Μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης και με την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, έλαβε χώρα ο επίσημος εορτασμός τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης, για τον πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Ανθυπολοχαγό Παύλο Μελά, στην ομώνυμη κοινότητα όπου και έπεσε ηρωικά νεκρός το 1904.

Αποστολή Βαγγέλης Παπαδόπουλος
113 χρόνια μετά το θάνατο του θρυλικού Μίκη Ζέζα για πρώτη φορά τη μνήμη του τίμησε Αρχηγός ΓΕΣ, κατά τους χθεσινούς εορτασμούς στον τόπου όπου μαρτύρησε, κάτι που τόνισε όλως ιδιαιτέρως και στο φλογερό του λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου της κοινότητας, με την οποία άνοιξαν οι εκδηλώσεις στον τόπο της θυσίας του για την ελευθερία της Μακεδονίας.
Μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του ήρωα Παύλου Μελά καθώς και όλων των πεσόντων κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Στο μνημόσυνο, όπως αναφέρθηκε παραβρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές που απέδωσε άγημα και η μπάντα του Στρατού και καταχειροκροτήθηκε όταν ο Μητροπολίτης τον χαρακτήρισε σπουδαίο αξιωματικό που αποδίδει τιμή στον μεγάλο ήρωα της Μακεδονίας.
Επίσης παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπερειφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδάμοπουλος, ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγέλης, ο δήμαρχος Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος καθώς και όλες οι αρχές των σωμάτων ασφαλείας του τόπου. Όπως πάντα έτσι και φέτος έδωσε το παρών ο Σύλλογος απόγονων Μακεδονομάχων, ενδεδυμένοι με την ανάλογη ιστορική στολή, που λαμπρύνουν κάθε χρόνο τις επετειακές εκδηλώσεις.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στην προτομή του Παύλου Μελά στην πλατεία της κοινότητας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστορίας, παρουσία όλων των αρχών και πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο σημείο για να καταθέσει ευγνωμοσύνη στον μεγάλο ήρωα. Ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας απηύθυνε η  εκπαιδευτικός του Δημοτικού σχολείου Μαυροχωρίου κα. Ρίζου Ελένη ενώ αίσθηση προκάλεσε με την απαγγελία ποιήματος ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς, Κωνσταντινίδης Νικόλαος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων επί της προτομής του Παύλου Μελά από όλους τους φορείς, αλλά την αποθέωση για μια ακόμα φορά γνώρισε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ακολούθησε ωδή στον μεγάλο νεκρό από την Πολυφωνική χορωδία Καστοριάς «Καστοριανή Συμφωνία»  και το μοιρολόι από από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών «Η ΚΥΖΙΚΟΣ» Άργους Ορεστικού.
Οι εκδηλώσεις περατώθηκαν με τη τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here