Λιγότερα σπίτια και με τη …βούλα προσφέρονται φέτος για μίσθωση στους νέους φοιτητές, με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται από το δίκτυο του Spitogatos να κάνουν λόγο για μείωση κατά 18% του «στόκ» πανελλαδικά.
Η μείωση του όγκου της προσφοράς είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα, σε ποσοστό 24%, λίγο χαμηλότερα, στο 20% είναι στη Θεσσαλονίκη – γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που επαναλαμβάνουν κατά κόρον οι μεσίτες για τους ιδιοκτήτες που προτιμούν να μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσα από τις δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τύπου Airbnb- και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ πανελλαδικά, όπως προαναφέρθηκε, η μείωση είναι περίπου 18%.
Aκρως ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα ως προς τις ζητούμενες τιμές, με βάση τις αγγελίες που αναρτούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων: Κατά μέσο όρο, οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 17% στην Αθήνα σε σχέση με το 2017, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές, οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο, με την Κρήτη να κάνει σε αυτή την περίπτωση …πρωταθλητισμό.
Τα νούμερα προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos, το πρώτο δίκτυο online υπηρεσιών με αγγελίες ακινήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αποκλειστικά με αγγελίες real estate (Spitogatos.gr, Tospitimou.gr, Spiti24.gr και Spitogatos.com.cy), με περισσότερες από 40 εκατομμύρια επισκέψεις και 1 δισεκατομμύριο εμφανίσεις σελίδων ετησίως, αποτελώντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του ελληνικού real estate.
Από τα στοιχεία του δικτύου φαίνεται μία ακόμη τάση, το γεγονός δηλαδή ότι η αγορά φαίνεται σταδιακά να αλλάζει: Οι μεσίτες διαπιστώνουν ότι φαίνεται καταρχάς να υπάρχει μια τάση για αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με σκοπό τη συγκατοίκηση, ενώ μία ακόμη τάση έχει να κάνει με την αναζήτηση οικονομικών διαμερισμάτων για αγορά, επιβεβαιώνοντας την ούτως ή άλλως «στενή» σχέση του Ελληνα με το ακίνητό του.
Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των ενοικίων στην Κρήτη, η οποία έχει πιάσει φέτος …ταβάνι: Συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο οι τιμές στις φοιτητικές κατοικίες φέτος είναι στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ., με τη μέση τιμή να φθάνει τα 371 ευρώ, από 6 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι και 289 ευρώ μέσο μηνιαίο ενοίκιο, ενώ στα Χανιά, η μέση τιμή ανά τ.μ. είναι στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. από 7,2 ευρώ ανά τ.μ. το ίδιο διάστημα του 2017, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη προσφορά και τη διάθεση περισσότερων σπιτιών σε τουρίτες.
Για την Αθήνα, τα ακριβότερα σπίτια ανά τ.μ., με βάση τα στοιχεία του δικτύου είναι στο Παγκράτι, φθάνοντας τα 7,6 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν η περιοχή του κέντρου (δήμος Αθηναίων) με 7,1 ευρώ ανά τ.μ. (από 5,9 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι) και η Καλλιθέα με 7 ευρώ ανά τ.μ. (από 6 ευρώ ανά τ.μ. το 2017). Χαμηλότερα στην κατάταξη έχουν πέσει «παραδοσιακές» περιοχές για τους φοιτητές όπως η περιοχή του Ζωγράφου όπου οι τιμές των μισθωμάτων είναι κοντά στα 6,9 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ψηλά παραμένει η Καισαριανή με 7,1 ευρώ ανά τ.μ..
Για την Θεσσαλονίκη, το κέντρο της πόλης είναι και το ακριβότερο με τιμές λίγο χαμηλότερες των 8 ευρώ ανά τ.μ. (συγκεκριμένα στα 7,9 ευρώ από 6,3 ευρώ ανά τ.μ. το 2017), ενώ ακριβά είναι τα ενοίκια και στην Ανω Πόλη και την Τούμπα.
Πηγή: newmoney.gr