Μεγάλη η πτώση στην παραγωγή μήλων από 21-40% και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έως και 70% στις περισσότερες περιοχές, αντίθετα αρκετά ικανοποιητική ήταν η παραγωγή σε αχλάδια.

Η μειωμένη παραγωγή μήλων σε Ελλάδα και ΕΕ ευνοεί την διάθεσή τους, ενώ όσον αφορά τα αχλάδια η διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων γίνεται δύσκολα και με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγω κρίσης. Η διάθεση των μήλων γίνεται στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό, ενώ η διάθεση των αχλαδιών κυρίως στην εγχώρια αγορά. Από 30-80 λεπτά/κιλό διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στα μήλα ενώ πωλούνται στην χονδρική από 40 λεπτά έως και 1,3 ευρώ/κιλό. Η τιμή χονδρικής για τα αχλάδια κυμαίνεται από 70 λεπτά έως και 1,3 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές παραγωγού 60 λεπτά-1 ευρώ/κιλό.

Παραγωγή και διάθεση μήλων

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον ΑΣ Ζαγοράς-Πηλίου εκπρόσωπος από τον ΑΣ ανέφερε πως η παραγωγή μήλων τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα, ήταν αρκετά χαμηλή την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε. Η χαμηλή παραγωγή ήταν αποτέλεσμα των παγετών κατά την άνθιση, και προκάλεσαν μια πτώση στην παραγωγή της τάξεως του 21-22%. Η χαμηλή παραγωγή έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην πώληση των μήλων, τα οποία πωλούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά, και ένα ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, πωλείται στο εξωτερικό. Τα μήλα στην χονδρική πωλούνται από τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου σε ακριβές (αναλογικά με τα ελληνικά δεδομένα) τιμές, ανάλογα της ποιότητας και του μεγέθους τους, από 0,8 ευρώ/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας και μεγέθους έως και 1,3 ευρώ/κιλό για τα μήλα μεγαλύτερου μεγέθους και καλύτερης ποιότητας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μειωμένη η παραγωγή μήλων και στην Καστοριά κατά 70% φέτος για τους καλλιεργητές μηλιάς. Η πτώση στην παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έγινε λόγω του ανοιξιάτικου παγετού κατά την άνθιση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δ Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) σε επικοινωνία με τον ΑγροΤύπο. Ειδικά η μειωμένη παραγωγή μήλων στην Πολωνία, ευνόησε την διάθεση τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Η ΓΕΟΚ έχει πουλήσει το 80% της παραγωγής της μέχρι στιγμής, κυρίως στο εξωτερικό. Συνολικά διατίθεται πάνω από το 90% της παραγωγής της, κυρίως σε αραβικές χώρες. Οι τιμές παραγωγού φέτος, σύμφωνα με τον κ. Δ Μωυσίδη, ξεκίνησαν από τα 30 λεπτά/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας και έφτασαν έως και 80 λεπτά/κιλό για τα μήλα καλύτερης ποιότητας. Το προϊόν διατέθηκε στην αγορά σε τιμές χονδρικής από 40 λεπτά/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας έως και 1 ευρώ/κιλό για τα μήλα καλύτερης ποιότητας.

Και στην περιοχή της Λάρισας η παραγωγή μήλων ήταν μειωμένη φέτος από 30-40% και σε λίγες περιπτώσεις έως και 60%, σύμφωνα με τον κ. Γ Ζέικος, πρόεδρος ΑΣ «ΚΙΣΣΑΒΟΣ». Ακόμα ανέφερε πως οι πωλήσεις του προϊόντος δεν εμφάνισαν δυσκολίες και έχει διατεθεί αρκετό προϊόν στην αγορά. Ωστόσο θα περίμενε καλύτερες τιμές σε σχέση με άλλες καλλιεργητικές περιόδους με εξίσου χαμηλή παραγωγή. Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν στα 30-40 λεπτά/κιλό, ενώ οι τιμές πώλησης στα 50-60 λεπτά/κιλό, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, διαλογής και τυποποίησης. Το προϊόν διατίθεται σε ποσοστό 80-90% σε ευρωπαϊκές, βαλκανικές αλλά και αραβικές χώρες.

Στην Άρνισσα, η παραγωγή των μήλων παρουσίασε μια μείωση αλλά όχι τόσο υψηλή όσο στις άλλες περιοχές. «Η παραγωγή διατέθηκε νωρίς στην αγορά επειδή υπήρχε πτώση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπαϊρακτάρης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του ΑΣ Άρνισσας. Δεν κρατήθηκε προϊόν στα ψυγεία και πωλήθηκε από τους παραγωγούς σε τιμές από 40 έως 55 λεπτά/κιλό, ενώ στον συνεταιρισμό έχει μείνει αποθηκευμένο λιγότερο από το 10% της παραγωγής.

Όσον αφορά την περιοχή των Πύργων Κοζάνης, η παραγωγή πήγε καλά, σε αντίθεση με άλλες περιοχές και δεν παρουσίασε μείωση. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν όπως και πέρυσι, από τα 45 έως και 60 λεπτά/κιλό, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του αγροτικού συνεταιρισμού Πύργων Κοζάνης.

Κύκλοι του εξαγωγικού εμπορίου κάνουν λόγω για μείωση των ελληνικών εξαγωγών, λόγω μειωμένης παραγωγής αλλά και λόγω της σταθεροποίησης των εξαγωγών από Ισπανία και Πολωνία, κυρίως προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Παραγωγή και διάθεση αχλαδιών

Η φετινή παραγωγή αχλαδιών ήταν αρκετά καλή και δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Δύσκολη ωστόσο είναι φέτος και για την περιοχή του Τίρναβου η διάθεση του προϊόντος, η οποία γίνεται σε χαμηλότερες τιμές από πέρυσι (10% χαμηλότερα από πέρυσι) και με αργούς ρυθμούς σύμφωνα με εκπρόσωπο από τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Ο ΑΣΕΠΟΠ έχει κάνει προσπάθειες εξαγωγής αχλαδιών στο Ισραήλ αλλά δεν έχει καταφέρει να διοχετεύσει αρκετή ποσότητα προϊόντος σε αυτές τις αγορές (λιγότερο από το 10% της παραγωγής). Έχει πουληθεί το 50% της παραγωγής του συνεταιρισμού, αλλά υπάρχει ανησυχία για το εάν θα μπορέσει να διατεθεί το προϊόν που έχει απομείνει.

Πολύ καλή ποιότητα είχε και φέτος η ποικιλία «Κρυστάλλι», σύμφωνα όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ Ζέικος, πρόεδρος του ΑΣ «ΚΙΣΣΑΒΟΣ». Τα αχλάδια είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά. Η διάθεση του προϊόντος ωστόσο παρουσίασε δυσκολίες καθώς οι τιμές παραγωγού στο αχλάδι έφτασαν τα 70-90 λεπτά, μία τιμή υψηλή, στην οποία δύσκολα θα αγοράσουν οι καταναλωτές ένα προϊόν χαμηλής ζήτησης σε περίοδο κρίσης. Η παραγωγή για τις εξαγώγιμες ποικιλίες (όπως η Santa Maria), έφυγε όλη στο εξωτερικό.

Στην αγοραστική δύναμη και την οικονομική κρίση οφείλεται η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να απορροφήσει την παραγωγή αχλαδιών, η οποία φέτος ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μ. Βαρδάκας, πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Βασιλείου Κορινθίας. Στις λαϊκές διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, από 70 λεπτά/κιλό έως και 1,3 ευρώ/κιλό. Ο συνεταιρισμός έχει ήδη διαθέσει το 50% της παραγωγής του.

Η παραγωγή αχλαδιών στην Άρνισσα πήγε καλά φέτος και η διάθεση έγινε εύκολα στην εγχώρια αγορά κυρίως λόγω των μικρών ποσοτήτων που παρήχθησαν. Οι τιμές που έπιασε το προϊόν ήταν κανονικές, από 60 λεπτά έως 1 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΑΣ Άρνισσας.

Φέτος είχαμε αύξηση των εξαγωγών αχλαδιών σε τιμές λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Θα πρέπει να φύγουμε από την ποικιλία «Κρυστάλλι», που δεν είναι εξαγώγιμή, αν θέλουμε να έχουν αύξηση των εξαγωγών», τονίζουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς.

agrotypos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here