Ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr μπορούν πλέον οι πολίτες να αναζητούν αντίγραφο ποινικού μητρώου γλιτώνοντας την ταλαιπωρία για αναζήτηση του από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες

Με νέα υπουργική απόφαση καθορίζεται η αυτόματη ηλεκτρονική διαδικασία χορήγησης Αντιγράφου Ποινικού Μητρώου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε φυσικό πρόσωπο – χρήστης μπορεί να αιτείται  την χορήγηση Αντιγράφου Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης, υποβάλλοντας αίτηση σε ειδική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr.

Για να ζητήσετε αντίγραφο Ποινικού Μητρώου οι πολίτες θα χρειαστούν

  • τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους
  • προαιρετικά την ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου (email)

Το αντίγραφο θα λαμβάνουν, μετά από ειδοποίηση, και σε δεύτερο χρόνο στο gov.gr στην Θυρίδα Πολίτη.

Αυτή είναι η νέα μορφή του αντιγράφου ποινικού μητρώου που θα εκδίδει το gov.gr

ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

Η διάρκεια ισχύος του αντιγράφου είναι έως και 3 μήνες.

Εάν δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet μπορούν να επισκεφτούν την πύλη www.ncris.gov.gr.

Τα αναγκαία για την πληρότητα της αίτησης στοιχεία αντλούνται αυτόματα από επιμέρους μητρώα των φορέων του δημοσίου τομέα, Η αναζήτηση των στοιχείων των πολιτών πραγματοποιείται με βάση τον Α.Φ.Μ.

Το φυσικό πρόσωπο – χρήστης καταχωρεί υποχρεωτικά στην αίτηση, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του και, προαιρετικά, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (e-mail), εφόσον επιθυμεί να ενημερωθεί για την αποστολή του Αντιγράφου Ποινικού Μητρώου στην προσωπική του θυρίδα χρήστη.

Το φυσικό πρόσωπο – χρήστης επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων που αντλούνται αυτόματα, πριν προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο – χρήστης δεν συμφωνεί με την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων, ακυρώνει την αίτηση και απευθύνεται στο κατά περίπτωση σχετικό Μητρώο για την διόρθωση ή επικαιροποίησή τους.

Η έκδοση του Αντιγράφου Ποινικού Μητρώου γίνεται κατόπιν ελέγχου που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης του Ποινικού Μητρώου

Οι υπηρεσίες τήρησης του Ποινικού Μητρώου αποστέλλουν το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου στην προσωπική θυρίδα του φυσικού προσώπου – χρήστη που τηρείται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

Το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 1, φέρει υποχρεωτικά μοναδικό κωδικό επαλήθευσης, με τον οποίο, σε συνδυασμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία έκδοσης, μπορεί να γίνει αναζήτηση του Αντιγράφου και επαλήθευση του περιεχομένου του, και περιλαμβάνει τα στοιχεία του φυσικού προσώπου – χρήστη.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here