Σκληρή σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημτριάδης, η οποία απαλλάσσει από πρόστιμα για λαθρεμπορία τις πρώην εταιρείες του Δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και κάλεσε την κυβέρνηση ή να αποσύρει την τροπολογία ή «να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» όπως είπε. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς στη βουλή, ζήσαμε μαζί ομως τη κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009. Μαζί ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά που δεν ήρθε να απαντήσει σε κανέναν στη Βουλή και με μια διαδικασία φαστ τρακ που είχατε σπάσει διεθνώς το ρεκόρ τροπολογιών. Μιλάτε για τροπολογία; Ξεχνάει τις τροπολογίες που έδωσαν ασυλία στους τραπεζίτες και τα θαλασσοδάνειά τους».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «Η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι ειναι παντα ανέφελη ότι δεν πρέπει όλοι να τη βελτιώσουμε και εγώ θα ήθελα πάντα οι υπουργοί να είναι εδώ και να απαντούν και εγώ προσπαθώ να είμαι παντα εδώ και να απαντάω. Θέλω να πως όμως κ. Μητσοτάκη όταν υπάρχει θέμα ουσίας δεν πρέπει να βάζετε θέμα διαδικασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη του «βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία». Και ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σημειώνοντας πως «η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο «τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι θέμα ουσίας». Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εάν η συγκεκριμένη τροπολογία είχε ως στόχο να προστατεύσει την επιχειρηματική διαδικασία, γιατί δεν τη φέρνει ο ίδιος ο υπουργός» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να επανακατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό, συνοδευόμενη από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Εάν δεν το κάνετε αυτό, εγείρετε ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο τονίζοντας πως «η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό πως «το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ; Που είναι η επιχείρηση αυτή; Είναι στην Κοζάνη; Ούτε ο βουλευτής της περιοχής στην οποία ανήκει η εταιρεία δεν είχε το θάρρος να την υποστηρίξει».

Καμμένος: «Ρωτήστε Κεδίκογλου για Ιβάν…»

Στην κόντρα παρενέβη και ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ιβάν Σαββίδη, και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της είπε: «Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου που παρακαλούσε τον Σαββίδη να πάρει την ΣΕΚΑΠ; Γιατί δε ρωτάτε τι είχε υποσχεθεί η ΝΔ; Οχι μόνο την διαγραφή των προστίμων αλλά και οτι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκαριστεί στα τελωνεία θα έβγαιναν χωρίς πρόστιμα. Προσπαθείτε να πλήξετε οποιαδήποτε επένδυση».

Τσίπρας: φασαρία για να ξεχαστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που καταψηφίζετε

Επανερχόμενος για τρίτη φορά προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε διαδικαστικό επίπεδο και κατά την πάγια

κοινοβουλευτική πρακτική πρακτική στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Θ αήθελα είπε ο πρωθυπουργός να μου θυμίσετε μία τροπολογία επί των ημερών σας που να έχει γίνει δεκτή και να έχει έκθεση του ΓΛΚ. Ακόμη και υπουργικές τροπολογίες, πρόσθεσε, αν εντός 15 ημερών από την παράδοσή τους το ΓΛΚ δεν συντάξει έκθεση κατατίθενται κανονικά βάσιε του κανονισμού της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σηκώνει θόρυβο για να ξεχαστεί ότι περνάει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο η ΝΔ καταψηφίζει.

Αιχμές και για Στουρνάρα

Απαντώντας επί της ουσίας, όπως είπε , η τροπολογία είναι οριζόντια και αφορά από εδώ και στο εξής κάθε επιχείρηση και βεβαίως και την ΣΕΚΑΠ., Την ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν αυτοί που κυβερνούσαν πιο πριν και χρεοκόπησαν τη ΣΕΚΑΠ και το λαθρεμπόριο γινόταν κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεών τους. Επίσης ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο – «πρόστιμα διαγράφατε εσείς με τον κ. Στουρνάρα στις μεγάλες επιχειρήσεις για λαθρεμπόριο στα πετρέλαια , μέσα σε μια νύχτα, κι έρχονται τροπολογίες στη Βουλή. Φωτογραφική δεν είναι η τροπολογία, φωτογραφικό είναι το μένος σας απέναντι σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here