Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Οριζόντιες μειώσεις τιμολογίων, διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και διπλασιασμό των επιδομάτων είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το Μαξίμου για να ανακόψει το κύμα ακρίβειας που φέρνει η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Τα μέτρα ανακοινώνουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς η κυβέρνηση ενεργοποιεί σε προτεραιότητα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ.

Δείτε Live

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση για να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά προβλέπεται η αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από 150 εκατομμύρια στα 300 ή ακόμη και στα 400 εκ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το μηνιαίο όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φτάσει από τα 14 ευρώ έως και τα 18 ευρώ (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ) και θα αφορά τις 300 πρώτες κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης για την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021. Τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προέλθουν από τους ρύπους με μείωση κάτω από 60% των εσόδων που τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και από τον κρατικό προυπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο γίνονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διαβουλεύσεις ώστε να προσφέρει κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, έκπτωση και η ΔΕΠΑ προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους και στους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου εξετάζεται να απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων ώστε το αέριο που θα φτάνει στα νοικοκυριά να είναι πιο φθηνό .

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς.

Την ίδια ώρα, εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος Δεκεμβρίου, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε χθες το newmoney.gr, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εξετάζεται να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου, ύψους συνολικά 64 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες), ενώ αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη, με ωφελούμενες κοινωνικές ομάδες τις εξής:

· Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

· Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

· Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

· Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here