Μια περιφέρεια με τέσσερις νομούς, 300.000 κατοίκους και πέντε νοσοκομεία, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, που συχνά αδυνατούν να παράσχουν πλήρη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς, λόγω κατακερματισμού κλινικών, πολυδιάσπασης παρεχόμενων υπηρεσιών και έλλειψης προσωπικού. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την περιοχή – πιλότο για την εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης που στοχεύει στην αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου – υγειονομικού πυλώνα με συγχώνευση κλινικών και μικρότερες δορυφορικές δομές – ακτίνες τοπικά, στα υφιστάμενα νοσοκομεία.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζωπύρωσε μια συζήτηση που “καίει” την περιοχή: “Έχω δει ήδη ένα σχέδιο, το οποίο έχει ετοιμαστεί και φαίνεται πολύ λογικό, πιλοτικό για την Δυτική Μακεδονία, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες δομές και από εκεί και πέρα πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργια νοσοκομεία”, είπε στο συνέδριο του ygeiamou, κάνοντας λόγο για “μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας” και παραπέμποντας στο μέλλον τις όποιες παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: e-ptolemeos.gr

Το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και τοπικό “εμφύλιο”. Ο δήμαρχος Κοζάνης που παρήγγειλε τη μελέτη βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων αυτοδιοικητικών και όχι μόνο, ενώ από διάφορες πλευρές προβάλλονται ως εναλλακτικές άλλες δύο προτάσεις, που θέλουν τα υφιστάμενα νοσοκομεία Κοζάνης ή Πτολεμαϊδας σε πρωταγωνιστικό περιφερειακό ρόλο. Το iatronet.gr καταγράφει τις βασικές προβλέψεις του επίμαχου σχεδίου και τις διαφορετικές προσεγγίσεις αρμόδιων παραγόντων.

Νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη

Η μελέτη σκοπιμότητας για την αναμόρφωση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης από ιδιωτική εταιρία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ. Προτείνει την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου τριτοβάθμιου νοσοκομείου έξω από την Κοζάνη, δυναμικότητας 270 κλινών, ως κέντρο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών για ολόκληρη την Περιφέρεια, και την μετατροπή των πέντε υφιστάμενων σε δορυφορικές δομές – ακτίνες.

Οι τελευταίες θα διαθέτουν μικρότερο αριθμό κλινών και λιγότερο προσωπικό, ενώ θα παρέχουν, κατά περίπτωση, υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρεία αντιμετώπισης πόνου και άλλες υπηρεσίες, διατηρώντας στο σύνολό τους τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις κλινικών και μεταφορά προσωπικού από περιφερειακά νοσοκομεία προς τη νέα τριτοβάθμια δομή της Κοζάνης, η οποία προτείνεται να χωροθετηθεί κοντά στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή των Κοίλων.

“Είναι ένα κεντροβαρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου ο Κοζανίτης θα πηγαίνει σε 15 λεπτά, ο Γρεβενιώτης σε μισή ώρα και ο Πτολεϊμαδιώτης 20 λεπτά”, λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας (φωτογραφία). Ο ίδιος χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έβαλε στο “κάδρο” την περιοχή, ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις αναφέρει πως η ανάθεση της μελέτης δεν είναι ούτε πολιτική διεκδίκηση ούτε σύνθημα. “Το 30% των ασθενών σήμερα διακομίζονται σε άλλες Περιφέρειες, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που πηγαίνουν απευθείας σε ΘεσσαλονίκηΓιάννενα και Λάρισα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει οργανωμένο δημόσιο σύστημα στην Περιφέρειά μας και αυτό πρέπει να αλλάξει”, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως τα προβλεπόμενα στη μελέτη δεν αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά βάση διαλόγου.

Οι αντιδράσεις και οι δύο εναλλακτικές

Με τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ο δήμαρχος Κοζάνης βρέθηκε στο στόχαστρο από συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς παράγοντες και όχι μόνο. Αιρετοί άλλων περιοχών τον κατηγόρησαν ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του και μπήκε στα “χωράφια” όλης της Περιφέρειας. Παράγοντες των άλλων τριών νομών της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας) αντέδρασαν στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των δικών τους νοσοκομείων, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία που έλαβε υπόψη η επίμαχη μελέτη για την χαμηλή πληρότητά τους αφορούν την προ πανδημίας περίοδο.

Εντός της Π.Ε. Κοζάνης η Πτολεμαϊδα υποστηρίζει πως το Μποδοσάκειο νοσοκομείο της πόλης μπορεί να αποτελέσει το κέντρο για ολόκληρη την Περιφέρεια, αντί για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. “Όποιος έχει έρθει στην περιοχή και έχει δει, διαπιστώνει πως το Μποδοσάκειο μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα υγείας για την Δυτική Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός δυστυχώς δεν έχει έρθει και τον καλούμε να έρθει για να δει”, ανέφερε στο iatronet.gr ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς (φωτογραφία).

Απέναντι στην πρόταση της Πτολεμαϊδας, Κοζανίνες παράγοντες έχουν διατυπώσει την άποψη πως αν δεν δημιουργηθεί νέο νοσοκομείο, αυτό που θα πρέπει να μπει σε ρόλο πυλώνα είναι το Μαμάτσειο της Κοζάνης, στο οποίο έχει μπει μπροστά συνολική επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και επέκτασή του.

“Έχει αρχίσει η υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων με ανέγερση νέου κτιρίου, ενώ ακολουθεί και νέο έργο άλλων 13,5 εκατομμυρίων για την αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου. Από εκεί και πέρα, το θέμα της δημιουργίας νέου νοσοκομείου που έχει προταθεί από κάποιους ξεφεύγει από τα όρια των αρμοδιοτήτων μου”, είπε ο διοικητής του Μαμάτσειου, Στέργιος Γκανάτσιος (φωτογραφία πάνω).

Ιατρικός Σύλλογος και νοσοκομειακοί γιατροί

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου, γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Στόκκος (φωτογραφία), επισημαίνει πως στη σημερινή συγκυρία, με την πανδημία ακόμη παρούσα, είναι μη επίκαιρη η συζήτηση για αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη.

“Σίγουρα πέντε νοσοκομεία είναι πολλά για μια περιφέρεια σαν τη δική μας. Τώρα όμως έχουμε ακόμα πανδημία και είναι ώρα να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές για να την αντιμετωπίσουμε”, τονίζει στο iatronet.gr και προσθέτει: “Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο ενισχύεις το μέτωπο, δεν το αποδυναμώνεις. Παρά τις εκκλήσεις μας, όχι μόνο δεν ενισχυθήκαμε, αλλά υπήρξε αποδυνάμωση, με γιατρούς που υποχώρησαν είτε για να πάνε σε μεγάλα νοσοκομεία είτε για να ιδιωτεύσουν. Δεν δόθηκαν τα κατάλληλα κίνητρα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτογραφία), υποστηρίζει πως η όποια αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει στη βάση των πραγματικών αναγκών της Περιφέρειας και των πολιτών της, έπειτα από πλήρη σχεδιασμό. “Πρέπει να δούμε τι υγειονομικό χάρτη έχουμε πριν τον αλλάξουμε, με γνώμονα τον πληθυσμό, τις ανάγκες κάθε περιοχής και την προοπτική στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκοινωνιακές διασυνδέσεις και την πρόοδο της τεχνολογίας”, επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here