Αντιφατική τοποθέτηση του Νίκου Παππά: Στις 11 Μαϊου υπέγραψε την τροπολογία για να επιβληθεί το ψηφιακό χαράτσι του 2%, σήμερα είπε ότι η επιβολή του τέλους πρέπει να επανεξεταστεί ώστε οι πολίτες να εξοικειωθούν με τη νέα τεχνολογία
Την αντίθεσή του με την διάταξη για το ψηφιακό «χαράτσι» σε tablets, smartphones και λοιπές ψηφιακές συσκευές εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ωστόσο, η σχετική κυβερνητική τροπολογία φέρει και την δική του υπογραφή.
Δείτε το έγγραφο με τη σφραγίδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών Νίκου Παππά στην τροπολογία για την επιβολή φόρου 2% σε smartphones, ταμπλέτες και laptops:
«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter o υπουργός ακυρώνοντας επι της ουσίας την δική του υπογραφή στο συγκεκριμένο μέτρο.
Πάντως, η αντιφατική τοποθέτηση του κ. Παππά έρχεται να επιδεινώσει την σύγχυση που έχει προκαλέσει και εντός της κυβέρνησης η συγκεκριμένη τροπολογία.
Ειδικότερα, η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής δεν εισάγει νέο τέλος στις ψηφιακές συσκευές αλλά τροποποιεί το ύψος της επιβάρυνσης.
Το ψηφιακό τέλος εισήχθη για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017 με κυβερνητική τροπολογία που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Σε κάθε περίπτωση με την νέα διάταξη η εύλογη αμοιβή ορίζεται ως εξής:
– 2% επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και τα smartphones,
– 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες,
– 6% σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου και , μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή και εικόνας.
Στην πράξη, η επίμαχη τροπολογία διατηρεί ίδιους τους συντελεστές για όλες της συσκευές εκτός από τα smartphones για τα οποία υπήρχε «θολό» καθεστώς με αποτέλεσμα ορισμένοι προμηθευτές να τα επιβαρύνουν με συντελεστή 6% και άλλοι με 2%.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου παρουσιάζοντας χθες στην Ολομέλεια την τροπολογία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα tablets και τα smartphones τίθενται εκτός της έννοιας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά προβλέπονται ρητά στο νόμο και υπόκεινται σε αμοιβή 2%, αντίστοιχη με αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανεξάρτητα από τη μνήμη RAM. Η μνήμη υπήρχε ως κριτήριο στο ν.4481/2017. Ωστόσο, δεν ήταν ένα κριτήριο κατάλληλο και για τον λόγο αυτό την καταργήσαμε.
Πιο συγκεκριμένα η εύλογη αμοιβή στο νόμο ορίζεται ως εξής: 2% επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και τα smartphones, 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, 6% σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή και εικόνας.
Σας θυμίζω ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα smartphones υπάγονταν στο 6% αντί για το 2%. Αυτό άλλαξε και μάλιστα αναδρομικά».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία.