Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,  χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δεύτερη καθυστέρηση του υπουργείου

Aπό καθυστέρηση σε καθυστέρηση το πηγαίνει η κυβέρνηση στο θέμα της υλοποίησης των έργων στην Αμφίπολη.  Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν εξαιρετικά δηκτικός προς το υπουργείο Πολιτισμού:

«Η καθυστέρηση τελειώνει πια εδώ. Δεν πρόκειται να παίξουμε με αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο και αν κάποιοι προτίθενται να καθυστερούν επίτηδες, γιατί αρχίζω και εγώ να προβληματίζομαι με αυτή την κατάσταση, τους καλώ να το σκεφτούν δύο φορές».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δεύτερη καθυστέρηση του υπουργείου (η πρώτη είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες για ενάμιση χρόνο…) απαράδεκτη. «Το έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο στον Τύμβο Καστά, καθυστερεί να αρχίσει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, το μνημείο στην Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί, θα αναστηλωθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει και επισκέψιμο στον κόσμο. Καλώ το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μην μας οδηγήσει ως διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα».

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, το επόμενο διάστημα διοργανώνεται εκδήλωση στις Σέρρες για την παρουσίαση της παρέμβασης, όπου ο κ. Τζιτζικώστας θα παρουσιάσει μια σειρά από στοιχεία, που καταδεικνύουν τη νέα καθυστέρηση λόγω ολιγωρίας του υπουργείου.

Το θέμα της Αμφίπολης προέκυψε, κατά την επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργου Θεοδωρόπουλου, για το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς.

«Η εικόνα που συναντήσαμε δεν ήταν καλή ήταν μια εικόνα πλήρους απαξίωσης του μουσείου ως χώρου και ως υποδομής και των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό».

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι σχετικό αίτημα για την υλοποίηση επεμβάσεων στο μουσείο έχει ήδη κατατεθεί από την Περιφέρεια.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται έχουν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς έχει καταθέσει αίτημα για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς προς το υπουργείο Πολιτισμού.

«Το αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς μπορεί να αποτελέσει ένα μουσείο πολύ σημαντικό για τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, το θέλουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να γίνει ένα μουσείο σύγχρονο και έτσι όπως πρέπει να είναι. Τέτοια έργα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here