Τις κοινωνικές αντιδράσεις σταθμίζουν Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με στόχο την επίλυση του εθνικού ζητήματος.

Τις κοινωνικές αντιδράσεις σταθμίζουν Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με στόχο την επίλυση του εθνικού ζητήματος. Μετά το συλλαλητήρια του Σαββάτου στην γειτονική χώρα σειρά παίρνουν οι συγκεντρώσεις στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη ταυτόχρονα σε 14 πόλεις της χώρας.

Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, αν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν ήδη τους χαρακτηρισμούς εναντίον όσων θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, κάτι που δεν επιθυμεί την δεδομένη χρονική στιγμή το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού. Πάντως το κλίμα δεν δείχνει να αλλάζει όσον αφορά την ελληνική πλευρά καθώς θεωρούν πως τόσο η στάση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ που διαφωνεί με το «erga omnes» όσο και οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να βάζουν σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο «KONTRA» πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στα Σκόπια.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν». Παράλληλα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Επίσης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που ήθελαν να υπάρχουν δύο γραμμές μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για επίπονες προσπάθειες από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα όσα θα πει σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο τα συλλαλητήρια να αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ που επισήμως δεν στηρίζει αλλά και δεν τάσσεται εναντίον των συγκεντρώσεων, κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» καθώς πληροφορείται τις εξελίξεις από τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και από τις εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ,  να πάρει καθαρή θέση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και απέδωσε τη στάση του στο γεγονός ότι επιχειρεί να βγει από το δικό του αδιέξοδο, καθώς, όπως είπε, τους τελευταίους πέντε μήνες άλλαξε τρεις ή τέσσερις φορές θέση για το επίμαχο ζήτημα.

Συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα

Έπειτα από σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης των Μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδος και της  επιτροπής αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 19:30 το απόγευμα.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει συγκέντρωση και στην Αθήνα.

Συνάντηση Τσίπρα – Βαρθολομαίου με επίκεντρο τα εθνικά

Εν τω μεταξύ, το Σκοπιανό βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μόλις λίγα 24ωρα από την από την απόφαση της γειτονικής χώρας να επαναφέρει  το όνομα της τοπικής εκκλησίας σε Μητρόπολη Αχρίδας και να ενταχθεί εκ νέου υπό την σκέπη του Φαναρίου.

«Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Και αποκορύφωμα των προσπαθειών μας αυτών, ήταν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που πραγματοποιήσαμε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, με την ενίσχυση και τη συμπαράσταση και της κυβερνήσεώς σας, για την οποία συμπαράσταση και συμβολή, με την ευκαιρία που μας δίδεται, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Φωτό: Intime

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here