Το Ο.Α.Κ.Α Καστοριάς στη… δίνη της εγκατάλειψης από τον ομώνυμο Δήμου του, με συνέπεια να κηρυχθεί «ακατάλληλο» προς χρήση

Του Δημήτρη Δέλλιου

Η επί έναν ολόκληρο χρόνο αμέλεια- αδιαφορία του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, που όφειλε, αλλά, αλήθεια είναι, ότι δεν μερίμνησε για τις βαριές «ασθένειες» που κουβαλούσε το Ο.Α.Κ.Α. Καστοριάς επί σειρά ετών, οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στην απόφαση να το κρίνουν ακατάλληλο προς χρήση, μιας και τη 16η Ιουλίου 2018 που έκαναν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του, διαπίστωσαν πως δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του Ν. 4479/2017.

Έτσι, βλέποντας- ιδίοις όμμασι- τα «χάλια» του Γηπέδου Καστοριάς σε όλο του το εύρος, που είχαν να κάνουν με δεκαέξι ατέλειες- παραλείψεις, εξέδωσαν απόφαση για τη μη χρήση του, με αποτέλεσμα ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας και η γυναικεία ομάδα Γ.Π.Ο. Καστοριάς, να κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς «ποδοσφαιρική στέγη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το… καμπανάκι για τη λήψη μέτρων αναφορικά με την έκδοση άδειας λειτουργίας του Ο.Α.Κ.Α Καστοριάς για τη φετινή αγωνιστική σεζόν είχε ηχήσει από πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά, κατά πως φάνηκε, απευθύνονταν σε… ώτα μη ακουόντων!

Ως γνωστόν, πέρυσι τον Νοέμβριο, τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Νόμος περί καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, υποχρεώνοντας παράλληλα τους κατά τόπους Δήμους να προχωρήσουν στη διευθέτηση τον προβλημάτων που τυχόν είχαν τα γήπεδά τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην περίπτωση του Ο.Α.Κ.Α Καστοριάς, η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Καστοριάς, αν και αυτή είχε ζητήσει, τότε, από τον Δήμο Καστοριάς, πρώτον: Βεβαίωση για την ασφαλή λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, οικοδομική άδεια ή τακτοποίηση στο Νόμο αυθαιρέτων- δεύτερον: Βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό και τρίτον: Πιστοποιητικό ενεργειακής προστασίας, αυτά τα απαιτούμενα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας του έγγραφα δεν προσκομίστηκαν μέχρι σήμερα, γιατί, απλά, ο Δήμος Καστοριάς ή (ορθότερα) το Νομικό του Πρόσωπο δεν μερίμνησε περί αυτού.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, το εν λόγω διάστημα του ενός έτους περίπου, πήγε… στράφι, ενώ ο Δήμος Καστοριάς, πλέον, βρίσκεται μπροστά σε ασφυκτικές χρονικές «δαγκάνες», καθότι μέχρι την 25η του τρέχοντος μηνός θα πρέπει, αν, βεβαίως, το επιθυμεί, να «σπεύσει ταχέως», ώστε να εξασφαλίσει την άδεια καταλληλότητας, κάτι, φυσικά, εξαιρετικά δύσκολο, κύρια σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στατικότητα των κερκίδων και, κατ’ επέκταση, όλων των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με αυτή.

Τώρα, αν, παρεμπιπτόντως, το Ο.Α.Κ.Α Καστοριάς δεν γίνει κατορθωτό να πάρει άδεια λειτουργίας, ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας, καθώς και ο Γ.Π.Ο Καστοριάς θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα για τη στέγασή τους, ενώ, απ’ ό, τι φαίνεται, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει πως θα τύχει λύσης το μεγάλο «ζήτημα» που τους απασχολεί, με ευθύνη, αναντίρρητα, του Δήμου Καστοριάς.

Προκήρυξη έργου ύψους 101.500 ευρώ για την ολοκλήρωση του δημοτικού Γηπέδου της ΔΕ Καστοριάς (βοηθητικό γήπεδο)

Παρόλα αυτά, ο δήμος Καστοριάς προχώρησε στην προκήρυξη του έργου: «Ολοκλήρωση εργασιών Δημ. Γηπέδου Δ.Ε. Καστοριάς – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρο» προϋπολογιζόμενης δαπάνης 101.500,00€ που αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών στο βοηθητικό γήπεδο (ακριβώς δίπλα από το ΔΑΚΚ) που είχαν ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου 2017.

Στην συγκεκριμένη προκήρυξη, σύμφωνα με τη τεχνική περιγραφή εργασιών,  περιλαμβάνει τα εξής έργα: α) νέες γενικές εκσκαφές έως την τελική στάθμη πριν τη διάστρωση του κηποχώματος β) θα διανοιγούν αρδευτικές τάφροι (στραγγιστήρια) οι οποίες θα οδηγούν τα νερά στον κεντρικό αγωγό με κατάλληλη κλίση 5‰, με πλήρωση τους με
διαβαθμισμένο υλικό στραγγιστηρίων και στη συνέχεια στο τεχνικό εκτόνωσης στη
βόρεια πλευρά του γηπέδου γ) θα ενισχυθεί κατά 0,20μ η υφιστάμενη περίφραξη του ΔΑΚ Καστοριάς ώστε να είναι δυνατή η συγκράτηση των υλικών του πρασίνου δ) όλη η επιφάνεια θα επιστρωθεί επίσης με διαβαθμισμένο υλικό 0,10μ και τέλος θα ακολουθήσουν οι εργασίες εγκατάστασης του χλοοτάπητα με σπορά, αφού τοποθετηθούν κατάλληλα αναμεμιγμένα τα υλικά (κηπόχωμα, άμμος ποταμού ή χειμμάρου κτλ.) και κατασκευαστεί το αρδευτικό δίκτυο πλήρως αυτοματοποιημένο συνδεδεμένο σε υφιστάμενο φρεάτιο άρδευσης από γεώτρηση.

Δείτε στο παρακάτω link την προκήρυξη του έργου: www.kastoria.gov.gr/2018

Η υπουργική απόφαση παράταση στην ανανέωση άδειας των γηπέδων

Με υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση στην ανανέωση άδειας των γηπέδων

12 Οκτωβρίου 2017

Με υπουργική απόφαση δίνεται παράταση, στις άδειες καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν ισχύ έως τις 8/10/2017, μέχρι τις 31/8/2018. Στην ίδια απόφαση προστίθενται προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας καταλληλότητας.

Με την απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής του Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ανάβει το πράσινο φως για την απρόσκοπτη λειτουργία στις αθλητικές εγκαταστάσεις των οποίων η έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί έως τις 8/10/2017.

Αντιθέτως, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας θα πρέπει να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Η υπουργική απόφαση έχει 23 άρθρα, που μεταξύ άλλων αφορούν:

α) τους τρόπους προφύλαξης των αθλητών από πράξεις βίας

β) την ασφάλεια των κερκίδων

γ) τη διαφυγή και εκκένωση των εγκαταστάσεων από αθλητές και εργαζομένους σε περίπτωση ανάγκης

δ) την προσέλευση, αποχώρηση και διαφυγή θεατών σε περίπτωση ανάγκης

ε) τα αποδυτήρια και τους χώρους υγιεινής

στ) την παροχή πρώτων βοηθειών (αναφέρεται ότι σε όλα τα γήπεδα πρέπει να υπάρχει ασθενοφόρο και γιατρός ή άτομο που είναι εκπαιδευμένο να παρέχει τις πρώτες βοήθειες)

η) ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here