Νέα «μαχαιριά» αναμένεται στις συντάξεις χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς καθώς θα δουν μειωμένα τα ποσά που θα πάρουν για επικουρική.

Τα σημειώματα με τις πληρωμές του Νοεμβρίου θα τους επιφυλάσσουν κι άλλο σοκ καθώς για περίπου 250 χιλιάδες δικαιούχους επικουρικής θα προκύπτουν νέες μειώσεις.

Η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα. Η παρακράτηση η οποία ορίζεται στα 50 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο ύψος δόσης, θα συμπιέσει κατά πολύ τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (οι μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Νοεμβρίου) και από την περικοπή του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η σχετική διάταξη που επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη τροπολογία Χουλιαράκη εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία . Η διάταξη προβλέπει ότι κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι πως το «ψαλίδι» στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου, θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από δύο έως και πέντε μήνες. Αντίστοιχα οι τραπεζοϋπάλληλοι που είδαν τις προσυνταξιοδοτικές παροχές τους να «κουρεύονται» κατά 21% τον Οκτώβρη θα πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

Παραδείγματα: 

1. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΤΑΝΠΥ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 570,00 ευρώ, έπαιρνε μετά την κράτηση των μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 325,00 ευρώ περίπου καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 230,00 ευρώ περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 285,00 ευρώ. Δηλαδή για τους επόμενους 6 μήνες θα εισπράττει επικουρική 180 ευρώ. Η σύνταξή του θα επανέλθει στα 230 ευρώ τον Απρίλιο του 2017.

2.Επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επαναϋπολογισμό από 149 ευρώ συρρικνώθηκε στα 94,27 ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ, θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.  Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 4 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 210 ευρώ.

Παρακράτηση μεγαλύτερη από 50 ευρώ θα υποστούν οι κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και το προσυνταξιοδοτικό των συνταξιούχων τραπεζικών.

economy365.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here