Το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, που δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, θα αφαιρεθεί από το μικτό περιθώριο κέρδους.

Εν όψει της ακρόασης της διοίκησης της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι διαρροές από «αρμόδιες πηγές» φανερώνουν, στα όρια του «μαγειρέματος», συμψηφισμούς μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Οι εκπτώσεις που έδωσαν οι παραγωγοί στους πελάτες τους αλλά και οι «ζημίες» που υπέστησαν προσφέροντας συμβόλαια χωρίς ρήτρα οδηγούν σε ένα πενιχρό ποσό φορολόγησης των υπερκερδών που οδηγεί και τους πολίτες εξαπατημένους και τα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών αλώβητα.

Στην εξίσωση, με τις σκανδαλώδεις λαθροχειρίες στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΕΦ.ΣΥΝ., μπαίνει και το κόστος το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πηγές τις επιχείρησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπολογίζουν το ποσό αυτό στα 400 εκατ. ευρώ και αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί το τέλος 90%.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 ήταν 729,91 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 927,44 εκατ. για όλη την αγορά), ποσό από το οποίο αφαιρούνται οι εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ για τους πελάτες της. Το κόστος των εκπτώσεων ήταν 335,99 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το κόστος των σταθερών τιμολογίων, «εξαφανίζοντας» τα κέρδη.

Στο μεταξύ χθες το πρωί εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στην οποία κατακεραυνώνεται η αντιπολίτευση αλλά δεν αναφέρεται πόσα τελικά είναι τα υπερκέρδη επί των οποίων θα μπει το τέλος 90%. Δεν αναφέρεται καν το ποσόν των 927,44 εκατομμυρίων που υπολογίζει η ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, ποσό που απέχει αρκετά από τα 1,4 δισ. υπερκέρδη στο οκτάμηνο Ιουλίου-Φεβρουαρίου που είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here