Αυτό το Σάββατο στο Νεστόριο, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γράμμου/FestivalGrammou, παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ραϋμόνδος Αλβανός «Ο ελληνικός εμφύλιος». Η χαρά είναι διπλή αφενός γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που άφησε ισχυρό αποτύπωμα με το έργο του στην περιοχή και το βιβλίο έρχεται να το επιβεβαιώσει εμφατικά αφετέρου διότι θα έχω την τιμή να συντονίσω και να προλογίσω την παρουσίαση, ανάμεσα σε εκλεκτούς ομιλητές και συναδέλφους.
Υ.Γ.: Την Κυριακή το πρωί θα ακολουθήσει αναμνηστική ξενάγηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.
Αλέξης Γούδας
Η εκδήλωση
Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό σχολείο Πάνω Νεστορίου, οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού: «Ο ελληνικός εμφύλιος»
Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Δρ Αναστάσιος Ξανθόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς
- Θωμάς Κουτσουφλιανιώτης, Εκπαιδευτικός, Απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ
- Αγγελική Μπαλτατζή, Φιλόλογος 3ου ΓΕΛ Καστοριάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς
- και ο συγγραφέας του βιβλίου Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ
- Την εκδήλωση συντονίζει ο Αλέξης Γούδας
Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του 40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας; Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.