Το όραμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι το «Πατρίς θρησκεία οικογένεια» και το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Σημείωσε επίσης ότι «η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει, σε τελευταία ανάλυση, σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Στην ερώτηση για το ζήτημα της αριστείας στα σχολεία και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «σκιαμαχίες γύρω από ταμπέλες».

Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας συζήτηση επί της ουσίας, λέγοντας ότι «όλοι έχουν επίγνωση ότι ο συναγωνισμός και στο επίπεδο και στο σχολείο είναι μια έμφυτη, μια δημιουργική, θα μπορούσε να πει κανείς, διαδικασία. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο ο ανταγωνισμός και η προσπάθεια ο ένας να πατάει πάνω στον άλλον και να ιδεολογικοποιούνται θέματα τα οποία η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι για κάθε έναν από εμάς, για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τα παιδιά, στο διάβα του, μέσα στη ζωή, ανάλογα με τις κλίσεις του, διαμορφώνουν μια άλλη διαδρομή και πορεία. Αλίμονο αν υπάρχει η σφραγίδα για τον άριστο ή για τον ενδιάμεσο ή για τον άλλον με τις αντίστοιχες απολαβές. Είναι πολύ καλό πράγμα η ευγενής άμιλλα , είναι πολύ καλό πράγμα το ότι κάποιοι κάνουν επιδόσεις πολύ σημαντικές σε ορισμένους τομείς. Γιατί να αμφισβητηθεί αυτό; Γιατί να γεννηθεί μια αντιπαράθεση γύρω από αυτό το πράγμα;».

Για τις μαθητικές παρελάσεις είπε ότι «δεν είναι ότι το καλύτερο και δεν είναι τυχαίο ότι δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ωστόσο ότι λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα τους θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος, χωρίς βιασύνη, για το τι ακριβώς προσφέρουν, με την παρατήρηση ότι το θέμα αυτό δεν το θεωρεί μείζον αυτή τη στιγμή για την ελληνική κοινωνία

Στην επισήμανση ότι ο ελληνικός λαός είναι Ορθόδοξος ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι λαοί» και παρατήρησε: «Στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αφορά το 90% του πληθυσμού. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς παγκοσμίως σε σχέση με θρησκευτικές δοξασίες. Αλίμονο, όμως, δεν είμαστε ούτε ταλιμπάν, ούτε φονταμενταλιστές. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι το ιδιαίτερο. Δεν γεννιέται κανείς και πεθαίνει στο πλαίσιο ενός λαού ή εθνότητας και με το θρησκευτικό συναίσθημα αποτυπωμένο πάνω του. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό Ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here