«Ηχηρό» μήνυμα κατά του πολέμου, αλλά και ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, από τη νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, με την απονομή στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα» ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή, που δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους, για να τους ενημερώσει. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

View image on Twitter

View image on Twitter

The Nobel Prize

@NobelPrize

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize

Το «προφίλ» των δύο νικητών

Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έμαθε ότι πήρε το βραβείο Νόμπελ, την ώρα που χειρουργούσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μουκουέγκε κατήγγειλε την ατιμωρησία που επικρατεί σχετικά με τους μαζικούς βιασμούς στη χώρα του και άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα και στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αδράνειά τους σχετικά με τις σφαγές στην περιοχή Κίβου, στα ανατολικά της χώρας.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2012, τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο σπίτι του, ενώ αυτός έλειπε, πήραν ομήρους τις κόρες του και περίμεναν να γυρίσει, για να τον δολοφονήσουν. Ο Μουκουέγκε τελικά γλίτωσε, αλλά σκοτώθηκε ο φρουρός του. Έπειτα από αυτή την επίθεση, έφυγε με την οικογένειά του στην Ευρώπη. Επέστρεψε στο Μπουκάβου, τον Ιανουάριο του 2013, και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους κατοίκους.

The Nobel Prize

@NobelPrize

The physician Denis Mukwege, awarded the Nobel Peace Prize, has spent large parts of his adult life helping the victims of sexual violence in the Democratic Republic of Congo. Dr. Mukwege and his staff have treated thousands of patients who have fallen victim to such assaults.

The Nobel Prize

@NobelPrize

Nadia Murad, awarded the 2018 Nobel Peace Prize, is the witness who tells of the abuses perpetrated against herself and others. She has shown uncommon courage in recounting her own sufferings and speaking up on behalf of other victims.#NobelPrize

Η 25χρονη Νάντια Μουράντ Μπάσι Τάχα, που ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, υπήρξε θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στις 3 Αυγούστου του 2014, οι τζιχαντιστές δολοφόνησαν όλους τους άνδρες του χωριού Κότσο στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Μετά τη σφαγή, το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Μουράντ, η Λαμίγια Χατζί Μπασάρ και οι αδελφές τους, απήχθησαν, πουλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Στη σφαγή στο Κότσο η Μουράντ έχασε έξι από τους αδερφούς της και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες 80 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.

Τον Νοέμβριο του 2014 οι Μουράντ και Χατζί Μπασάρ κατόρθωσαν να δραπετεύσουν με τη βοήθεια γειτόνων τους, οι οποίοι τις έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από το ISIS. Μετέβησαν σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Μουράντ μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here