«Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποδέχεστε την συμφωνία «Μακεδονίας και Ελλάδας» για την αλλαγή του ονόματος; είναι το ερώτημα που θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι Σκοπιανοί στις 30 Σεπτεμβρίου

«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία», υποστηρίζει μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα « Guardian» o υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ καθώς οι πολίτες της χώρας προετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή ονόματος.

Ο Nικόλα Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μικρό έθνος των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίστηκε από τότε που έγινε ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

«Έχουμε χάσει μια γενιά. Είμαι 45 ετών, ήμουν 18 ετών όταν η “Μακεδονία” έγινε ανεξάρτητη. Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian, στο γραφείο του στο κέντρο των Σκοπίων.

To κλίμα από τα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου αποτυπώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών και θα την ψηφίσουν μόνο και μόνο για να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

«Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποδέχεστε την συμφωνία «Μακεδονίας και Ελλάδας» για την αλλαγή του ονόματος; είναι το ερώτημα που θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι Σκοπιανοί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλια Σεκερίνσκα,θεωρεί ότι δεν γινόταν αλλιώς:

«Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι.Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», λέει χαρακτηριστικά.

«Λίγοι στα Σκόπια εμφανίζονται θετικοί για την αλλαγή του ονόματος, αλλά πολλοί την αποδέχονται απρόθυμα ως αναγκαίο κακό», εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.

«Είμαστε μια απομονωμένη, μικρή, φτωχή χώρα. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Δεν είναι δίκαιο, αλλά το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι είναι καλό για όλους. Αν υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το λαό, ας την αξιοποιήσουμε», υποστηρίζει ένας πολίτης των Σκοπίων.

Το άρθρο αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την αμέριστη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here