Για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, αλλά και για τους λόγους που αποχώρησε ο συνδυασμός από την ψηφοφορία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε χθες ο Αλέξανδρος Ταμήλιας.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Νατσούλη και στον Antennes FM 93.6:

Τελευταία Ευκαιρία: Συγχώνευση του 4ου δημοτικού, μεταφορά του 3ου Γυμνασίου

Αρχικές Προτάσεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς

Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των σχολικών μονάδων) καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για ιδρύσεις, συγχωνεύσεις, μεταβολές σχολικών μονάδων. Ο εκάστοτε δήμος μπορεί να αποδεχθεί ή να τροποποιήσει τις προτάσεις αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ο συνδυασμός μας αρχικά προτείνει,

Για την Α/θμια εκπ/ση:

Την συγχώνευση ενός κεντρικού μεγάλου δημοτικού σχολείου όπως είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενισχυθούν περιφερειακά δημοτικά σχολεία της πόλης (1ο 2ο 3ο 6ο 7ο), τα οποία διατηρούν ακόμα την εικόνα σχολείων παραδοσιακής γειτονιάς με όλα τα πλεονεκτήματα που σημαίνει αυτό, με την ανάλογη διαμόρφωση νέας χωροταξικής κατανομής.

Επιπλέον με την αλλαγή χρήσης στο κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και με ανάλογες διαμορφώσεις – αναπλάσεις,

 • Γκρέμισμα της εξωτερικής αυλής
 • Μετατροπή του αύλειου χώρου σε πλακόστρωτη πλατεία
 • Δημιουργία μικρού πνευματικού κέντρου με την αξιοποίηση της αίθουσας παρουσιάσεων (Ισόγειο)
 • Δημιουργία δημοτικού αναψυκτηρίου (Ισόγειο)
 • Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών που μέχρι τώρα στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους (1ος 2ος όροφος)
 • Ανάδειξη του βυζαντινού τείχους νότια και ανατολικά με κατάλληλες διαμορφώσεις
 • Ανάδειξη του πεζόδρομου «Αρχιμήδους» ως βασική είσοδο για πεζούς προς τον πεζόδρομο «Πτολεμαίων»
 • Ανάδειξη του «Μεντρεσέ»
 • Νέα ανάπλαση της νότιας παραλίας

Θα διαμορφωθεί μια βασική είσοδος για πεζούς προς το κέντρο της πόλης, τη βόρεια παραλία και το ιστορικό κέντρο.

Για τη Β/θμια εκπ/ση:

‘Ήρθε η ώρα να μεταφερθεί άμεσα το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς στο ανακαινισμένο κτίριο της «διερχόμενης» Αρχιτεκτονικής Σχολής (παλιό 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς). Η μετακίνηση αυτή λύνει οριστικά τα χρόνια προβλήματα στέγασης του 3ου Γυμνασίου (προβλήματα που αναδεικνύονται κάθε χρόνο τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από το σύλλογο γονέων-κηδεμόνων).

Επιπλέον το ανακαινισμένο κτίριο της «διερχόμενης» Αρχιτεκτονικής Σχολής ήταν για αρκετά χρόνια εγκαταλειμμένο και υπέστη σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του λόγω διαρρήξεων και βανδαλισμών. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή δαπάνησε αρκετά χρήματα (επιπλέον) για να το ξαναεπισκευάσει και να το ξαναδιαμορφώσει εσωτερικά (διαχωρισμός των πανεπιστημιακών αιθουσών σε σχολικές αίθουσες), προκειμένου να φιλοξενήσει προσωρινά το 1ο Δημοτικό Καστοριάς τα τελευταία 2 έτη.

Το 1ο Δημοτικό Καστοριάς «επέστρεψε» στο φυσικό του χώρο απέναντι από την Μητρόπολη.

Το ανακαινισμένο κτίριο της «διερχόμενης» Αρχιτεκτονικής Σχολής τώρα είναι έτοιμο και περιμένει. Θα είναι για λίγο καιρό ακόμα λειτουργικό, πριν ξεκινήσουν οι βανδαλισμοί  αλλά και οι φυσικές φθορές λόγω μη χρήσης του.

Μείζον ζήτημα για μας αποτελεί και η μόνιμη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Καστοριάς.

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Καστοριάς είναι στην πραγματικότητα μία ομάδα σχολικών μονάδων, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες στην κτιριακή του υποδομή, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση αλλά και τη λειτουργική του διασύνδεση με άλλους φορείς που υποστηρίζουν την καθημερινότητα των μαθητών ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Αποτελεί ταυτόχρονα Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ και ΣΜΕΑ, γεγονός που το καθιστά την πιο σύνθετη οργανωτικά και λειτουργικά σχολική μονάδα του νομού. Για τους λόγους αυτούς το θέμα της στέγασής του δεν μπορεί να εξετάζεται αποκομμένο από το θέμα της πλήρους και ορθής λειτουργίας του. Δεν θα πρέπει να δοθεί μία πρόχειρη λύση Προκρούστειας λογικής η οποία και πάλι θα προσαρμόζει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα δεδομένα του κτιρίου.

Θα πρέπει να σχεδιαστεί από το μηδέν μία νέα κτιριακή υποδομή η οποία θα βασίζεται σε προσεγμένες επιλογές των εργαστηρίων που θα λειτουργούν και τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν εκείνες τις ανάγκες που οι φορείς της αναπηρίας έχουν εντοπίσει και επισημάνει σε επίπεδο νομού. Αν σχεδιαστεί σωστά, θα καλύπτει δημιουργικά τον χρόνο των μαθητών του και θα παρέχει προ-επαγγελματικές και επαγγελματικές δεξιότητες σε αντικείμενα που θα έχουν αναφορά στην αγορά της περιοχής.

Η λειτουργία του θα έχει ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς προστασίας των ΑμεΑ να επικεντρωθούν στα υπόλοιπα εξαιρετικά σημαντικά έργα που έχουν να επιτελέσουν και τα οποία σχετίζονται με την επαγγελματική απασχόληση των ΑμεΑ, την προστατευόμενη διαβίωσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Ως συνδυασμός, έχουμε πλήρη εικόνα των αναγκών αυτών, καθώς είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φορείς αυτούς. Υπεύθυνη στάση απέναντι στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες τους είναι η δέσμευση για τον άμεση ένταξη του έργου της μελέτης ανέγερσης νέου, σύγχρονου κτιρίου στον προγραμματισμό του Δήμου. Το κτίριο θα πρέπει να διαθέτει και επαρκή υπαίθριο χώρο για την υποστήριξη τομέα γεωπονίας.

Καλούμε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συγκροτηθεί άμεσα μία πρόταση οριστικής, βιώσιμης λύσης σε ένα χρονίζον πρόβλημα, η διαιώνιση του οποίου αδικεί και προσβάλει βαθύτατα τους μαθητές ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και όλους μας προσωπικά. Τα ημίμετρα των προσωρινών στεγάσεων σε ακατάλληλους χώρους θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά ως νοοτροπία, καθώς συγκαλύπτουν τα προβλήματα, ρίχνοντας όλο το βάρος της αντιμετώπισής τους στα ίδια τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Για περισσότερα: Δημοτικός Σχεδιασμός για την Αναπηρία (ΑμΕΑ)

Η σημαντικότερη σχολική μονάδα του νομού ΠΡΕΠΕΙ να έχει τον χώρο που της αξίζει.

«Τελευταία ευκαιρία»: Γιατί αποχώρησε από ψηφοφορία του Δ.Σ. ο συνδυασμός

Δελτίο Τύπου του συνδυασμού «Τελευταία ευκαιρία» στο οποίο εξηγεί τους λόγους που αποχώρησε από την ψηφοφορία στο 7ο θέμα που αφορούσε την «Έγκριση τροποποίησης Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας), του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς».

Διαβάστε αναλυτικά:

Την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου κληθήκαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι, σε τακτική δια περιφοράς συνεδρίαση (σύμφωνα με τα οριζόμενα της εγκυκλίου 163/29-05-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών), η οποία και διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το 7ο θέμα αφορούσε την «Έγκριση τροποποίησης Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας), του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς».

Ο συνδυασμός μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την ψηφοφορία τονίζοντας τα εξής:

Το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί (είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε δια ζώσης σε επίπεδο αντιπροσωπειών όλων των συνδυασμών), να ακουστούν όλες οι απόψεις, να λυθούν απορίες και να υπάρξει δέσμευση από όλους για τα επόμενα βήματα (γιατί παρατηρείται το φαινόμενο άλλα να λέγονται στις συναντήσεις των επικεφαλής και στη συνέχεια η στάση στην ψηφοφορία να διαφοροποιείται). Το ίδιο πρέπει να γίνεται και για άλλα σοβαρά θέματα ακόμη και στην περίπτωση που όλοι συμφωνούμε.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας), του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς φαίνεται να προκύπτει μια εξοικονόμηση (της τάξης των 7000-8000 ευρώ ετησίως) η οποία από τη μία είναι επιθυμητή αλλά από την άλλη δεν δίνει οριστικές λύσεις.

Στο πλαίσιο των οριστικών λύσεων θα μπορούσαν πιθανόν να γίνουν κάποιες μετακινήσεις από το νομικό πρόσωπο στο Δήμο και αντίστροφα π.χ.

Θα μπορούσαν οι παιδικοί σταθμοί να μεταφερθούν στο Δήμο (μαζί με τους βρεφικούς σταθμούς από την Κοινωφελή Επιχείρηση Ορεστιάς) στο τμήμα παιδείας.

Θα μπορούσαν τα τρία Κ.Α.Π.Η. να μεταφερθούν στο Δήμο στο τμήμα κοινωνικής μέριμνας – πρόνοιας

Θα μπορούσαν οι δύο βιβλιοθήκες να μεταφερθούν στο Δήμο στο τμήμα παιδείας

Στο ΝΠΚΠΑΚΑ ανήκουν:

 • κλειστό Γήπεδο Καστοριάς
 • ανοικτό Γήπεδο Καστοριάς
 • κλειστό Γυμναστήριο Μανιάκων
 • ανοικτό Γήπεδο Χιλιοδένδρου
 • ανοικτό Γήπεδο Πενταβρύσου
 • Δ.Η.Ν.Α.Κ.

Θα μπορούσαν οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που τώρα είναι στο Δήμο να μεταφερθούν στο Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν άμεσα, προκειμένου να  λυθούν τα χρόνια προβλήματα του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου.

Κλείνοντας (και επειδή λόγω κορονοϊού θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις δια περιφοράς ) να τονίσουμε για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη γόνιμου διαλόγου για θέματα που ξεπερνούν την διεκπεραίωση καθημερινών διοικητικών πράξεων. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σε όλους τους συμπολίτες μας.

ΏΡΑ για διάλογο, με συντονισμένες ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ. Είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μας ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here