Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 Αυγούστου 2020, με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα.


Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, παραπλεύρως του δασυλλίου «Σκάλκης», η Δ/νση Δασών Καστοριάς εγκατέστησε δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υλοτόμηση της περιοχής που θα εκτελεστεί το έργο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε μέριμνα απομάκρυνσης των προϊόντων υλοτόμησης (κορμοί, κλαδιά κλπ) με τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και αποκλεισμού της ροής του ποταμού, να είναι προφανής.
Μετά την παρουσίαση σχετικών φωτογραφιών, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο στη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς (η οποία δεν συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση, επικαλούμενη άλλες προγραμματισμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις), προκειμένου να μεριμνήσει για την άμεση ολοκλήρωση της υλοτομίας και της απομάκρυνσης των προϊόντων αυτής, από την περιοχή πλησίον της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα. Το έγγραφο αυτό αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Καστοριάς.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας, συμμετείχαν ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Διοικητής ΔΙ.ΠΥ.Ν. Καστοριάς, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άργους Ορεστικού, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Άργους Ορεστικού, του 585 Τ.Π., του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπάλληλος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λακκωμάτων κι εκπρόσωπος του Εθελοντικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς.

Image may contain: plant, tree, outdoor, nature and water

Image may contain: plant, tree, bridge, outdoor, nature and waterImage may contain: plant, tree, bridge, mountain, sky, outdoor, nature and waterImage may contain: one or more people, people sitting, living room, table and indoorImage may contain: one or more people, people sitting and table

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φόβοι ακόμη και για νεκρούς στις πρώτες πλημμύρες – Στον εισαγγελέα οι καθυστερήσεις του Δασαρχείου Καστοριάς

Καθυστερήσεις που μπορεί να κοστίσουν ζωές καταγγέλλει ο Π. Κεπαπτσόγλου – Κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών, οι περιουσίες τους και οι υποδομές του δήμου – Αδυναμία να παραβρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο δήλωσε το δασαρχείο

«Κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν με τα ζητήματα του Άργους. Παρά τις δεσμεύσεις του Δασαρχείου ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα, έχουν περάσει δύο μήνες χωρίς να έχει γίνει τίποτα και εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί αν ξεκινήσουν οι βροχές θα υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6 

Η συνέντευξη δόθηκε έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το συντονιστικό τοπικό όργανο κατά την οποία παρά την πρόσκληση από πλευράς του δήμου για να παραβρεθεί το δασαρχείο, το δεύτερο δήλωσε αδυναμία. 

Ο κ. Κεπαπτσόγλου εξήγησε ότι ενώ η πρόσκληση είχε σταλεί ήδη από το Σάββατο σε όλους τους εμπλεκόμενους, η μόνη υπηρεσία που δεν παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη ήταν το δασαρχείο. Μάλιστα και ενώ έγινε μία ύστατη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ώστε να παρευρίσκεται εκπρόσωπος του Δασαρχείου, σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία η απάντηση ήταν πως υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο έγινε και υπόδειξη για να προγραμματιστεί νέα συνάντηση… κάποια άλλη μέρα»!

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά -και έπειτα από εξέταση φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών του χώρου όπου πραγματοποιείται η ξύλευση- ότι σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου Θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές: «Την προηγούμενη φορά οι πλημμύρες έφτασαν μέχρι τα νεκροταφεία τώρα θα περάσουν και τον περιφερειακό Σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου Που σημαίνει ότι θα πλημμυρίσει το νεκροταφείο το στάδιο και το βοηθητικό γήπεδο, και φυσικά οι καλλιέργειες και οι περιουσίες των πολιτών πού διαμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Και αντευχόμαστε να μην έχουμε και ανθρώπινα θύματα αυτή τη φορά. Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι τι έφεραν οι προηγούμενες πλημμύρες του Αλιάκμονα και τι μπορεί να φέρει μία νέα υπερχείλιση του ποταμού».

«Πίστευα ότι για έργα τέτοιου μεγέθους, πρωτοποριακά για όλη τη χώρα, θα υπήρχε σύμπνοια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα υπουργεία εσωτερικών και ανάπτυξης έχουν αυτό το έργο σημαία», τόνισε ο δήμαρχος του Άργους, προαναγγέλοντας ότι θα γίνει κοινωνός όλο το Άργος για το τι σημαίνει το έργο και ποιοι και γιατί το πολεμούν: «Θα το τραβήξω όσο χρειάζεται, υπάρχει και η Δικαιοσύνη, δεν φοβόμαστε κανένα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here