Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση του ισχύοντος πλαισίου μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων

Η εμπορική (και όχι η αντικειμενική) αξία των ακινήτων θα είναι το «κλειδί» για την ένταξη στο νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την προετοιμασία της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν επίσης βέβαιες ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του νόμου Κατσέλη, σε αντίθεση με τις χθεσινές πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά τη σημερινή σύσκεψη. Αντιθέτως, άλλες κυβερνητικές πηγές παραδέχθηκαν εμμέσως ότι ανοιχτή θα παραμείνει η εκκρεμότητα με την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, γιατί «το ΑΣΕΠ είναι πολύ φορτωμένο». Πρόκειται για μία από τις κυριότερες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα βασίζεται στη σύνδεση της αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας, όπως ζητούσαν οι τράπεζες. Θα προβλέπει επιδότηση από το κράτος για τη μηνιαία δόση του δανείου, στα πρότυπα του κυπριακού προγράμματος «Εστία», και, υπό προϋποθέσεις, «κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτείνουν να εφαρμόζεται «κούρεμα» μόνο εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του «κόκκινου» στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του κατά 1,2 φορές, ενώ προτείνουν ως ανώτατο όριο προστασίας τις 100.000 ευρώ. Επίσης, η επιδότηση από το Δημόσιο αναμένεται να φθάνει έως και το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση.

Η συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση θα καθορίζεται με βάση ένα όριο εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας σε συνάρτηση με το ύψος του δανείου. Ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους εμπορικής αξίας της κατοικίας, θα καθορίζει το ύψος επιδότησης της δανειακής δόσης από το κράτος.

Τα προαναφερθέντα όρια δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα, παρότι το θέμα συζητήθηκε σήμερα τόσο μεταξύ στελεχών των εμπλεκόμενων υπουργείων και τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου των θεσμών όσο και μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών και τεχνοκρατών των θεσμών. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα συζήτηση στο επίπεδο των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Στη σημερινή σύσκεψη στην οδό Νίκης μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Διοικητικής Ανασυγκρότητσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here