Ο Εκπρόσωπος εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Νίκος Κάκκος, μίλησε σήμερα στους Antennes Fm και τον Χρήστο Νατσούλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο στις 10:00 π.μ. η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα βρεθεί έξω από το γραφείο του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία έως στις 13:00 χωρίς όπως τόνισε να κλείσουν δρόμοι και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στους πολίτες της πόλης.

Ενώ, σημείωσε πως αύριο στις 13:00 ο κ. Τζηκαλαγιας θα πάρει την απάντηση από τον κ. Γεραπετρίτη, για το πως θα λυθεί το ζήτημα, δηλαδή τα επιπλέον χρήματα που χρειάζεται η επιχείρηση για να λειτουργήσει και να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι.

Σε ερώτηση του Χρήστου Νατσούλη, αν αύριο δεν δοθεί αυτήν η λύσει που θα περίμεναν, ποιες θα είναι οι αποφάσεις τους, ο κ. Κάκκος απάντησε: «Ο θεός να βάλει το χέρι του. Καθώς ο δικαστικός επιμελητής, τέλος του μήνα θα επισκεφτεί τα σπίτια όλων. Επομένως η πίεση που θα δεχθεί από τον επιμελητή, ο καθένας θα πρέπει να την μεταφέρει κάπου. Ο θεός να βάλει το χέρι του. Πιο ξεκάθαρος δεν μπορώ να είμαι. Και ξέρεις από έναν άνθρωπο που τα έχει χάσει όλα και δεν έχει να χάσει κάτι άλλο, να τον φοβάσαι. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια πράγματα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, θέλουμε η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί. Είναι το οξυγόνο του νομού μας».

Και ολοκλήρωσε: «Αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Τζηκαλάγια και από την απάντηση που θα μας δοθεί, θα βρεθούμε πάλι με τα συντονιστικά όργανα για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά τις δηλώσεις του:

Ενώ πιο πριν ο Νίκος Κάκκος είχε στείλει ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του εκπροσώπου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ:

«‘’Το όνειρο του Μποδοσάκη που έγινε εφιάλτης’’

Ακούγοντας κανείς ‘’ΛΑΡΚΟ’’, αυτόματα στο μυαλό του έρχονται λέξεις όπως Δημόσιο, golden boys, χρέος κτλ. Όχι και άδικα εάν αναλογιστεί κανείς πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις τοποθετούσαν αποτυχημένους πολιτευτές στην προεδρία, διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας. Κανείς όμως δεν φέρνει στο νου του πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στα Βαλκάνια, για το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας Λατερίτη (Σιδηρονικέλιο) στην Ευρώπη και για το ένα από τα 5 μεγαλύτερα στον Κόσμο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια εταιρεία η οποία με την εξαγωγική της δραστηριότητα συμμετέχει ενεργά στο ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, αξίζει να τονίσουμε πως τα συγκεκριμένα κοιτάσματα Σιδηρονικελίου, και ειδικότερα αυτά στην ΙΕΡΟΠΗΓΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, είναι από τα ποιοτικότερα και πιο πλούσια στον κόσμο. Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει εκατομμύρια ευρώ όπως και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, Το Μεγάλο Κανάλι κ.ά. Ωστόσο, για κανένα από τα παραπάνω δεν έγινε ούτε εκκαθάριση ούτε πτώχευση. Ισα ίσα μια αλλαγή ΑΦΜ και μια ανακεφαλαιοποίηση ήταν αρκετά. Και τώρα φτάνουμε στο διά ταύτα, στο σημαντικότερο κομμάτι αυτής της παράλογης ιστορίας.

Κυρίες και κύριοι, στις 11/2/2020 έρχεται τροπολογία στη Βουλή (ανάθεμα εάν τη διάβασε κανείς) με την οποία τοποθετούν εκκαθαριστή-διαχειριστή (Ορκωτός λογιστής) και από 3/3/2020 αναλαμβάνει εν λευκώ να ‘’τρέξει’’ την εταιρεία για το επόμενο 12μηνο με σκοπό να την πάει σε εκκαθάριση εν λειτουργία και σε ιδιωτικοποίηση έχοντας έναν κουμπαρά ένα μαξιλαράκι ασφαλείας της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο (τα οποία θα επιστραφούν μετά την πώληση). Οπότε, λοιπόν, τα χρήματα από την πώληση του Νικελίου δεν φτάνουν,  με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον χρήματα για να πληρώνονται τα τρέχοντα έξοδα. Ο εν λόγω κουμπαράς λοιπόν καλείται να καλύψει το έλλειμμα που θα προκύψει. Το τεράστιο πρόβλημα είναι πως δεν προϋπολογίστηκαν και δεν υπολογίστηκαν τα 16 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στους ιδιώτες εργολάβους, αυτοκινητιστές και προμηθευτές από 1/10/2019 έως 31/1/2020, με αποτέλεσμα να κοινοποιηθεί στην εταιρεία παύση-στάση εργασιών εξαιτίας οικονομικού στραγγαλισμού και οικονομικής αδυναμίας σε όλα τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ με το απολύτως φυσιολογικό επακόλουθο να είναι η απόλυση του προσωπικού. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ κ. Τζίντζιος διαβεβαίωνε τους εργολάβους, τους αυτοκινητιστές και τους προμηθευτές πως τον Δεκέμβριο θα είναι άπαντες πληρωμένοι αρκεί να βάλουν ‘’πλάτη’’ στην εξόρυξη μεταφορά και επεξεργασία του Λατερίτη. Ολα τα παραπάνω έγιναν πράξη εκτός από την πληρωμή, μιας και ο Διευθύνων σύμβουλος επανήλθε τον Ιανουάριο λέγοντας πως υπήρξε λάθος υπολογισμός-εκτίμηση. Συγκεκριμένα, ανέφερε «βάλτε ένα Χ στα ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα μιας και είναι εξασφαλισμένα τα χρήματά σας από εδώ και στο εξής και όταν και εάν πουληθεί και ΕΑΝ περισσέψουν χρήματα θα πληρωθείτε», δηλαδή, όπως λένε στο χωριό μου ‘’πιάσε το αυγό και κούρευτο’’. Και κάπου εδώ δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Πώς είναι δυνατόν να πληρώνονταν άπαντες πριν από τις εκλογές με την τιμή του Νικελίου στα 8.000 δολάρια ο τόνος και μετά τον Οκτώβριο με την τιμή στα 14.000 δολάρια να είναι όλοι απλήρωτοι;

2) Πού πήγαν τα χρήματα από την πώληση του Νικελίου από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα όταν είναι όλοι απλήρωτοι;

3) Ποιος τρελός επενδυτής θα αγόραζε μια επιχείρηση η οποία ισχυρίζεστε πως έχει έλλειμμα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως; και τι θα κάνει αυτός προκειμένου να την κάνει κερδοφόρα που δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς;

4)Τι θα γίνει με τους εργολάβους στους οποίους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ και καταστρέφονται;

5) Τι θα γίνει με τους μεταφορείς-αυτοκινητιστές οι οποίοι είναι ήδη στην κάθοδο του γκρεμού και όχι απλά στο χείλος του μιας και τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ και τους κυνηγούν Πρατήρια, Εφορίες, Τράπεζες, Ασφαλιστικά ταμεία, συνεργεία κτλ;

Οι ηθικοί αυτουργοί για τον Θάνατο ενός χρυσωρυχείου όπως η ΛΑΡΚΟ είστε εσείς, κύριοι της κυβέρνησης. Είστε οι ηθικοί αυτουργοί που στην Καστοριά μένουν 160 οικογένειες χωρίς δουλειά και καταστρέφονται 48 εταιρείες μεταφορών. Βρείτε, λοιπόν, μια λύση αυξάνοντας τα χρήματα που προβλέπονται για τον εκκαθαριστή μιας και θα τα πάρετε πίσω μετά την πώληση της ΛΑΡΚΟ, εκτός και ΕΑΝ δεν θέλετε για να πάει σε πτώχευση και να ρίξετε την ευθύνη και το μπαλάκι στους ιδιώτες λέγοντας «κοιτάξτε να δείτε, εμείς σας κάναμε μια πρόταση, κάναμε μια προσπάθεια, αλλά αφού δεν την αποδέχεστε ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΕΠΤΩΧΕΎΣΑΜΕΝ! Εάν αυτός είναι ο σκοπός σας απλά ανακοινώστε το! Δώστε λύση για τη ΛΑΡΚΟ και τους ιδιώτες συνεργάτες της, εδώ και τώρα. Δώστε προσοχή ιδιαίτερη για έναν Νόμο όπως της Καστοριάς που μετά την απομάκρυνση του Στρατού και των πανεπιστημιακών σχολών αργοπεθαίνει . Και έρχεστε τώρα και εσείς να ρίξετε τη χαριστική βολή και να τοποθετήσετε ταφόπλακα κλείνοντας τη μοναδική φιάλη οξυγόνου που έχει ο νομός, τη ΛΑΡΚΟ.

Νίκος Κάκκος, εκπρόσωπος εργαζομένων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here