Ξημερώνει Σάββατο. Εδώ και 5 βδομάδες έχει γίνει η πιο όμορφη μέρα της βδομάδας. Ετοιμάζομαι να βάλω τα “καλά” μου. Όχι δεν μιλάω για την ένδυση μου και την εξωτερική εμφάνιση. Η ψυχή μου βάζει τα καλά της.

Του Αλέξανδρου Μακρίδη

Νιώθει τέτοια αναστάτωση και συνάμα αγαλλίαση. Θα συναντήσω και πάλι το Θανάση. Είναι το καθιερωμένο μας ραντεβού του Σαββάτου. Είναι ο νέος μου φίλος που γνώρισα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Θυμάμαι την πρώτη μας συνάντησή στο σπίτι του. Είχα την αγωνία και το άγχος της πρώτης συνάντησης. Συμμετέχω στο εθελοντικό πρόγραμμα” Γίνε Φίλος ” για άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού.Ένα πρόγραμμα του συλλόγου αυτισμού Καστοριάς. Ο Θανάσης έλαχε να γίνει ο δικός μου φίλος. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να ανταποκριθώ.
Μπαίνω στο σπίτι. Με περιμένει όλη η οικογένεια. Εκπέμπουν μια ζεστασιά τα μάτια και οι κινήσεις τους.Είμαστε σε αμηχανία και εγώ και οι γονείς του. Τους καταλαβαίνω. Πώς θα εμπιστευτούν σε ένα άτομο που πρωτογνωρίζουν το Θανάση τους? Και εγώ νιώθω αμήχανα. Θα μπορέσω να σταθώ επάξια δίπλα του?
Πρώτες αναγνωριστικές συζητήσεις. Μα ο πάγος σπάει εύκολα. Είναι ο Θανάσης που κάνει πιο εύκολα τα πράγματα. Και είναι μόλις 18 Απριλίων.Η ματιά του τόσο ζεστή, “λιώνει” εύκολα την κρούστα της αμηχανίας. Ξεκινά η κοινή σαββατιατική πορεία μας.
Και κάθε Σάββατο τώρα ταξιδεύουμε μαζί με τον Θανάση. Η ζεστή του αγκαλιά , όταν μπαίνω στο σπίτι, μου δίνει τεράστια δύναμη. Και από Σάββατο σε Σάββατο με εκπλήσσει όλο και περισσότερο με τις ικανότητες και τα χαρίσματα που έχει. Στο δικό μας δίωρο μου αποκαλύπτει μικρά θαύματα. Την προηγούμενη βδομάδα παίζοντας σκράμπλ μου αποκάλυψε το ταλέντο στη γλώσσα και στην ορθογραφία που θα ζήλευαν συνομήλικοί του.
Σήμερα στο μαγαζί που πήγαμε για καφέ παίξαμε τάβλι. Άνετος στο μέτρημα κέρδισε μια καθαρή νίκη. Και στο ενυδρείο παρατηρούσε και απομνημόνευσε όλα τα ονόματα των ψαριών.
Κι πόσο χαρά και ευτυχία αναδύονταν από τα βάθη της ψυχής σου και καθρεφτίζονταν στο όμορφο πρόσωπό σου όταν σήμερα μου ανέφερες για τους βαθμούς στο σχολείο. Έβγαλα 18 και μισό Αλέξανδρε μου είπες με φωνή αγγέλου.
Ευγενικός και πρόθυμος να μιλήσει στον καθένα που συναντούμε υπερέχει από πολλούς που θεωρούνται ” κανονικοί” και τους λείπει η κοινωνική ευγένεια και οι τρόποι. Ίσως εμείς Θανάση θα πρέπει να σε μιμηθούμε στους τρόπους, στην ευγένεια και στην αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων. ΕΙΣΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ χωρίς να έχεις μολέψει από τις μικρότητες που μας συνθλίβουν καθημερινά στις σχέσεις μας.Ζεις την κάθε σου στιγμή με χαρά και αγάπη προσφέροντας και σε μας γύρω σου στιγμές ευτυχίας.
Είσαι ένα δώρο για μένα Θανάση. Ένας κρυμμένος θησαυρός που με γεμίζει με αποθέματα αγάπης και χαράς.
Είσαι πλέον ο Θανάσης των φίλων μου. Ο φίλος μου ο Θανάσης. Και όλοι μαζί θα ταξιδέψουμε το Μάρτη στη Θεσσαλονίκη και θα τραγουδήσουμε στο μαγαζί του γνωστού τραγουδιστή που τόσο αγαπάς. Είναι προς τιμήν του που δέχτηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα να μας “φιλοξενήσει”. Υπάρχουν πολλοί επώνυμοι με καρδιά.
Θα πάμε όλοι μαζί αντάμα να συναντήσεις το είδωλο σου, να πετάξεις στο όνειρό σου γιατί έχεις γίνει πια ο Θανάσης όλων μας. Σε ευχαριστώ που ήρθες στη ζωή μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here