Υπέρ της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν» για τα Σκόπια τάσσεται ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ.

Σε tweet που ανέβασε γράφει ότι η Μακεδονία του Ίλιντεν είναι μια ονομασία με την οποία είναι έτοιμος να προχωρήσει.

Το όνομα αυτό εισέπραξε ήδη τέσσερα «όχι» από την αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του γύρου τηλεφωνικών επαφών που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αναφερόμενος στην ονομασία της πΓΔΜ, μετά και τις τελευταίες διαρροές για το «Μακεδονία του Ίλιντεν», επισήμανε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι μια «αμοιβαία αποδεκτή σύμφωνη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

«Αυτό προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση για την ονομασία και την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το όνομα αυτό παραπέμπει στην αιματοβαμμένη εξέγερση του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, στις 20 Ιουλίου του 1903, με βάση το παλιό ημερολόγιο, στο Κρούσεβο έγινε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών που καταπνίγηκε στο αίμα αλλά αποτέλεσε ένα ορόσημο για την αφύπνιση του «μακεδονικού κράτους».

Η στάση του τότε ελληνικού κράτους απέναντι στην Επανάσταση του Ίλιντεν, δεν φαίνεται να ήταν θετική γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή.

Στην αλλαγή Συντάγματος επιμένει το Μαξίμου «απαντώντας» εμμέσως πλην σαφώς στο tweet Ζάεφ ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει με το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει «Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. 

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Πηγή: reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here