«Όχι» σε επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για μια καινοτόμο μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, δηλαδή για μια επένδυση με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη φέρεται να έχει πει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελου Γαζή.
Παρότι η επένδυση για την καινοτόμο μονάδα που προσφέρει το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών παγκοσμίως, αποτελεί μήλον της Έριδος για διάφορα κράτη βαλκανικά και μη, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο η Ελλάδα αρνήθηκε να την διεκδικήσει όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο καθηγητής Σκ. Γαζής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνογνωσία παραχωρείται κατ΄ αποκλειστικότητα της χρήσης και εφαρμογής της στην χώρα που θα αναλάβει την επένδυση, για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής, της Βόρειας Αφρικής, πιθανότατα και της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τώρα το κόστος της επένδυσης, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεσή της, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια.
Ο κ. Γαζής χαρακτήρισε ανεξήγητη αλλά και εξαιρετικά αρνητική την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, να μη διεκδικήσει τον εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσουμε. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γαζή υπάρχει απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να εγκριθεί τέτοιο επιστημονικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ υπάρχει τεχνική μελέτη που έχουν προσυπογράψει το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όπως εξήγησε ο εν λόγω μηχανισμός αφορά στη θεραπεία του καρκίνου, όχι με ακτινοβολία, αλλά με σωματίδια, που είναι μια μοναδική πρωτοποριακή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στα πολύ ανεπτυγμένα κράτη και στην Ευρώπη. «Αυτή η μεθοδολογία και θεραπεία είναι απολύτως καταξιωμένη, πάνω από 25.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευθεί» υπογράμμισε ο καθηγητής.