Δώδεκα σαββατοκύριακα και μία εβδομάδα κατά τα οποία η προσοχή των εντουράδων ολόκληρης της υφηλίου ήταν στραμμένη στα ελληνικά βουνά.

Δεκαοχτώ χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που διοργανώθηκε αγώνας Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί ακόμα έντεκα τέτοιοι αγώνες σε συνολικά έξι διαφορετικές τοποθεσίες ενώ σε αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε και μία φορά το International Six Days Enduro, τον μεγαλύτερο αγώνα enduro παγκοσμίως που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας. Δες εδώ τις ιστορικές αυτές στιγμές:

2002-2003 Καλάβρυτα

Για τους περισσότερους Έλληνες η διοργάνωση ενός αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος εκείνη την εποχή έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Όμως μια δραστήρια ομάδα, η Iron Team του Παναγιώτη Σιδέρη είχε ήδη περάσει τις “εξετάσεις” της F.I.M. (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας) με την επιτυχή διοργάνωση των πανευρωπαϊκών αγώνων “Άρτεμις” και ήταν έτοιμη για το Παγκόσμιο ντεμπούτο της Ελλάδας.

O Juha Salminen στα Καλάβρυτα το 2003
O Juha Salminen στα Καλάβρυτα το 2003© KTM

Ήταν άνοιξη του 2002 όταν για πρώτη φορά οι Παγκόσμιοι ξεχύθηκαν στις ειδικές των Καλαβρύτων σχηματίζοντας -πρωτόγνωρα τότε για τους Έλληνες- βαθιά λούκια σχεδόν σε κάθε στροφή. Οι Stefan Merriman (Husqvarna) και Juha Salminen (ΚΤΜ) έδωσαν δυνατές μάχες, εντυπωσίασαν και μοιράστηκαν τις νίκες στη Γενική. το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα.Ένα χρόνο αργότερα, το κομβόι επιστρέφει και πάλι στα Καλάβρυτα. Αυτή τη φορά ο Salminen κυριαρχεί ενώ ο Ivan Cervantes κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση και σίγουρα κάνει τους Έλληνες θεατές να τον προσέξουν.

O μετέπειτα πέντε φορές παγκόσμιος Πρωταθλητής Samuli Aro στα Καλάβρυτα
O μετέπειτα πέντε φορές παγκόσμιος Πρωταθλητής Samuli Aro στα Καλάβρυτα© KTM

2004-2005 Σέρρες

Το όνομα της Ελλάδας έχει μπει σταθερά στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και αυτή τη φορά σειρά έχουν οι Σέρρες. Δύο ακόμη χρονιές οι ‘Έλληνες αγωνιζόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εντός έδρας και φυσικά να παρακολουθήσουν κορυφαίες μάχες.

O Alessandro Botturi στην ειδική του Αγίου Γεωργίου στις Σέρρες το 2004
O Alessandro Botturi στην ειδική του Αγίου Γεωργίου στις Σέρρες το 2004© KTM

Το 2004 ξεχωρίζει και πάλι ο Juha Salminen (KTM) κερδίζοντας και τις δύο μέρες του αγώνα. Το 2005 ο ελληνικός αγώνας θα μείνει στην καρδιά των Ivan Cervantes (Ε1) και David Knight (Ε3) καθώς και οι δύο με νίκη στην κατηγορία τους εξασφαλίζουν -έναν αγώνα πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος- τους πρώτους τους παγκόσμιους τίτλους.

Το βάθρο της Ε3 στον αγώνα WEC των Σερρών το 2004
Το βάθρο της Ε3 στον αγώνα WEC των Σερρών το 2004© KTM

2008 ISDE Σέρρες

Με 454 διεθνείς συμμετοχές από 33 διαφορετικές χώρες, το International Six Days Enduro των Σερρών θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων όσων έδωσαν το παρών, ως η μεγαλύτερη διοργάνωση μηχανοκίνητου αθλητισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ελληνικό parc ferme με 454 enduro μoτοσυκλέτες (ISDE 2008)
Το μεγαλύτερο ελληνικό parc ferme με 454 enduro μoτοσυκλέτες (ISDE 2008)© THODORIS ERMILIOS

Για έξι μέρες οι οδηγοί, οι μηχανικοί και οι συνοδοί των εθνικών ομάδων έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη τόσο εντός όσο και εκτός των ειδικών διαδρομών. Τη νίκη σε επίπεδο εθνικών ομάδων πήρε η Γαλλία ενώ ταχύτερος όλων αναδείχθηκε ο Ivan Cervantes μετά την απίστευτη ατυχία του Juha Salminen στο Final Test της τελευταίας μέρας.

Εντός έδρας αγώνας για τους Έλληνες αναβάτες
Εντός έδρας αγώνας για τους Έλληνες αναβάτες© THODORIS ERMILIOS

H Εθνική ομάδα της Ελλάδας πήρε τη 14η θέση ενώ συνολικά τερμάτισαν 21 Έλληνες αναβάτες από τους 25 που πήραν εκκίνηση.

2009-2010 Σέρρες

Μετά το ISDE οι Σέρρες διοργανώνουν δύο ακόμα ελληνικούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τον 5ο και τον 6ο αντίστοιχα.

O Johnny Aubert στέφεται πρωταθλητής Ε2 στις Σέρρες το 2009
O Johnny Aubert στέφεται πρωταθλητής Ε2 στις Σέρρες το 2009© KTM

To 2009 ο ελληνικός γύρος στιγματίζεται από τρεις αναβάτες: τον Johnny Aubert (Ε2) που εξασφαλίζει τον δεύτερο τίτλο του, τον Antoine Meo (Ε1) που πετυχαίνει την πρώτη του διπλή νίκη και τον Juha Salminen (Ε2) που τη δεύτερη μέρα επιστρέφει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χαρίζοντας στη BMW την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Enduro (G450X).

Στην κορυφή του βάθρου της Ε2 ο Ahola το 2010
Στην κορυφή του βάθρου της Ε2 ο Ahola το 2010© KTM

Την επόμενη χρονιά ο Meo επιστρέφει ακόμη πιο δυνατός και εντυπωσιακός και κερδίζει την Ε1 δημιουργώντας βαθμολογική διαφορά ασφαλείας στο δρόμο για τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του. Στην Ε2 ο Mika Ahola πετυχαίνει μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ενώ στην Ε3 τη νίκη παίρνει ο David Knight.

2011 & 2014 Καλαμπάκα

Μετά τα Καλάβρυτα και τις Σέρρες, ήρθε η σειρά της Καλαμπάκας (’11 και ’14) να γίνει η τρίτη ελληνική πόλη που φιλοξένησε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro.

Δυνατές εμφανίσεις από τον Christophe Nambotin στην Καλαμπάκα
Δυνατές εμφανίσεις από τον Christophe Nambotin στην Καλαμπάκα© KTM

Ταχύτερος όλων στον αγώνα του 2011 και τις δύο μέρες ήταν ο Christophe Nambotin (Gas Gas) ενώ στην ίδια περιοχή μετά από τρία χρόνια ο Γάλλος –αυτή τη φορά με ΚΤΜ- ήταν και πάλι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές, παρέα με τον συμπατριώτη του Antoine Meo, τον Ivan Cervantes και τον Αυστραλό Mathew Phillips που βρισκόταν στο δρόμο για τον πρώτο τίτλο της καριέρας του (Ε3).

Ο δρόμος για τον πρώτο τίτλο του Mathew Phillips πέρασε από την Καλαμπάκα.
Ο δρόμος για τον πρώτο τίτλο του Mathew Phillips πέρασε από την Καλαμπάκα.© KTM

2013 Καστοριά

Διαθέτοντας την πιο εντυπωσιακή super special test που έχουμε δει στην Ελλάδα και όχι μόνο, μέσα στην καρδιά της πόλης, ο αγώνας της Καστοριάς ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο και αρκετές χιλιάδες θεατών να παρακολουθούν τη μάχη των κορυφαίων αναβατών του κόσμου.

Νίκη και τίτλος για τον Meo στην Καστοριά
Νίκη και τίτλος για τον Meo στην Καστοριά© KTM

Ανάμεσα τους οι Antoine Meo (E1) και Christophe Nambotin (Ε3) που πήραν διπλές νίκες στις κατηγορίες τους και κατάφεραν να πανηγυρίσουν πρόωρα την κατάκτηση των πρωταθλημάτων τους.

2016-2017 Γρεβενά

Τα Γρεβενά έγιναν η πέμπτη ελληνική πόλη που φιλοξένησε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αν και το ημερολόγιο έγραφε καλοκαίρι, ο ελληνικός γύρος του 2016 ήταν ένας σχετικά κρύος, βροχερός και με πολύ λάσπη αγώνας. Ο Eero Remes θα θυμάται σίγουρα τον αγώνα στον οποίο οδηγώντας εντυπωσιακά, κατάφερε να πάρει την πρώτη του διπλή νίκη στην Ε1 και τη Γενική (EnduroGP) και μάλιστα να το επαναλάβει και την Κυριακή.

Βροχή, λάσπη και πτώσεις στα Γρεβενά το 2016
Βροχή, λάσπη και πτώσεις στα Γρεβενά το 2016© THODORIS ERMILIOS

Την επόμενη χρονιά το σκηνικό του καιρού ήταν τελείως διαφορετικό με αφόρητη ζέστη και αρκετή σκόνη. Απτόητος, ο Steve Holcombe κατάφερε να επιβληθεί στη νέα κατηγορία EnduroGP την πρώτη μέρα ενώ την Κυριακή ο Nathan Watson πήρε την πρώτη του νίκη για το 2017.

Ζέστη και σκόνη στα Γρεβενά το 2017
Ζέστη και σκόνη στα Γρεβενά το 2017© THODORIS ERMILIOS

Ανάμεσα στους Παγκόσμιους της EnduroGP τερμάτισε και ο Βασίλης Σιαφαρίκας κι έγινε ο πρώτος –και μοναδικός μέχρι στιγμής- Έλληνας που πήρε βαθμούς στην EGP.

Η Extreme ειδική των Γρεβενών δίπλα στον Βενέτικο (2017)
Η Extreme ειδική των Γρεβενών δίπλα στον Βενέτικο (2017)© THODORIS ERMILIOS

2019 Σέρρες

Για πέμπτη φορά το Παγκόσμιο enduro ήρθε στην πόλη τον Σερρών. O Brad Freeman έφτασε στη χώρα μας με το χρυσό number plate, έναν νέο τρόπο που τα τελευταία χρόνια υποδεικνύει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας στην EnduroGP.

Ο Βρετανός τίμησε και με το παραπάνω αυτή τη διάκριση οδηγώντας εντυπωσιακά και κερδίζοντας και τις δύο μέρες του ελληνικού γύρου.

Μάχη για την EnduroGP μεταξύ Freeman (12) και Holcombe (70) στις Σέρρες.
Μάχη για την EnduroGP μεταξύ Freeman (12) και Holcombe (70) στις Σέρρες.© THODORIS ERMILIOS

Δημιούργησε έτσι μια σημαντική βαθμολογική διαφορά που στη συνέχεια τον οδήγησε στην κατάκτηση του δεύτερου παγκόσμιου τίτλου του και του πρώτου του στην EnduroGP.

Το τελευταίο ελληνικό βάθρο της EnduroGP στις Σέρρες (2019).
Το τελευταίο ελληνικό βάθρο της EnduroGP στις Σέρρες (2019).

Πηγή: redbull.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here