Οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε στα Ιωάννινα κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης –οι τομείς που υποστηρίζει και τα κίνητρα που παρέχει-που έχει ως στόχο να αποτελέσει βασικό μοχλό στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας την επόμενη 5ετία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών: Θ.ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ, ΠΙΝΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΕ, OVO FRESCO ABEE, ΣΔΟΥΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΕ, ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΕ, ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΒΕΤΕ, Θ.ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ Μ. ΑΕ, ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗ ΑΤΕΒΕ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΕ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΕ, PARGA BEACH AE, ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ, FGAS EU AE.   

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής, Αντώνης Κατραούρας, ο Γενικός Διευθυντής Ευστράτιος Ανδριανής, ο επικεφαλής των Επιχειρηματικών Κέντρων Δυτικής και Νοτίου Ελλάδος Σάββας Ελευθεριάδης, ο Διευθυντής Επιχειρηματικού Κέντρου Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Μάντζιος και ο επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τραπεζικής Δημήτρης Βερελής, ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Αντώνης Κατραούρας αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες –όπως υπογράμμισε- κατέστησαν διαχειρίσιμες λόγω των αυξημένων επιπέδων εγρήγορσης των επιτελείων των Τραπεζών και του κράτους, με καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά και χάρη στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Σήμερα μπορούμε να λέμε δυνατά ότι βλέπουμε την επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Κατραούρας, επικαλούμενος τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που το 2021 αναμένεται να κινηθεί προς το 7,5%, ενώ οι προβλέψεις για 2022 είναι για 5%.

Επίσης, τόνισε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική και κάλεσε τις επιχειρήσεις να προσκομίσουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε οι εκταμιεύσεις της Εμπορικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς το 2021 υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ, ήδη, η Εμπορική Τραπεζική, εξετάζει περισσότερα από 500 επενδυτικά σχέδια, προωθώντας την κουλτούρα της αειφόρου ανάπτυξης μέσω του Environmental Sustainability Governance (ESG), μίας ευρωπαϊκής λογικής χρηματοδότησης με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κανόνες της υπεύθυνης και διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην χρήση του factoring, ως εργαλείο παροχής ρευστότητας αλλά και παράλληλης ασφάλισης των απαιτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here