Οι νέοι προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση, ενώ δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, το κοινοβούλιο και τον συνδικαλισμό, σύμφωνα με την έρευνα της Alco

“Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης”, που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 νέοι άνθρωποι, 15-29 ετών, από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο. Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα, από τις 3 έως τις 30 Απριλίου 2018, ενώ τα ευρήματα της πολλά και σημαντικά.

Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, είναι συγκλονιστικά τα ευρήματα της έρευνας για την άποψη που έχουν για το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό της αντίληψης είναι ότι η πλειοψηφία όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.Ο μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια (85%), ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό (79%). Στον αντίποδα, ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά (κάτω του 20%).

Ωστόσο, τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη σε ποσοστό άνω του 90%), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.

Για τον εθελοντισμό, καταγράφηκε η θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση. Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Αντίστοιχα, είναι θετική η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here