Πρόταση-βόμβα της Επιτροπής Γυναικείου πρωταθλήματος για δύο ομίλους στην Α΄Εθνική, βάσει της οποίας ο ΓΠΟ Καστοριάς, παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία, όμως, σύμφωνα με πολλές ομάδες θα υποβαθμίσει το γυναικείο ποδόσφαιρο.

του Δημήτρη Δέλλιου

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρεθεί στα… σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας, αλλά από χθες το βράδυ που έγινε γνωστή αυτήν η πρόταση της Επιτροπή, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, ενώ, υπάρχουν ομάδες που ζητούν μέχρι και την ακύρωση του περσινού πρωταθλήματος!

Μια τέτοια πρόταση έχει και τα καλά της αλλά έχει -κυρίως- και τα… στραβά της. Προφανώς από τη μια θα «ελαφρύνει» τις ομάδες από οικονομικής άποψης, αλλά από την άλλη, σίγουρα δεν θα κάνει καλύτερο το ποδόσφαιρο και αυτό γιατί αν το βάλεις κάτω, τι πρωτάθλημα -Α΄Εθνική πάντα- θα είναι με δύο ομίλους των 11 ομάδων; Ποιο θα είναι το επίπεδο; Πόσο δίκαιο θα είναι για νέες ομάδες, όπως της Καστοριάς, να συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα που θα πέσουν 7 σωμματεία; Ανταμείβετε έτσι ο κόπος τους και από την περσινή χρονιά; Θα το δούμε.

Ο κόσμος της Καστοριάς, αλλά και η ομάδα του Γυναικείου Ποδοσφαιρικού Όμιλου περιμένουν με μεγάλη αγωνία την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 15 Μαίου οπού η ΕΠΟ θα κληθεί να ψηφίσει και να επικυρώσει την πρόταση της Επιτροπής Γυναικείου πρωταθλήματος.

Όλα είναι στο… τραπέζι και όλα είναι πιθανά. Εξ άλλου στην Ελλάδα είμαστε και όλα μπορούν να αλλάξου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αναδιάρθρωση και διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος της Α’ εθνικής κατηγορίας σε δύο ομίλους

Η απόφαση είναι ειλημμένη και η ΕΠΟ δεν προτίθεται να στηρίξει οικονομικά το Ποδόσφαιρο Γυναικών ώστε να αυξηθούν οι ομάδες τις Α’ Εθνικής από 12 σε 16 και να διεξαχθεί κανονικά ένας όμιλος.

Πιο συγκεκριμένα, η Α’ Εθνική θα αποτελείται από 22 ομάδες, που θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 11, αφού ουδείς υποβιβάζεται, ενώ προβιβάζονται οι δέκα (αντί για τις τέσσερις) καλύτερες ομάδες της Β’ εθνικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δέκα ομάδες είναι οι δύο πρώτοι καθενός από τους 4 ομίλους και οι 3ος και 4ος του Α΄ομίλου (όμιλος του ΓΠΟ Καστοριάς), που ήταν έτσι κι αλλιώς όμιλος 10 ομάδων (αντί των 8 των υπολοίπων τριών).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επάνοδος στην κανονικότητα του ενός ομίλου των 12 ομάδων μετά το τέλος του επόμενου πρωταθλήματος , θα επιτευχθεί με τον υποβιβασμό 7 ομάδων από κάθε όμιλο (!), ενώ η τελική φάση θα είναι -εκτός απροόπτου- ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών μεταξύ των δύο πρώτων του κάθε ομίλου, ώστε να αναδειχθεί ο πρωταθλητής που μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο ομάδες (2η και 3η) που κερδίζουν μοριοδότηση των αθλητριών τους, για την είσοδο σε Σχολές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Β’ εθνική κατηγορία, μετά την άνοδο των δέκα ομάδων στην Α’ εθνική, τους μη υποβιβασμούς και την άνοδο των 8 πρώτων της Γ’ εθνκής, θα διεξαχθεί σε 4 ομίλους των 8 ομάδων.

Οι παραπάνω εισηγήσεις θα επικυρωθούν από το αρμόδιο συμβούλιο της ΕΠΟ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την μεθεπόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου.

Θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την είδηση για τους δύο ομίλους στην Α΄Εθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ έχει γίνει κακός χαμός, με πολλές ομάδες να αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Άνθρωποι του χώρου, όπως ο προπονητής των Τρικάλων, Γιώργος Λουλές, ο προπονητής της ΑΕΛ, Βασίλης Πάνος, ο παράγοντας του ΓΠΟ Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Παύλου, η παράγοντας του Ατρόμητου Αθηνών, Στέλλα Μουζάκη και πολλές άλλες ομάδες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτήν την πρόταση. Ενώ και ο προπονητής του ΓΠΟ Καστοριάς, Χρήστος Καλύβας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι αυτής της λογικής.

Ας ρίξουμε μια ματιά και στο τι έγραψαν μερικοί από αυτούς:

Ο προπονητής των Τρικάλων, Γιώργος Λουλές, φάνηκε εκνευρισμένος για την εξέλιξη και σε ανάρτηση του στο fb , δήλωσε: «Όχι όχι κάνετε λάθος! Για οικονομικούς λόγους έγινε…… όχι για να βολευτούν όλοι! Δουλέψτε μας έλεγαν κ ευχαριστούμε που νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες αναβαθμίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο … κ εσείς κορίτσια τρέξτε, παλέψτε, τραυματιστείτε για να μπορεί ο κάθε καρεκλοκένταυρος να εξυπηρετεί όσους περισσότερους μπορεί (μη μου θιχτεί κανένας τώρα σας παρακαλώ γιατί αν κάποιος απαντήσει θα είναι σαν να δέχεται πως είναι ένας από αυτούς)! Καμία θέση σε αυτό το φιάσκο για εμένα τουλάχιστον, κανένας σχεδιασμός με γνώμωνα την προώθηση του αθλήματος… Vasilis Panos βέβαια φίλε ότι κ να πούμε ξέρεις ποιος θα μας ακούσει και ποιανού το αυτί θα ιδρώσει… έτσι όπως πέρασε κ η ώρα θα πω καληνύχτα γυναικείο ποδόσφαιρο τα κατάφερες να μείνεις και θα μείνεις για πολλά χρόνια ακόμη στην αφάνεια…. ελπίζω κάποιοι να χάρηκαν που το προσωπικό τους όφελος μπήκε πάνω από την αξιοπρέπεια ενός αθλήματος που άλλοι ματώνουν κ άλλοι αποφασίζουν»

Ο παράγοντας του ΓΠΟ Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Παύλου έγραψε: «Εμπιστευτηκαμε την ΕΠΟ να προχωρήσει σε μια αναδιοργάνωση προς το καλό του γυναικείου Ποδοσφαίρου.  Δυστυχώς ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΜΕ!!!! Κατώτεροι των περιστάσεων !!!! ΘΛΙΨΗ !!!! Η ΕΠΟ έβαλε ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο.  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!»

Η ΑΕ Γλυφαδας έγραψε στο fb: ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΊΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Συνεδρίασε χθες -με τηλεδιάσκεψη λέει- η Επιτροπή γυναικείου ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, με τον γνωστό πρόεδρο και από κοντά τον παράγοντα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των γυναικείων ομάδων (τώρα το πώς διορίστηκε δεν είναι της παρούσης). Μετά από «ώριμη σκέψη» και αφού ρωτήθηκαν και κάποιοι εκπρόσωποι ομάδων (δεν γνωρίζω αν ρωτήθηκαν όλες), λέγεται ότι κατέληξαν στην «ιστορική» απόφαση (τρομάρα τους), να αναδιαρθρώσουν -λέει- τις κατηγορίες του γυναικείου ποδοσφαίρου! Σε προεκλογική περίοδο για την ΕΠΟ, ακούγεται ότι αποφάσισαν να μην υποβιβάσουν καμία ομάδα από την Α’ κατηγορία ενώ προβιβάζουν (κρατηθείτε) 9 ομάδες από την Β’ κατηγορία. Δηλαδή αναβαθμίζουν την Β’ κατηγορία και υποβαθμίζουν την Α’!

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων. Όσο κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση. Η μόνη εξήγηση που γυρίζει στο μυαλό μας, είναι οι …«εξυπηρετήσεις» ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ώστε να μην διαμαρτύρονται οι Ενώσεις. Αλλά μας γεννήθηκε η απορία: Ποιος νους σκέφτηκε αυτό το τερατούργημα, που γυρίζει το γυναικείο ποδόσφαιρο χρόνια πίσω; Δεν σκέφτηκε κανείς τον τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί στα ματς μεταξύ ομάδων που έχουν χαώδη αγωνιστική διαφορά; Δεν σκέφτηκε κανείς ότι όταν προβλέπεται υποβιβασμός των 7 από τις 11 ομάδες, μετά τις τρεις-τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, δεν θα υπάρχει κίνητρο να αγωνιστεί μια ομάδα, σπαταλώντας χρήματα -χωρίς λόγο- σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία; Ποια είναι άραγε η σχετική μελέτη βιωσιμότητας αυτού του πρωταθλήματος, ώστε να γίνει εισήγηση για την όποια αναδιάρθρωση; Ποιους εξυπηρετεί πάλι, εκτός από τα εκλογικά συμφέροντα κάποιων παραγόντων της Ομοσπονδίας, η οποία άγεται και φέρεται;

Δυστυχώς κύριοι, χάσατε άλλη μια ευκαιρία να κάνετε κάτι σωστό και τίμιο για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Η Επιτροπή θεωρούμε ότι στάθηκε -για μια ακόμα φορά- «λίγη» και ανίκανη για σοβαρές παρεμβάσεις απέναντι στα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Εμείς ως σύλλογος έχουμε στηλιτεύσει κι άλλες αποφάσεις αυτής της Επιτροπής και σήμερα φαίνεται καθαρά ότι δικαιωνόμαστε πλήρως. Σε χρόνο ανύποπτο, δηλώσαμε: «Φοβόμαστε αυτά που θα γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς»! Έστω και τώρα, καλούμε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να μην υιοθετήσει την εισήγηση-ταφόπλακα της Επιτροπής του γυναικείου ποδοσφαίρου, να επανεξετάσει το θέμα και να μην χάσει την ευκαιρία που της δίνεται, ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των πρωταθλημάτων και το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here