Όταν η ενεργητική γονεϊκότητα προάγει την επιτυχή ανάπτυξη του παιδιού

της Στέλλας Ζαντίδου – Δημιουργός κέντρου Λογοθεραπείας Φουρφούρι

Τι κάνει ένας ενεργός γονέας;

Ο ενεργός γονέας συμβάλει στην άμεση διδασκαλία βασικών, κατάλληλων για την ηλικία δεξιοτήτων σε ένα παιδί και ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία της μάθησης.

Ο ενεργός γονέας είναι αυτός, που αναγνωρίζει τις “στιγμές διδασκαλίας” στις καθημερινές δραστηριότητες και δημιουργεί ουσιαστικές εμπειρίες για το παιδί.

Οι διδακτικές στιγμές συμβαίνουν μέσα στις καθημερινές σας ρουτίνες και τις οικογενειακές τελετουργίες. Όταν, ως γονέας, ενσωματώσεις:

 • τη συνέπεια,
 • τη δομή,
 • και τη θετική ανατροφοδότηση σε αυτά τα μαθήματα,

δημιουργείς στο παιδί σου κίνητρο και αυτοπεποίθηση.

3 Προτάσεις για έναν ενεργό γονέα…

Πώς μπορώ να κάνω για να είμαι πιο αποτελεσματικός, ενεργός και, υποστηρικτικά, δίπλα στο παιδί μου;

 1. Περιορίζω το χρόνο τηλεόρασης.

Είναι σημαντική η συμμετοχή σας σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων και πρακτικές εμπειρίες.

Παιδιατρικές έρευνα διαπιστώνουν, ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες συγκέντρωσης, παρορμητικότητας και ανησυχίας. Αυτές οι δυσκολίες είναι πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς αυξάνουμε την έκθεση του παιδιού μας στην τηλεόραση. Ο χρόνος που αφιερώνεται στην παρακολούθηση τηλεόρασης αντικαθιστά το χρόνο για δραστηριότητες συγκέντρωσης συγκέντρωσης, όπως η ανάγνωση με παιδί ή δημιουργία μιας κατασκευής.

 • 2. Διαβάζω με το παιδί μου.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες κατανόησης της ανάγνωσης αφιερώνοντας καθημερινά χρόνο για να διαβάσετε με το παιδί σας.

Συζητήστε τις εικόνες, τους χαρακτήρες, την πλοκή και τις κύριες ιδέες μέσα στην ιστορία. Βοηθήστε το παιδί σας

 • ❖     να κάνει συνδέσεις από τη δική του ζωή με τους χαρακτήρες
 • ❖    και τα γεγονότα της ιστορίας
 • ❖    και διδάξτε βασικές κοινωνικές έννοιες.

Συζητήστε τα συναισθήματα των χαρακτήρων και γιατί νιώθουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά να παρατηρήσουν και να μάθουν τις κοινωνικές καταστάσεις και τις κατάλληλες συμπεριφορές, όταν σχετίζονται με άλλους.

 • 3. Ενισχύω το συμβολικό παιχνίδι.

Χρησιμοποιήστε γεγονότα στην ιστορία για παιχνίδι ρόλων (κουκλόσπιτο, ζωάκια κτλ).

Η ερμηνεία καταστάσεων, αντιδράσεων και συναισθημάτων των χαρακτήρων είναι διασκεδαστική για ένα παιδί και αυξάνει την κατανόηση του παιδιού για την ιστορία.

Μοντέλο κατάλληλων Κοινωνικών Δεξιοτήτων

 • Μοντελοποιώ τις κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές.

Τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο που αλληλεπιδράτε εσείς και οι φροντιστές του. Για να επιδείξουν τα παιδιά καλή συμπεριφορά, τρόπους και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, είναι βοηθητική η μοντελοποίηση συμπεριφορών από εμάς, με συνέπεια.

 • Δίνω έμφαση στον τόνο της φωνής σας.

Τα παιδιά «κλείνονται» όταν αισθάνονται απογοήτευση από έναν ενήλικα. Όταν εμπλέκετε ή κατευθύνετε το παιδί μας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα σαφείς και άμεσες εντολές με θετικό τόνο.

Ενσωματώνω τη διασκέδαση στο λειτουργικό παιχνίδι

Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξελιχθούν οι απλές ρουτίνες σε αποτελεσματικές ευκαιρίες διδασκαλίας. Χρησιμοποιήστε μερικές από τις παρακάτω δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλές διδακτικές στιγμές και μπορείτε να τις απολαύσετε μαζί με το παιδί σας. Όπως είπαμε, η συνέπεια, η δομή και η θετική ανατροφοδότηση, δημιουργούν ένα παιδί με κίνητρο και αυτοπεποίθηση.

 • Αλλαγή πάνας ή η ώρα του μπάνιου

Αυτές οι ρουτίνες παρέχουν έναν προσωπικό χρόνο με το παιδί, που είναι εξαιρετικός για τη μεταξύ σας σύνδεση. Διηγηθείτε τη ρουτίνα, καθώς εκτελείτε μία ενέργεια ή τραγουδήστε τραγούδια κατά τη διάρκειά της. Μετρήστε παιχνίδια ή πάνες και ενισχύστε το λεξιλόγιο και τις έννοιες (π.χ. νερό, πάνω, κάτω από το τραπέζι κτλ).

 • Η ώρα της κουζίνας

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να εντάξετε στο χώρο της κουζίνας είναι πολλές. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι η καταμέτρηση, η ταξινόμηση και η μεταφορά πιάτων στο τραπέζι, η οποία αναπτύσσει ισορροπία, συντονισμό και δεξιότητες σκέψης στο παιδί.

 • Επίσκεψη στο πάρκο

Μιλήστε για τους ήχους που ακούτε, ονομάστε τα χρώματα και τα σχήματα που βλέπετε και προσδιορίστε τις μυρωδιές στον αέρα. Αυξήστε τη δύναμη και τη σταθερότητα δείχνοντας στο παιδί σας πώς να παραλείπει, να πηδά σχοινί ή να παίζει ακολουθώντας τον αρχηγό (να μιμείται το πρότυπο).

 • Χρωματίστε και πλάστε

Επιδείξτε μια σωστή κατανόηση γραφής χρησιμοποιώντας μπογιές (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές) ή μολύβια κατάλληλου μεγέθους και ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρωματίζει.

Σχεδιάστε κύκλους και χαμογελαστά πρόσωπα. Διευρύνετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού σας με πηλό ή πλαστελίνη, καθώς πλάθετε. Αυτό αναπτύσσει τη δύναμη και το συντονισμό χεριών και δακτύλων.

 • Συνεργασία για τις δουλειές του σπιτιού

Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με τα ρούχα με την ταξινόμηση των ρούχων, την τοποθέτηση των ρούχων στο πλυντήριο/στεγνωτήριο και την αναδίπλωση τους. Αυτές οι εργασίες βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες, ενώ παράλληλα ενισχύουν τους μυς για την ανάπτυξη του άνω μέρους του σώματος.

Η βοήθεια γύρω από τις ενέργειες του σπιτιού προάγει την ευθύνη και την εργασία ως οικογένεια.

 • Θυμηθείτε να διασκεδάσετε και να εμπλέξετε το παιδί σας, κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας ρουτίνων όποτε είναι δυνατόν.
 • Βρείτε νέα θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε μαζί κοιτάζοντας το περιβάλλον σας με τα μάτια του παιδιού σας.
 • Επιδείξτε τον ενεργό γονέα μοιράζοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας και εμπλέκοντας το παιδί σας σε αξέχαστες και θετικές εμπειρίες.

Βρείτε το Φουρφούρι Κέντρο Λογοθεραπείας στα social media: facebook @speechfourfouri – instagram speechfourfouri

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here