Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευρκινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο κ. Γκεμπρεγέσους πήρε την απόφαση να εκδώσει τη δήλωση παρά την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των ειδικών που υπηρετούν στην επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ. Ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ προέβη σε μια τέτοια ενέργεια σημειώνει το Associated Press.

«Έχουμε ένα ξέσπασμα που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο μέσω νέων τρόπων μετάδοσης για τους οποίους καταλαβαίνουμε πολύ λίγα και που πληρούν τα κριτήρια των διεθνών υγειονομικών κανονισμών», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Γνωρίζω ότι αυτή δεν ήταν μια εύκολη ή απλή διαδικασία και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών» της επιτροπής, πρόσθεσε.

Μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, αλλά ο χαρακτηρισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ή θανατηφόρα. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικλ Ράιαν, είπε ότι ο γενικός διευθυντής έλαβε την απόφαση να εντάξει την ευλογιά των πιθήκων σε αυτή την κατηγορία προκειμένου η παγκόσμια κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τα τρέχοντα ξεσπάσματα του ιού.

Η κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένα «εξαιρετικό γεγονός» που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες και απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση. Ο ΠΟΥ κήρυξε προηγουμένως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία COVID-19, το ξέσπασμα του Έμπολα της Δυτικής Αφρικής το 2014, ο ιός Ζίκα στη Λατινική Αμερική το 2016 και η συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είπε ότι η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων δεν ισοδυναμούσε ακόμη με διεθνή έκτακτη ανάγκη, αλλά η επιτροπή συνήλθε αυτήν την εβδομάδα για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερα από 16.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 74 χώρες από τον Μάιο. Μέχρι σήμερα, θάνατοι από την ευλογιά των πιθήκων έχουν αναφερθεί μόνο στην Αφρική, όπου εξαπλώνεται μια πιο επικίνδυνη εκδοχή του ιού, κυρίως στη Νιγηρία και το Κονγκό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here