Σε φωτογραφία που συνοδεύει ανακοίνωση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», ο πρόεδρος των παραολυμπιονικών, Σίμος Παλτσανιτίδης, φαίνεται να χαιρετάει ναζιστικά δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Ακολούθησαν άρθρα που θεώρησαν τον τύπο του χαιρετισμού δεδομένο.

Είδαμε την είδηση στα tanea.griefimerida.grtovima.grleft.gr. Αληθεύει;

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον κ. Παλτσανιτίδη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση ναζιστικός χαιρετισμός. Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Δεν είχα, δεν έχω, ούτε θα έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, και ευρύτερα με την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά. Αποδοκιμάζω τη Χρυσή Αυγή, τα συνθήματά της και τον τρόπο με τον οποίο αυτή κινείται. Από το 1979 έως το 2011, ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του το 2009. Το 2012 μου ζητήθηκε να δραστηριοποιηθώ στις γραμματείες αθλητισμού και αναπηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έκανα. Ήμουν επίσης μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκα στις 1/7/2016 λόγω διαφωνιών με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και έκτοτε είμαι ανεξάρτητος κομματικά».

Καταρχάς, να σημειωθεί ότι ακόμα και στην ανακοίνωση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», πουθενά δεν γίνεται λόγος για ναζιστικό χαιρετισμό.

Όσον αφορά το περιστατικό, αυτό έχει καταγραφεί από δυο βίντεο και ισάριθμες γωνίες.

Η πρώτη λήψη βρίσκεται στο 3:43:06:

Η δεύτερη λήψη βρίσκεται στο 31:10:

Τα στιγμιότυπα είναι τα εξής:

  

   

Βλέπουμε ότι πρώτα χαιρετάει ο Μίκης Θεοδωράκης, και έπειτα ακολουθεί το παράδειγμά του ο Σίμος Παλτσανιτίδης, πρώτα χαιρετώντας και με τα δυο χέρια, μετά κατεβάζοντας το αριστερό και κρατώντας για μια στιγμή το δεξί προτεταμένο (ο «ναζιστικός χαιρετισμός» του στιγμιοτύπου), έπειτα με τον αντίχειρα υψωμένο, και τέλος με το σήμα της νίκης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, από πουθενά δεν τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι ο παραολυμπιονίκης χαιρετάει ναζιστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here