Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο συμμετείχε χθες ο Δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η πορεία του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ειπώθηκαν, τρεις είναι οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που υπέβαλαν μέχρι στιγμής πρόταση ένταξης έργου, με τον Δήμο Άργους Ορεστικού να έχει υποβάλλει την πρόταση με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ύψους 1.500.000 €.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα έργα που επιδιώκει να εντάξει ο Δήμος Άργους Ορεστικού στο εν λόγω πρόγραμμα:

           
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥΠΡ/ΣΜΟΣΠΑΡ/ΣΕΙΣ
Α.Τ. 01 Υποδομές ΎδρευσηςΠρομήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας1.500.000€Υποβλήθηκε
Α.Τ. 02
Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων
Υποέργο: Βιολογική Επεξεργασία και Καθαρισμός Λυμάτων
Δημοτικής Ενότητας Ίωνα
Δραγούμη
2.030.000€Προς υποβολή
Υποέργο: Βιολογική Επεξεργασία και Καθαρισμός Λυμάτων
Δημοτικής Ενότητας Άργους Ορεστικού
3.260.000€Προς υποβολή
Α.Τ. 03
Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων
Ενεργειακή βελτίωση αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Άργους Ορεστικού500.000€Προς υποβολή
Α.Τ. 04 Δημιουργία πράσινων σημείων και δικτύωσή τους, σε όλη τη χώρα πλην Περιφέρειας Νοτίου ΑιγαίουΥποδομές βελτίωσης ανακύκλωσης και πράσινων σημείων Δήμου Άργος Ορεστικού3.850.000€Προς υποβολή
Α.Τ. 05
Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία
Βελτίωση προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των αγροκτημάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού6.500.000€Προς υποβολή
Α.Τ. 09
Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος
Ποιότητα Ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Παιδεία – Πολιτισμός500.000€Προς υποβολή
Α.Τ. 12
Περιβάλλον
Δράσης ηλεκτροκίνησης στους ΔήμουςΔεν υπάρχει ακόμαΠρος υποβολή

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι Δήμαρχοι Άργους Ορεστικού και Νεστορίου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόκληση για την «Αστική Αναζωογόνηση», στην οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι Δήμοι  που είναι πρωτεύουσες των Νομών. Πρότειναν την τροποποίησή της, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή και μικρότεροι Δήμοι, όπως οι Δήμοι Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, λαμβάνοντας την θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών.    

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Άργους Ορεστικού με συστηματική προσπάθεια και δουλειά, έχει επιτύχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απορρόφησης στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, υλοποιώντας έργα ύψους 55 εκατομμυρίων € περίπου.

Μάλιστα, λόγω της ετοιμότητάς του ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου έχει προτείνει, εδώ και καιρό, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια (ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας), προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει καταρτισμένο τεχνικά επιστημονικό προσωπικό που θα λειτουργεί επικουρικά στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και θα επισπεύδει την υλοποίηση των μελετών και των έργων. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και αναμένεται να ακολουθηθεί σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here