Πανηγυρίζει σήμερα η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων – Σύντομο ιστορικό του σπουδαίου μοναστηριού

Μονή αγίων Αναργύρων Μελισσότοπου Καστοριάς Είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο Μοναστήρι της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1080 επί Κομνηνών.

Στον τόπο υπήρχε ήδη το Αγίασμα της Παναγίας με τα αμέτρητα θαύματα μέχρι και σήμερα. Δίπλα σ’ αυτό χτίστηκε αρχικά μικρό μοναστηράκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το 1457, δύο μοναχοί του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ανακαινίζουν το μικρό μοναστηράκι του Αγίου Παντελεήμονος. Τους το ζήτησαν σε όραμα οι προστάτες τους Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός. Γι’ αυτό και το μικρό μοναστηράκι του Αγ. Παντελεήμονος μεταβάλλεται σε Ιερά Μονή των Τριών Αγίων Αναργύρων Κοσμά, Δαμιανού και Ιαματικού Παντελεήμονος. Από τότε στη θαυματουργό εικόνα του περίτεχνου τέμπλου του καθολικού της Μονής βλέπει κανείς και τους Τρεις Αγίους Αναργύρους μαζί να παρέχουν δωρεάν τη χάρη και την ιατρεία τους. Στα επόμενα χρόνια στο Μοναστήρι ζουν άγιες μορφές. Κορυφαίος ο Όσιος Νεκτάριος, που ασκήτευσε στο μοναστήρι μετά το 1460. Τον γιορτάζει η Εκκλησία μας στις 5 Δεκεμβρίου.

Εξίσου σπουδαία προσωπικότητα που μεγαλούργησε στο Μοναστήρι μετά το 1754 ήταν ο ηγούμενος Γεράσιμος από τη Σίφνο, που το ανακαίνισε μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους. Το ίδιο έπραξαν και οι αξιόλογοι διάδοχοί του. Έτσι στις 8 Μαΐου του 1858 εγκαινιάζεται το νέο καθολικό της Μονής, ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα σε όλη τη Μακεδονία. Οι εθνικές περιπέτειες του 19ου και 20ου αιώνα δεν αφήνουν το Μοναστήρι να ορθοποδήσει. Οδηγείται στην παρακμή. Μετά το 1947 ουσιαστικά δεν έχει μοναχούς.

Στα 1964 έρχεται ο καλοκάγαθος γέροντας Αμβρόσιος Πούλιος από την Πάρο, που επί είκοσι και πλέον χρόνια κρατά όρθιο το ερειπωμένο μοναστήρι. Λίγο αργότερα το ως τότε γερασμένο μοναστήρι πλαισιώνουν νεαρά παλληκάρια από την περιοχή. Όπου και να στρέψεις το μάτι σου βλέπεις παρεκκλήσια και προσκυνητάρια, σκοπιές και επάλξεις ουράνιας παρεμβολής. Δίπλα στη χαράδρα, πίσω από το μοναστήρι, στέκεται σιωπηλή και υποβλητική η έρημος με δύο ασκηταριά.

Γραφικά μονοπάτια οδηγούν σε απόκρημνα βράχια και σπηλιές, όπου βρίσκονται τα ασκητήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και των Αββάδων της ερήμου Ποιμένος και Μωυσέως του Αιθίοπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι, κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, προσέφερε τα μέγιστα και με πολλούς τρόπους, αφού χρησιμοποιήθηκε και ως καταφύγιο αλλά εφαλτήριο ηρωικών Μακεδονομάχων, αλλά στηρίζοντας και δοκιμαζόμενους ανθρώπους της περιοχής. Για αυτό άλλωστε, πέραν της παλαιότητας του, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά, περίφημα και ιστορικά μοναστήρια όλης της Ελλάδας.

Στην Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, σήμερα Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος, ενώ εορτάζει κάθε 1 Ιουλίου, αλλά και στη χειμερινή εορτή των Αγίων τον Νοέμβριο, καθώς επίσης και της Ζωοδόχου πηγής!

tovoion.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here