Την ένταξη των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων στους ΚΑΔ που βρίσκονται σε αναστολή, ζητεί με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Γιώργος Βαβλιάρας, ενάμιση μήνα την έναρξη του lockdown και την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει ανοιχτά ξενοδοχεία και καταλύματα στην Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το ζήτημα ήδη από τις 27 Οκτωβρίου είχε καταθέσει ερώτηση η Ολυμπία Τελιγιορίδου για την «τραγελαφική απόφαση της κυβέρνησης», όπως αναφέρει: «να κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στην Π.Ε. Καστοριάς εν μέσω lockdown» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Μάλιστα στην ερώτηση είχε απαντήσει στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης,  υποστηρίζοντας η κυβέρνηση δεν αποζημιώνει τα ξενοδοχεία της Καστοριάς γιατί κατά τη διάρκεια του 14ήμερου lockdown διότι έπρεπε να μείνουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση επισκεπτών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Αναλυτικά η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρα:

«Επιστολή – Παρέμβαση απέστειλε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρας προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών και Τουρισμού για τη στήριξη του κλάδου των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών καταλυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι ΚΑΔ των εν λόγω επιχειρήσεων δεν έχουν τεθεί σε αναστολή  αν και πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσουν με αυτό το ιδιότυπο καθεστώς. Ο κ. Βαβλιάρας στην επιστολή του θέτει υπόψιν των Υπουργών  ότι τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των εν λόγω επιχειρήσεων και κατόπιν και σχετικής επιστολής  των Ενώσεων Ξενοδόχων της Π.Δ.Μ  αιτείται μεταξύ άλλων :
την ένταξη των ΚΑΔ των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων στους ΚΑΔ που βρίσκονται σε αναστολή
την επιδότηση της θέρμανσης των εν λόγω επιχειρήσεων
την επιδότηση διαμονής με την μορφή κουπονιών που θα έχουν όμως γεωγραφική κατανομή ώστε να τονωθεί η όποια τουριστική κίνηση υπάρξει τους επόμενους μήνες
Επίσης, ο κ. Βαβλιάρας πραγματοποιεί επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής και  γίνεται εκτενής καταγραφή της κατάστασης, βλέποντας και την χωροθέτηση στο πλαίσιο της αναζήτησης  Βι.Πε καθώς και χώρων υποδοχής επενδυτών.
Παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις με επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας  στο πλαίσιο της δημιουργίας της Πολυμετοχικής Επενδυτικής Εταιρίας.
Οι επαφές αυτές γίνονται κατά περίπτωση είτε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης Στέργιο Κιάνα είτε με τον Υπεύθυνο Συντονιστή σε θέματα προγραμματισμού – ανάπτυξης Μενέλαο Μακρυγιάννη και είναι στοχευμένες».

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Καστοριάς, Χρήστος Παύλου, χαρακτηρίζοντας «απίστευτη η αιτιολογία – δικαιολογία που εφηύρε ο υπουργός τουρισμού κύριος Θεοχάρης και εφάρμοσε η κυβέρνηση, για τη μη καταβολή αποζημίωσης των καταλυμάτων και ξενοδοχείων της Καστοριάς, που για την περίοδο του 4ημερου της 28ης Οκτωβρίου και των 14 μετέπειτα ημερών αποκλεισμού έκλεισαν, μετά από κυβερνητική εντολή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here