Ενώ τα ανεξάρτητα και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούνται για δημοσίευση «ψεύτικων ειδήσεων» (fake news), η συνηθισμένη δημοσίευση «ψεύτικων ειδήσεων» από τα μεγάλα ΜΜΕ πάντα περνά απαρατήρητη. Ενώ όσοι επικρίνουν τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται ως συνωμοσιολόγοι, τα αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν επαρκώς ότι τα εταιρικά ΜΜΕ δημοσιεύουν «ψεύτικες εικόνες και βίντεο».

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην κάλυψη ειδήσεων σχετικά με μια σειρά σημαντικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικα βίντεο ή / και ψεύτικες εικόνες με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, Μάρτιος 2016

Τα αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι τα βελγικά μέσα χρησιμοποίησαν ψεύτικο βίντεο τόσο σχετικά με την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όσο και με την απογευματινή επίθεση στον σταθμό του μετρό.

Το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Dernière Heure στο DHnet.be καθώς και το La Libre αναφέρθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις, παραθέτοντας ένα βίντεο από κάμερα παρακολούθησης του αεροδρομίου. Το βίντεο ήταν ψεύτικο όπως τεκμηριώνεται από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Media Part. Το συγκεκριμένο βίντεο που έδειξαν τα ΜΜΕ αφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας στις 24 Ιανουαρίου 2011 (δημοσιεύτηκε στο YouTube το Νοέμβριο του 2013).

Το ρεπορτάζ του DHnet.be για την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών χρησιμοποίησε το βίντεο της επίθεσης της Μόσχας το 2011 με την ημερομηνία της επίθεσης των Βρυξελλών (22/03/2016). Παρακάτω είναι το στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε το DH.

Και το εδώ στιγμιότυπο του La Libre.

Παρακάτω είναι ένα στιγμιότυπο από κάμερα παρακολούθησης όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση του Ιανουαρίου του 2011 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Domodedova της Μόσχας που δημοσιεύτηκε στο YouTube τον Νοέμβριο του 2013:

Το τηλεοπτικό δίκτυο VRT (στην ολλανδική γλώσσα) που μετέδωσε το βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας ζήτησε συγγνώμη:

«Οι εικόνες από την κάμερα ασφαλείας που κυκλοφορούν από την επίθεση στο Zaventem είναι παλιές εικόνες. Ζητούμε συγγνώμη«. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC (24 Ιανουαρίου 2011) το οποίο περιλαμβάνει το βίντεο, η επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας 2011 είχε ως αποτέλεσμα 35 νεκρούς.

Το δεύτερο ψεύτικο βίντεο

Η τρομοκρατική επίθεση το απόγευμα της 22ας Μαρτίου στο σταθμό του μετρό Maelbeek στις Βρυξέλλες  καλύφθηκε από τα εμπορικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του CNN. Σε αυτά τα ρεπορτάζ, τηλεοπτικά και online μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν βίντεο από μια τρομοκρατική επίθεση στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2011 για να περιγράψουν τι συνέβαινε στο σταθμό του μετρό κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ακολουθεί ένα βίντεο που μεταδόθηκε στην τηλεόραση και το διαδίκτυο που απεικονίζει την έκρηξη στο μετρό στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου του 2016. Είναι το υποτιθέμενο βίντεο από την κάμερα παρακολούθησης CCTV, στο σταθμό Maelbeek. Η κάμερα παρακολούθησης ελέγχεται από τις αρχές ασφαλείας του μετρό.

Τώρα συγκρίνετε το παραπάνω με το παρακάτω στιγμιότυπο του βίντεο των επιθέσεων του Minsk τον Απρίλιο του 2011 που ακολουθείται από βίντεο πλήρους μήκους. Είναι τα ίδια.

Το πλήρες βίντεο της επίθεσης του Μινσκ

Η απάντηση των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης

Σύμφωνα με τον Independent:

Το υλικό που μοιράστηκε μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχει αποδειχθεί πλαστό. Όταν έγιναν γνωστά τα νέα από την τρίτη έκρηξη στην πρωτεύουσα του Βελγίου, η οποία στόχευε τον σταθμό που βρίσκεται κοντά σε γραφεία της ΕΕ, πολλοί άρχισαν να μοιράζονται αυτό που θεωρούσαν ότι ήταν υλικό από τον βομβαρδισμό. Ωστόσο, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι το βίντεο στην πραγματικότητα προήλθε από τον βομβαρδισμό του μετρό του Μινσκ το 2011 που σκότωσε 15 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 200.

Το ρεπορτάζ του Independent βασίστηκε σε μια πλάνη. Ήταν τα εμπορικά μέσα που δημοσίευσαν τα βίντεο της Μόσχας και του Μίνσκ. Η αποκάλυψη χρήσης ψεύτικων βίντεο από τα εμπορικά μέσα, έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι ένα: Δύο περιπτώσεις ψεύτικων βίντεο την ίδια μέρα. Πρόκειται για σύμπτωση; Μπορούμε να εμπιστευθούμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών;

Κάλυψη του πολέμου της Συρίας: Το BBC αποσύρει τις εικόνες

Σύμφωνα με το Sifty News «η βρετανική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (BBC) κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε εσφαλμένα μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Ιράκ το 2003 για να απεικονίσει τη σφαγή στη Συρία το 2012, στην οποία σκοτώθηκαν βίαια πάνω από 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 32 παιδιών.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 27 Μαρτίου του 2003, απεικόνιζε ένα ιρακινό παιδί να πηδά πάνω από δεκάδες λευκές σακούλες  που περιείχαν σκελετούς που βρέθηκαν σε έρημο νότια της Βαγδάτης. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ειδήσεων του BBC υπό τον τίτλο «Η σφαγή της Συρίας στη Χούλα καταδικάζεται ενώ η κατακραυγή αυξάνεται«.

Σύμφωνα με την Telegraph, η λεζάντα δηλώνει ότι η φωτογραφία δόθηκε από ακτιβιστή και δεν μπορεί να επαληθευτεί, αλλά δήλωσε ότι «η φωτογραφία θεωρείται ότι δείχνει τα σώματα των παιδιών στη Χούλα που περιμένουν την ταφή«.

Στιγμιότυπο από την Telegraph, 27 Μαΐου 2012

 

Λυπούμαστε, δήλωσε το BBC. Αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές περιπτώσεις δημοσίευσης ψεύτικων εικόνων χειραγώγησης από τα ΜΜΕ, για να μην αναφέρουμε τους διασώστες της συριακής εθελοντικής ομάδας Λευκά Κράνη στον πόλεμο της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του BBC είπε ότι η εικόνα έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα. «Γνωρίζαμε ότι αυτή η εικόνα κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τις πιο πρόσφατες αγριότητες στη Συρία. Τη χρησιμοποίησαμε με κάθε επιφύλαξη για την αυθεντικότητά της η οποία δεν μπορούσε να επαληθευτεί«, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ένας επαγγελματίας φωτογράφος, ο Marco di Lauro, δήλωσε ότι σχεδόν  έπεσε από τα σύννεφα «όταν είδε την εικόνα που χρησιμοποιήθηκε και είπε ότι ήταν «έκπληκτος» από την αποτυχία του μέσου να ελέγξει τις πηγές του». «Αυτό που πραγματικά με εκπλήσει είναι ότι ένας ειδησεογραφικός οργανισμός όπως το BBC δεν ελέγχει τις πηγές του και είναι πρόθυμος να δημοσιεύσει οποιαδήποτε εικόνα από οποιονδήποτε ακτιβιστή, πολίτη, δημοσιογράφο ή οποιονδήποτε άλλο. Αυτό είναι όλο» ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα Sifty.

Η «Απελευθέρωση» της Τρίπολης από το ΝΑΤΟ, Σεπτέμβριος 2011

Σεπτέμβριος 2011: Η διεθνής κοινότητα, όπως αναφέρουν οι ειδήσεις, διεξάγει έναν «πόλεμο ανθρωπιστικής βοήθειας». Και ο λαός της Λιβύης είναι χαρούμενος. «Το ΝΑΤΟ απελευθέρωσε τη Λιβύη από την τυραννία του Μουαμάρ Καντάφι«. Στο παρακάτω βίντεο οι Λίβυοι παρουσιάζονται να γιορτάζουν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης τη νίκη των ανταρτών (που συνδέονται με την Αλ Κάιντα) ενάντια στον Καντάφι σε αυτό το ρεπορτάζ του BBC.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για την Πράσινη Πλατεία και η σημαία που απεικονίζεται δεν είναι αυτή των ανταρτών (κόκκινο, μαύρο πράσινο). Πρόκειται για την σημαία της Ινδίας (πορτοκαλί, άσπρο και πράσινο) και το πλήθος στην διαδήλωση είναι Ινδοί πολίτες. Ίσως αυτό δεν είχε παρατηρηθεί από το κοινό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εικόνες έχουν παραποιηθεί ή είναι ψεύτικες. Στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι μια συνεχής πρακτική των μεγάλων Μέσων. Τρομοκράτες «που γιορτάζουν» στην Πράσινη Πλατεία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία γιορτή. Πρόκειται για σφαγή υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, η οποία έχει οδηγήσει σε αρκετές χιλιάδες θανάτους. Αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να προβληθεί στην τηλεόραση. Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ έχουν αποκρυφτεί. Οι αντάρτες μετατρέπονται σε «απελευθερωτές».

Ο βομβαρδισμός από το NATO σκοπεύει να σώσει τις ζωές χιλιάδων πολιτών υπό την εντολή της Συμμαχίας “Ευθύνη για Προστασία” (Responsibility to Protect – R2P). Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο άμαχος πληθυσμός τρομοκρατείται από τους αντάρτες που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ. Οι εικόνες πρέπει να παραποιούνται ώστε να συμμορφώνονται με τις «προσδοκίες του ΝΑΤΟ». Ο θάνατος και η καταστροφή αντικαθίστανται από κατασκευασμένες εικόνες εορτασμού και απελευθέρωσης.

Οι ταραχές της Λάσα του Θιβέτ. 14 Μαρτίου 2008

Στην ημέρα των διαδηλώσεων στη Λάσα (14 Μαρτίου 2008), το βίντεο που παρουσιάστηκε από τις ειδήσεις του CNN στις 14 Μαρτίου, παραποιήθηκε. Το μήνυμα που έπρεπε να μεταδοθεί ήταν η ανάμιξη Κινέζων αστυνομικών που διακόπτουν βίαια μια διαδήλωση πολιτών και μοναχών βουδιστών στην πρωτεύουσα του Θιβέτ.

Το βίντεο που συνοδεύει το ρεπορτάζ του John Vause του CNN, δεν είχε καμία σχέση με την Κίνα. Οι αστυνομικοί δεν ήταν Κινέζοι, αλλά Ινδοί με χακί στολές από το Βορειοανατολικό Κράτος του Himachal Pradesh της Ινδίας. Το κοινό χειραγωγήθηκε ώστε να νομίζει ότι οι διαδηλώσεις στην Κίνα ήταν ειρηνικές και ότι οι άνθρωποι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν από Κινέζους αστυνομικούς.

Στο σημείο 1′.27-1′.44″ του βίντεο με τους «Κινέζους αστυνομικούς» και τους διαδηλωτές συμπεριλαμβανομένων βουδιστών μοναχών, φαίνονται δίπλα δίπλα. Είναι όμως αυτοί οι Κινέζοι αστυνομικοί από την επαρχία Gansu ή την Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ του John Vause του CNN;

 

Υποτιθέμενοι Κινέζοι μπάτσοι σε χακί στολές καταστέλλουν Θιβετιανούς διαδηλωτές στην Κίνα, σύμφωνα με το CNN, όπως φαίνεται στο σημείο 1’40. Οι χακί στολές  με τους μπερέδες φαίνεται να φέρουν το σύμβολο της βρετανικής αποικιακής περιόδου. Οι χακί στολές εμφανίστηκαν στην Ινδία το 1846. Το χακί σημαίνει «σκόνη» στα Ινδικά και στα Περσικά. Επιπλέον, οι αστυνομικοί με τις χακί στολές και το μουστάκι δεν φαίνονται να είναι Κινέζοι. Κοιτάξτε προσεκτικά. Είναι Ινδοί αστυνομικοί.

Το βίντεο που παρουσιάστηκε στις 14 Μαρτίου από το CNN δεν είναι από την Κίνα (επαρχία Gansu ή Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ). Το βίντεο λήφθηκε στην πολιτεία του Himachal Prades της Ινδίας. Το βίντεο διαμαρτυρίας στην Ινδία χρησιμοποιήθηκε στο ρεπορτάζ του CNN σχετικά με τη διαμαρτυρία του Θιβέτ εντός της Κίνας. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του CNN στις 13 Μαρτίου, οι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία της Ινδίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Dehra, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Dharamsala στη βόρεια πολιτεία του Himachal Prades.

«Η ινδική αστυνομία συνέλαβε περίπου 100 Θιβετιανούς την Πέμπτη, σέρνοντας τους σε αστυνομικά οχήματα, καθώς προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τα κινεζικά σύνορα για να ασκήσουν πιέσεις για ανεξαρτησία και να διαμαρτυρηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου«. (REUTERS / Abhishek Madhukar (ΙΝΔΙΑ))

Παρακάτω υπάρχουν εικόνες από το ρεπορτάζ του CNN στις 13 Μαρτίου σχετικά με το κίνημα διαμαρτυρίας στο Himachal Pradesh στην Ινδία. Συγκρίνετε αυτές τις εικόνες με αυτές του ρεπορτάζ του CNN της 14ης Μαρτίου. Οι ίδιοι αστυνομικοί, οι ίδιες στολές, το ίδιο μουστάκι.

Οι Ινδοί αστυνομικοί καταστέλλουν Θιβετιανούς διαδηλωτές στο Himachal Pradesh στην Ινδία

Στο 0′.53″ Ινδοί αστυνομικοί καταστέλλουν τους διαδηλωτές του Θιβέτ στο Χιματσάλ Πραντές, Ινδία (CNN, March 13, 2008).

Το ρεπορτάζ του CNN της 14ης Μαρτίου για το κίνημα διαμαρτυρίας του Θιβέτ στην Κίνα δείχνει Κινέζους αστυνομικούς σε χακί στολές, κίτρινους γιακάδες και μπερέ. Ενώ το βίντεο δεν είναι ίδιο με εκείνη της 13ης Μαρτίου στην Ινδία, για  την κάλυψη του CNN για τα γεγονότα στην Κίνα στις 14 Μαρτίου χρησιμοποιήθηκε ένα βίντεο  από τη διαμαρτυρία του Θιβέτ στην Ινδία στις 13 Μαρτίου, με τους Ινδούς αστυνομικούς σε χακί στολές. Η διαμαρτυρία στην Ινδία στις 13 Μαρτίου ήταν «ειρηνική». Διοργανώθηκε από την εξόριστη κυβέρνηση του Δαλάι Λάμα και πραγματοποιήθηκε 50 χιλιόμετρα από το αρχηγείο του Δαλάι Λάμα στη Dharamsala.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κλήθηκαν να κινηματογραφήσουν τη διαδήλωση και να τραβήξουν φωτογραφίες βουδιστών μοναχών που συμμετέχουν σε μια ειρηνική, μη βίαιη πορεία. Οι  παραπάνω εικόνες όμως κυριάρχησαν στα μέσα. Αυτό που συνέβη είναι ότι το CNN αντέγραψε το δικό του βίντεο από τη διαμαρτυρία του Θιβέτ στην Ινδία και κατασκέυασε μια «ειρηνική» διαδήλωση με Κινέζους αστυνομικούς που φοράνε χακί στολές, προερχόμενες από τις βρετανικές αποικίες. Οι Κινέζοι δεν υιοθέτησαν ποτέ τη βρετανική στολή και τον μπερέ.

Η στολή των υποτιθέμενων (ψεύτικων) αστυνομκών που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ του CNN δεν αντιστοιχεί σε εκείνες που χρησιμοποιεί η αστυνομία στην Κίνα. (Βλ. Φωτογραφία παρακάτω, αληθινοί Κινέζοι αστυνομικοί)

Τα παραπάνω γεγονότα είναι επιλεγμένες απεικονίσεις «ψεύτικων ειδήσεων», τις οποίες μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην τεράστια καθημερινή παραπληροφόρηση, παραποίηση και παραλείψεις των μέσων.

 

*Ο Michel Chossudovsky είναι βραβευμένος συγγραφέας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, Ιδρυτής του Κέντρου για την Έρευνα της Παγκοσμιοποίησης (Centre for Research on Globalization.


Πηγή: Global Reseachhttps://slpress.gr

Φωτογραφία: Antigua Guatemala, Guatemala

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here