Οι δύτες της “Aegean Rebreath” καθαρίζουν τον ελληνικό βυθό.

Ως τώρα έχουν βγάλει από τις θάλασσες, πλαστικά, λάστιχα, μία πολυθρόνα, μοτέρ σκάφους και ένα αυτοκίνητο! Οι εθελοντές θα πραγματοποιήσουν υποβρύχιο καθαρισμό και στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αρετσούς Θεσσαλονίκης.Εικόνα χωματερής παρουσιάζει ο βυθός σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως έχει διαπιστώσει στις καταδύσεις του, ο Γιώργος Σαρελάκος από την “Aegean Rebreath”. “Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα δίκτυο εθελοντών, ξεκινήσαμε με ίδιους πόρους, παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς αφού, προηγουμένως, είχαμε εντοπίσει την τεράστια έκταση του προβλήματος”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σαρελάκος.

Μέσα σε 8 μήνες ενεργούς δράσης, οι εθελοντές έχουν ανασύρει από τον βυθό 7 τόνους σκουπίδια τα οποία στη συνέχεια, τα έχουν καταμετρήσει και διαχωρίσει προκειμένου να προωθηθούν αναλόγως. “Κάποια πηγαίνουν για επαναξιοποίηση, άλλα για ανακύκλωση και τα υπόλοιπα απορρίπτονται σε ΧΥΤΑ”, εξηγεί ο κ.Σαρελάκος.Ενδεικτικό της κατάστασης των ελληνικών θαλασσών είναι ότι στην τελευταία δράση της ομάδας στον Πόρο, ανασύρθηκαν 700 κιλά δίχτυα, 350 γυάλινα ποτήρια και 320 γυάλινα μπουκάλια, 160 πλαστικά μπουκάλια, 180 μεταλλικά κουτάκια, 85 λάστιχα, μία πολυθρόνα και μία… σιδερώστρα!

“Πρόθεσή μας είναι η δημιουργία σταθμών συλλογής, καταγραφής και προώθησης σε όλη την Ελλάδα, η σύνδεση των δήμων με εταιρίες ανακύκλωσης και επαναξιοποίησης όπου θα διατίθενται τα απορρίμματα, καθώς και η ανάληψη ενεργού ρόλου των τοπικών κοινοτήτων”, σημειώνει ο κ.Σαρελάκος, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός βυθός, όπως άλλωστε και σ΄ολόκληρο τον κόσμο, είναι επιβαρυμένος από πλαστικά και χημικά λύματα.Εξι άτομα της “Aegean Rebreath” θα βρίσκονται την προσεχή Κυριακή 3 Ιουνίου, στην είσοδο της Μαρίνας της Καλαμαριάς, προκειμένου να συμμετάσχουν σε δράση παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού που διοργανώνει η ΕΥΑΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αρετσούς, οι δύτες της “Aegean Rebreath”, σε συνεργασία με τους “Northern Greece Underwater Explorers”, θα επιδοθούν σε μια προσπάθεια ανέλκυσης απορριμμάτων από τον βυθό του λιμανιού, θα τα συλλέξουν και, μαζί με τα σκουπίδια που θα μαζέψουν οι εθελοντές από την ακτή, θα γίνει προσεκτική διαλογή, ώστε να πάρουν ήδη από εκεί το δρόμο προς την ανακύκλωση, μέσα σε ειδικούς κάδους, που θα φέρει ο Δήμος Καλαμαριάς. Τη δράση θα οργανώσουν στην ακτή οι συντονίστριες της ομάδας των δυτών και θα γίνεται παράλληλη ενημέρωση στους εθελοντές για την ανάγκη της απορρύπανσης θαλασσών και ακτών αφενός και, αφετέρου, της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here