Κάθετοι Άξονες Εγνατίας: Περιπέτειες στα έργα, ορφανά χιλιόμετρα και παρατάσεις στο φουλ

Ατ??λείωτα είναι τα έργα στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού. Πέντε οδικοί άξονες που παραμένουν σε καθεστώς κατασκευής εδώ και χρόνια παίρνοντας παρατάσεις και δίχως να φαίνεται να ολοκληρώνονται.

Αν εξαιρέσουμε το οδικό έργο Φλώρινα-Νίκη το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Μάιο, η κατάσταση στα υπόλοιπα έργα δείχνει συγκεχυμένη. Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κομοτηνή-Σύνορα, Αρδάνιο-Ορμένιο, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη-Ποτίδαια-Κασσάνδρα παραμένουν εργοτάξια ενώ θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε κάποιες περιπτώσεις εδώ και χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
Μιλάμε για ένα άξονα μήκους 96χλμ που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες και φτάνει μέχρι το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα Ελληνό-Βουλγαρικά σύνορα. Εδώ έχουμε 2 έργα:

Το έργο-σκούπα από το Λαγκαδά μέχρι το Λαχανά και από το Στρυμονικό μέχρι το Χριστό ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014. Τώρα η τελευταία παράταση μας στέλνει στον Νοέμβριο αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι η τελευταία. Τα έργα έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΕΓΕΚ.

Το δεύτερο έργο στο τμήμα Κάτω Αμπέλα-Προμαχώνας είναι έργο που επαναδημοπρατήθηκε καθώς η παλιά εργολαβία της Μηχανικής κατέρρευσε. Τα έργα ανέλαβε η ΤΟΜΗ τον Ιανουάριο του 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης …6 μήνες δηλαδή, έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2014. Σήμερα τα έργα συνεχίζονται με την τελευταία παράταση να μας οδηγεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Μικρή λεπτομέρεια αν τελικά παραδοθεί το έργο θα έχουν χρειαστεί 27 μήνες, δηλαδή 4,5 φορές τον αρχικά υπολογισμένο χρόνο των τευχών δημοπράτησης.

ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ
Εδώ το μέτρημα έχει χαθεί προ πολλού. Έχουμε 2 έργα στα τμήματα Αρδάνιο-Μάνδρα και Μάνδρα-Ψαθάδες. Στη δεύτερη εργολαβία τα έργα είχαν ξεκινήσει το …2005 με ορίζοντα το 2008. Η εργολαβία κατέρρευσε, ξαναξεκίνησε, ξανακατέρρευσε. Τελικά το 2011 ήρθε ως σωτήρας να υποκαταστήσει τον παλιό ανάδοχο η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ που όμως επίσης παρουσίασε προβλήματα. Από το 2014 που ήταν να παραδοθεί, τώρα η τελευταία παράταση μας πάει στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 12 χρόνια έργων και ακόμα μετράμε…

Στο πρώτο τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα η σύμβαση υπεγράφη τον Μάρτιο του 2011 με την ΑΕΓΕΚ και είχε διάρκεια 3 χρόνια, δηλαδή λήξη τον Μάρτιο του 2014. 2,5 χρόνια μετά τα έργα κυλούν με αργούς ρυθμούς και η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ήδη ψιθυρίζεται ότι το έργο θα πάει και άλλο πίσω.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ
Εδώ το έργο είναι σε καλύτερη μοίρα. Έχουμε μία εργολαβία που αφορά την βόρεια απόληξη του δρόμου από την περιοχή της Κορομηλιάς μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στην Κρυσταλλοπηγή. Τα έργα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2015 με διάρκεια 36 μήνες. Μέσα στο 2014, ενεργοποιήθηκε η προαίρεση να κατασκευαστεί και ένα ακόμα τμήμα από την Κρυσταλλοπηγή μέχρι την Ιεροπηγή πράγμα που αυτόματα οδήγησε την ολοκλήρωση των έργων τον Ιανουάριο του 2016. 
Συνολικά μιλάμε για 21χλμ αυτοκινητόδρομου. Το έργο έχει πάρει παράταση για τις 10 Αυγούστου αλλά θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως θα πάρει ακόμα μία για τουλάχιστον το τέλος του έτους. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο είναι ίσως εκείνο με τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Την κατασκευή έχουν αναλάβει οι 3 μεγάλες εταιρείες της χώρας ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΟΤΙΔΑΙΑ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Τα έργα σε όλο τον άξονα έχουν ολοκληρωθεί και μάλιστα πρόσφατα είχαμε την λειτουργία του νότιου άκρου από την Ποτίδαια μέχρι την Κασσάνδρα. Υπό κατασκευή όμως και με προβλήματα παραμένει ακόμα η εργολαβία από τα Μουδανιά μέχρι την Ποτίδαια που είναι και ..λειψή.

Το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 και έπρεπε να ολοκληρωθεί φέτος αλλά όπως όλα δείχνουν ίσως να μην τα καταφέρει. Όταν λέμε ότι η εργολαβία είναι λειψή, αναφερόμαστε στο παράδοξο πως από τα συνολικά 5,2χλμ θα κατασκευαστούν τα 4,2χλμ λόγω μεγάλων αντιδράσεων από της κατοίκους της Ποτίδαιας που αντιδρούν στην δημιουργία του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή.

Το τελευταίο “ορφανό” χιλιόμετρο βρίσκεται αυτή την εποχή σε μελέτες στο Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται η δημοπράτηση του. Ουσιαστικά σε αυτό το σημείο ακόμα και αν τελειώσει το έργο της Εγνατίας το φαινόμενου του “μπουκαλιού” θα παραμείνει λόγω αυτού του “ορφανού” χιλιόμετρου.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ-ΣΥΝΟΡΑ
Μιλάμε για το πιο πρόσφατο από τα έργα της Εγνατίας. Δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, οι υπογραφές έπεσαν τον Απρίλιο του 2015 με σκοπό να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες. Φυσικά αυτό δε συνέβη και έχουμε ήδη μία γενναία παράταση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το έργο κατασκευής της ανατολικής χάραξης του δρόμου σε μήκος 6χλμ.

Οι περιπέτειες στα οδικά έργα των καθέτων της Εγνατίας συνεχίζεται και μάλιστα ανταγωνίζεται σε επεισόδια σαπουνόπερας ακόμα και τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here