Ημερίδα για το Προσφυγικό, δύο θεατρικά δρώμενα, αλλά και συναυλία του Σάκη Ρουβά με πολύ γνωστό ποπ σταρ τη?? ΠΓΔΜ περιλαμβάνει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016» στο τριεθνές Ελλάδα-Αλβανία-ΠΓΔΜ. 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην πόλη της Φλώρινας και στον Αγιο Παντελεήμονα της λίμνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο, ενώ το «παρών» θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν την Παρασκευή 26 Αυγούστου με το θεατρικό, «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», έναν σατιρικό μονόλογο του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η παράσταση θα δοθεί σε αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία της Ηρώς Σαΐα.

Η κεντρική συναυλία θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, με θέα το ολόγιομο φεγγάρι και τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής, η οποία χρονολογείται από το τέλος του 10ου μ.Χ. αιώνα.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη θα ερμηνεύσουν αγαπημένες μελωδίες και αξέχαστα τραγούδια και θα συμπαρασύρουν τους επισκέπτες σε ένα ολονύκτιο γλέντι. Θα προηγηθεί στο προαύλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμυνταίου, την οποία θα εγκαινιάσει νωρίτερα, το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το θεατρικό δρώμενο «Οι κυρίες της λίμνης».

 

Η Κυριακή 29 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο Προσφυγικό. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Ηλίας Νικολακόπουλος, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο πώς και στο γιατί της προσφυγικής κρίσης, θα εστιάσουν στην επόμενη μέρα του κύματος προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο διεθνούς φήμης φωτογράφος, Γιάννης Μπεχράκης, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Το βράδυ της ίδιας μέρας στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας θα δώσουν συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ο Οργανισμός των Πρεσπών στηρίζει και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Αγιο Παντελεήμονα, στη λίμνη Βεγορίτιδα Αμυνταίου. Το βράδυ της Δευτέρας, 29 Αυγούστου, θα δώσουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς και ένας γνωστός ποπ καλλιτέχνης από την ΠΓΔΜ, ενώ τη βραδιά θα πλαισιώσουν φολκλορικά συγκροτήματα από τη γειτονική χώρα και την Ελλάδα, με παραδοσιακούς χορούς. Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» συμπληρώνουν φέτος 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και ξεκίνησαν με όραμα να ενώσουν τον πολιτισμό των τριών όμορων χωρών, Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here