Καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά στη Συρία και ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν ψυχροπολεμικές απειλές για πυραύλους και αντιβαλλιστικά συστήματα, ίσως είναι επίκαιρο να θυμηθούμε τι συνέβη πριν από 56 χρόνια σε μια νησιωτική χώρα και παρά τρίχα να προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Τον Αύγουστο του 1962 ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που πετούσε πάνω από την Κούβα, τράβηξε μια φωτογραφία που από τύχη και μόνο δεν προκάλεσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η φωτογραφία απεικονίζει ένα σχήμα που μοιάζει με αστέρι. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά δείχνει είναι την έναρξη εγκατάστασης στην Κούβα ενός σοβιετικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος, γνωστού ως SA-2.
Αντίστοιχο σύστημα εγκαταστάθηκε και στο Βιετνάμ, ενώ τον Οκτώβριο του 1962, μια ειδική κατασκοπευτική αποστολή στην Κούβα, αποκάλυψε ότι η πυραυλική βάση είχε εγκατασταθεί και ήταν επιχειρησιακά έτοιμη.
Η αποκάλυψη οδήγησε στην κλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ που είναι γνωστή ως η «κρίση των πυραύλων στην Κούβα», διήρκεσε 13 ημέρες και παρολίγο να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ο οποίος και αποτράπηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση ψυχραιμοτέρων.
Και όλα άρχισαν από μια «αθώα» φωτογραφία…
toponitiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here