Τέλος η παραλαβή δειγμάτων προς εξέταση PCR από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, εξαιτίας του αυξημένου όγκου των τεστ, αλλά και εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος που προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, αναφέρει στο GRTimes.gr τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr, το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης, δε δέχεται πλέον δείγματα προς εξέταση PCR από τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και υπερφορτώθηκε, εξαιτίας του αυξημένου όγκου δειγμάτων. Ταυτόχρονα, η έλλειψη αντιδραστηρίων, οδήγησε στην καθυστέρηση εξέτασης προηγούμενων δειγμάτων, ενώ προέκυψε και ένα τεχνικό πρόβλημα στον εξοπλισμό του εργαστηρίου. Τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα, το εργαστήριο να αποστείλει ανακοίνωση στους φορείς που εξυπηρετεί (όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας), κάνοντας έκκληση να διακόψουν την αποστολή δειγμάτων.

«Στο Μαμάτσειο έγινε ένα εργαστήριο από τον ΕΟΔΥ για να εξυπηρετεί όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα τα νοσοκομεία, έστελναν εκεί τα δείγματά τους. Ειδοποίησαν λοιπόν, ότι δε μπορούν να δέχονται άλλα τεστ, εξαιτίας του αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση, εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος στο GRTimes.gr.

Ποιες είναι η επιπτώσεις;

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, για να μπει ένας ασθενής σε κλινική Covid-19, πρέπει να κάνει PCR τεστ κορωνοϊού, και όχι rapid test, διότι είναι παντελώς αναξιόπιστα.

«Όταν ένας ασθενής διαγνωστεί θετικός από rapid test, δε θεωρείται επιβεβαιωμένο κρούσμα από το νοσοκομείο, αλλά ύποπτο κρούσμα, και υποβάλλεται αμέσως σε PCR τεστ, προκειμένου να νοσηλευτεί σε κλινική COVID-19. Αυτό σημαίνει, ότι τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, θα δέχονται κρούσματα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα και δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν. Φυσικά, το περιστατικό δε θα είναι ένα, που θα περιμένει για εξέταση ύστερα από την παρακώλυση του εργαστηρίου, αλλά πολλά», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Έρχεται πλασματική μείωση ή σταθερότητα των κρουσμάτων

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προετοιμαστούμε για μία πλασματική μείωση ή σταθερότητα των κρουσμάτων στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, που ουσιαστικά θα οφείλεται στη μη διεξαγωγή των τεστ. Σημειώνεται, όμως, ότι ο ΕΟΔΥ στον επίσημο ημερήσιο απολογισμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, συμπεριλαμβάνει τους θετικούς που προέκυψαν ύστερα από rapid test.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, όπως αυτή εστάλη στα νοσοκομεία-συνεργάτες:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
——————————————————————————————-
Αγαπητοί Συνεργάτες Καλημέρα !

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από 11/11/2020 και έως 13/11/2020, θα ανασταλεί η παραλαβή δειγμάτων προς εξέταση PCR από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας , γι’ αυτό σας παρακαλώ να μη γίνεται αποστολή από τον Φορέα σας.

Αυτό συμβαίνει λόγω:

· ιδιαίτερα αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση, σε αυτή τη φάση με τη γνωστή εξέλιξη της Πανδημίας

· Προηγούμενης καθυστέρησης εξέτασης των δειγμάτων εν ελλείψει αντιδραστηρίων

· Προσθήκη τεχνικού προβλήματος από χθες , σε εξοπλισμό του εργαστηρίου

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλώ την κατανόησή σας και την διακοπή αποστολής δειγμάτων από τον Φορέα σας για το προαναφερθέν διάστημα, διότι είναι ανέφικτη και η συντήρηση των δειγμάτων πάνω από 72 ώρες .

ΠΗΓΗ: grtimes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here