Ώρα αποφάσεων από τους ειδικούς για τη μουσική στην εστίαση, τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων και για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς μια νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, 9 Ιούνίου, υπό την αίρεση πάντοτε της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των ειδικών -και της κυβέρνησης- για την χαλάρωση των πολιτών που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα τα διάφορα (και πολυπληθή) κορονοπάρτι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η κυκλοφορία το βράδυ αναμένεται παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30, αντί για τις 00.30 που ισχύει σήμερα, καθώς πλέον έχουμε μπει πια για τα καλά στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, θα έχουμε και το τέλος της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση ενδεχομένως και από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζεται πλέον το συγκεκριμένο μέτρο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, χθες, Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η μουσική είναι στο τραπέζι και αποτελεί αίτημα του υπουργείου. Όπως σημείωσε, η μουσική θα επανέλθει, ωστόσο δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει αυτό και παρέπεμψε στην επιτροπή των ειδικών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη θα έχουμε νέες οδηγίες για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα μεν αλλά θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

Το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η αύξηση των καλεσμένων στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων. Οι καλεσμένοι θα αυξηθούν από 100 που είναι μέχρι σήμερα σε 250 με 300, ενώ σταδιακά θα γίνουν ακόμα περισσότεροι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο αριθμός θα είναι πάντα συγκεκριμένος, ποτέ ανεξέλεγκτος.
Ένα ακόμα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί είναι αυτό των πανηγυριών, με την ανησυχία για τοπικές εξάρσεις της πανδημία να είναι έκδηλη στις τάξεις των επιστημόνων τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν σε αυτά όσο και λόγω της άτακτης φύσης των συγκεκριμένων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων 

Στο τραπέζι της συζήτησης της επιτροπής βρίσκεται εδώ και ημέρες το θέμα των προνομίων που ενδεχομένως θα έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, την ώρα που χώρας μας έσπασε το φράγμα των έξι εκατομμυρίων εμβολιασμών ήδη από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους εσωτερικούς χώρους, σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, στους χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Επίσης, θα μπορούν να έχουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός επικράτειας. Τέλος εξετάζονται προνόμια όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση της διενέργειας self test.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το πρώτο «προνόμιο» για τους πλήρους εμβολιασμένους, το οποίο θα ισχύσει σε λίγες ημέρες, έχει να κάνει με την την περίπτωση της επαφής με κρούσμα. Η κυρία Θεοδωρίδου για το συγκεκριμένο θέμα απάντησε πως «όπως ισχύει κατά το CDC και σύντομα, στη χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει τη λοίμωξη, απλώς παρακολουθούνται χωρίς να απαιτείται να κάνουν μοριακά και self test. Εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here