Την περίφημη Πινακίδα του Δισπηλιού, που ήρθε στο φως μετά το ανασκαφικό έργο στον προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού και αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα γραφής στον Ευρωπαϊκό χώρο,

φαίνεται ότι κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ο ερευνητής Γιάννης Χαμιζίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαμιζίδη, ο οποίος παρουσίασε την αποκρυπτογράφηση του κειμένου στην σημερινή εκδήλωση για τον Δίσκο της Φαιστού, η πινακίδα του Δισπηλιού αφορά σε ένα κείμενο προσευχής ψαρά της εποχής, ενώ ήταν τοποθετημένη στην πρύμνη της βάρκας του. Όπως τόνισε ο κ. Χαμιζίδης, ο προϊστορικός ψαράς έλεγε την προσευχή κάθε φορά που έμπαινε στη λίμνη για ψάρεμα.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Η Πινακίδα του Δισπηλιού σύμφωνα με το el.wikipedia.org:

Η πινακίδα του Δισπηλιού (επίσης γνωστή και ως Κείμενο ή Δίσκος του Δισπηλιού) είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στον οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού στην Καστοριά. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Αντώνιο Κεραμόπουλο. Το 1992, μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τον καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Χουρμουζιάδη.

Σύμφωνα με το Χουρμουζιάδη, η πινακίδα είναι ξύλινη και η χρονολόγηση με C14 έδειξε ότι πρέπει να δημιουργήθηκε στο 5260 π.Χ. Ο οικισμός στην λίμνη της Καστοριάς χρονολογείται ανάμεσα στο 5600 π.Χ. και 4000 π.Χ.

Η πινακίδα, αναφέρει ο Χουρμουζιάδης, φέρει χαράγματα ή σήματα, ‘μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε’ παρά γραφή.

Η πρώτη γενικά αποδεκτή καταγεγραμμένη γραφή είναι η σφηνοειδής σουμεριακή γραφή της 3ης χιλιετίας π.Χ.

epigrafi dispilio xamizidis

Δείτε πού στηρίζει την αποκρυπτογράφηση του ο κ. Χαμιζίδης:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here