Με έκπληξη διαβάσαμε την διαβούλευση της υποτιθέμενης δίκαιης μετάβασης, η Καστοριά και τα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια ερημώνουν όλο και περισσότερο, ένας λόγος για αυτό είναι και η στασιμότητα επενδύσεων.
Πως να επενδύσει κάποιος αφού στην Καστοριά είμαστε ορεινή και μειονεκτική περιοχή με την ανεργία να καλπάζει και τα επενδυτικά προγράμματα μας «βλέπουν» σαν πεδινή και με υψηλό κατα κεφαλήν εισόδημα λόγο των εισοδημάτων των λιγνιτικών περιοχών, με αποτέλεσμα η Μύκονος να έχει επιδότηση 80% σε ένα σχέδιο βελτίωσης και στην Καστοριά να έχουμε 45-60%.
Τώρα που ήρθε η ώρα να υπάρξει ένα σχέδιο δημιουργίας κυκλικής οικονομίας που υποτίθεται είναι για όλη την Δυτική Μακεδονία η κυβέρνηση κατάφερε κάπως να χωρίσει την Δυτική Μακεδονία σε λιγνιτικές και μη περιοχές, και ενώ τόσο καιρό η Καστοριά στα επενδυτικά προγράμματα θεωρούνταν «λιγνιτική» με υψηλό εισόδημα τώρα δεν είναι.
Στόχος της δίκαιης μετάβασης είναι να δημιουργηθεί υποδομή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και μείωση αποβλήτων, με ποια δικαιολογία η Καστοριά και τα Γρεβενά δεν μπορούν να παράξουν ενέργεια μέσα από ΑΠΕ;;;
Δυστυχώς δεν δημιουργείται τώρα η Περιφέρεια δύο ταχυτήτων, από ότι έχουμε καταλάβει υπήρχε από πριν και ενώ τώρα έχετε την ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό δεν φαίνεται να προσπαθείτε.
Απαιτούμε σαν σύλλογος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αγροτών της Καστοριάς να συμπεριληφθεί και η Καστοριά και τα Γρεβενά στο ταμείο δίκαιης μετάβασης.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν καθώς έχουν συσταθεί και μετά από συνεδριάσεις με ειδικούς του κλάδου ώστε να συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία, παραγωγή-μεταποίηση, εκμετάλλευση υποπροϊόντων – παραγωγή ενέργειας. Κυκλική οικονομία για εμάς σημαίνει συνεργασία του ανθρώπου με το περιβάλλον και τους νόμους της φύσης ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.
Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
Δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου διαφορετικό των επιχειρηματικών για συλλόγους και συνεταιρισμούς ώστε να τρέξουν τα δικά τους προγράμματα ώστε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Μεγαλύτερος πρωτογενής τομέας περισσότερα υποπροϊόντα για εκμετάλλευση παραγωγής ενέργειας. Όπως πχ στην Καστοριά, να μπορέσει ο σύλλογος να τρέξει πρόγραμμα για εργοστάσιο χυμού μήλου με φωτοβολταϊκά στην στέγη όπου θα παράγει χυμό από τα μήλα Γ κατηγορίας, στην συνέχεια τα απόβλητα θα προωθούνται σε εργοστάσιο βιοαερίου από όπου θα πέρνουμε μετά την ζύμωση εμπλουτισμένο λίπασμα υγρό και στερεό και θα το ενσωματώνουμε και πάλι στην γη μειώνοντας έτσι το περιβαντολογικό αποτύπωμα στο μέγιστο και δημιουργώντας από ένα προϊόν το Μήλο, τροφή,ενέργεια και λίπασμα αυξάνοντας και τις μακροχρόνιες θέσεις εργασίας επιστημονικού αλλά και γενικού προσωπικού.
Για να λειτουργήσουν τέτοιες επενδύσεις όμως θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που στέκονται εμπόδιο στις επενδύσεις εδώ και καιρό και προτείνουμε να :
-Να είναι επιλέξιμη η δαπάνη αγοράς αγροτεμαχίου-οικοπέδου για την επένδυση
– Να είναι επιλέξιμες οι διοικητικές και μελετητικές δαπάνες για τουλάχιστον 3 χρόνια
– Να είναι επιλέξιμα ειδικά οχήματα αγροτικών και άλλων εργασιών όπως φορτωτές, γεωργικοί ελκυστήρες, ειδικές πλατφόρμες μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, φορτηγά και άλλα.
– Να είναι επιλέξιμο επιστημονικό προσωπικό νεών τεχνολογιών και ψηφιακών συστημάτων για την δημιουργία τμήματος πράσινων καλλιεργειών με την βοήθεια της τεχνολογίας όπως GPS, μετρητές υγρασίας, μετρητές σοδειάς, μετρητές σύστασεις εδάφους
– Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για εργοστάσιο πέλλετ ώστε με επεξεργάζεται το στερεό λίπασμα σε πέλλετ, αλλά και κλαδιά, καλαμονες, φασουλίνες, φύλλα από καλαμπόκι κτλ υποπροϊόντα αγροτικών και μη καλλιεργειών
– Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες τύπου Net Metering ώστε να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε ήδη υπάρχουσες υποδομές και όχι να δεσμέυσουμε παραγωγική ΓΗ.
– Να είναι επιλέξιμη δαπάνη για δημιουργία κλειστής αγοράς με φωτοβολταϊκά στην στέγη στις πόλεις ώστε να προωθούνται άμεσα από τους παραγωγούς τα προϊόντα τους (ψάρια, γαλακτοκομικά,οπωροκηπευτικά, κρασιά, αποξηραμένα προϊόντα ζυμαρικά ακόμα και προϊόντα γούνας) αυξάνοντας τα έσοδα για τους παραγωγούς και μειώνοντας τα έξοδα για τους καταναλωτές.
– Να είναι επιλέξιμες δαπάνες προστασίας καλλιεργειών όπως αντιχαλαζικά δίχτυα, κανονάκια, κανάλια απορροής νερών, περιφράξεις κτλ.
– Να υπάρχει προκαταβολή στις εγκεκριμένες επενδύσεις της τάξεως του 50% χωρίς εγγυητικές επιστολές κτλ, τα χρήματα θα μπορούν να είναι σε δεσμευμένο λογαριασμό και να πληρώνονται μόνο τιμολόγια εκπληρωνένων εργασιών.
– Να είναι επιλέξιμες επενδύσεις όπως αγροτουρισμός πάντα σε συνδιασμό με πράσινη ενέργεια με ΑΠΕ ώστε να ενισχυθούν ορεινά και μειωνεκτικά χωριά
– Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για δημουργία ΠΓΕ και ΠΟΠ προϊόντων
– Να είναι επιλέξιμες δαπάνες για ιχθυοκαλλιέργειες ώστε να μειωθεί η υπέρ-αλλίευση
– Να είναι επιλέξιμα έργα εγγύον βελτιώσεων για πρωτογενή παραγωγή
– Τα προγράμματα αφού αξιολογούνται σε περίπτωση που εγκρίνονται να δημοσιεύονται άμεσα και όχι να περιμένει η επιτροπή έναν χρόνο να τελειώσει η αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.
– Να υπάρξει συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα ώστε το ταμείο μετάβασης να εγγυάται την επένδυση με αποτέλεσμα να υπάρχει θετική αξιολόγηση στην πιστωτική ικανότητα του επενδυτή άρα και χρηματοδότηση των επενδύσεων.
– Σε αγροτικού συλλόγους και συνεταιρισμούς να υπάρξει 100% χρηματοδότηση για πράσινα έργα κυκλική οικονομίας.
– Στην μοριοδότηση να έχουν επιπλέον μόρια οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και τα μικρά σχέδια που θα αποσχολήσουν εργατικό δυναμικό καθώς οι επιδοτήσεις τάξεως του 80% θα προσελκύσουν πολλούς επενδυτές μεγάλων έργων (όπως πχ το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο γερμανικής εταριείας) χωρίς απορρόφηση θέσεων εργασίας αφήνοντας απέξω τους κατοίκους και επενδυτές της Δυτικής Μακεδονίας και στην ουσία μεταφέροντας τα κέρδη στο εξωτερικό και όχι στην τοπική οικονομία
– Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις παραπάνω προτάσεις καθώς συστάθηκαν από επαγγελματίες του κλάδου και έχουν σκοπό να αλλάξουν το τοπίο του οικοσυστήματος δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και κυκλική οικονομία και αυτό θα το πετύχουμε επενδύοντας σε μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που αποσχολούν εργατικό δυναμικό και όχι σε αυτοματοποιημένες μεγάλες βιομηχανίες με μειωμένες θέσεις εργασίας καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στην πρόταση που έχει αναρτηθεί στην διαβούλευση προωθείται η επιχειρηματικότητα «ολίγων» και όχι η κυκλική οικονομία με αποτέλεσμα στην πρόταση να διαβάζουμε ότι από τις 30.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούνε θα δημουργηθούνε μόνο 5000.
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Μόσχος Θωμάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here