Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Άργους Ορεστικού, με κεντρικό θέμα τη φετινή διοργάνωση του φημισμένου Αργείτικου Πρωτοχρονιάτικου Καρναβαλιού, αλλά και γενικότερα τις εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Κεπατσόγλου, παραβρέθηκαν φορείς της πόλης και γενικότερα του δήμου, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολικών βαθμίδων του Άργους Ορεστικού, μέλη καρναβαλίστικων ομάδων. Επίσης συμμετείχαν από πλευράς του δήμου η αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού, Αφροδίτη Μπελονάκη, η εντεταλμένη σε θέματα πολιτισμού δημοτική σύμβουλος και γραμματέας του ΔΣ, Μήνα Καλτσιάδου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς του δήμου, Ανδρέας Βιτούλας καθώς και ο πρόεδρος τοπικού Άργους Ορεστικού, Δημήτρης Μουτζίκης. Παρόντες ήταν ακόμα οι αντιδήμαρχοι: Οικονομικών, Φώτης Τατσίδης και Καθημερινότητας, Τιμολέων Ζέζος.

Ο δήμος, θέλοντας για ακόμη μια χρονιά να κρατήσει τον πήχη ψηλά, κατέθεσε προτάσεις με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των εκδηλώσεων της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτά τα πλαίσια, μεταξύ άλλων, προτάθηκε η διατήρηση της γουρονοχαράς κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κάτι που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και κρίθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ως επιτυχημένη διοργάνωση.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπατσόγλου, μεταξύ άλλων, πρότεινε δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων αλλά και διδασκόντων, ώστε να πληροφορηθούν καλύτερα τα παιδιά για το πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι αυτό το έθιμο που συμβαίνει μόνο στο Άργος Ορεστικό αυτές τις μέρες.

Από όλες τις πλευρές συμφωνήθηκε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για στολές και συναφή έξοδα λόγω των δύσκολων  οικονομικά συγκυρίων, και με προσφυγή σε λύσεις από το ωραίο παρελθόν, που οι κάτοικοι δημιουργούσαν από μόνοι τους ευφάνταστες στολές με μηδενικό σχεδόν κόστος και με άρτιο αποτέλεσμα που είναι και πιο κοντά στη ρίζα του εθίμου.

Επίσης κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, τέθηκε και το θέμα της παρουσίας του τρίτου καναλιού της ΕΡΤ στο Άργος Ορεστικό, από όπου θα μεταδώσει την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την τελευταία ζωντανή εκπομπή για το 2017, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία εξού και θα επαναληφθεί το εγχείρημα και φέτος. Όλοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή εκπομπή και να στείλει το μήνυμα των ημερών, όπως το ζουν στο Άργος Ορεσιτκό τις γιορτινές αυτές μέρες.

Τέλος συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν διοργανώσεις μέσα στην περίοδο των εορτών είτε με φορέα διοργάνωσης τον δήμο είτε με συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής. Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη ήταν και εκπρόσωποι από το δημοτικό διαμέρισμα του Βογατσικού.

Πάντως, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε προβληματισμός από την πλευρά των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για τη μειωμένη, ακόμη, ανταπόκριση παιδιών και γονιών για συμμετοχή στα φετινά καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς. Βέβαια είναι ακόμη αρκετά νωρίς για δηλώσεις συμμετοχής, αλλά η σπουδή του δήμου είναι να είναι όλα… τακτοποιημένα από νωρίς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here