«Αποκαλυπτήρια» στις 09:30 από τον Κυριάκο Πιερρακάκη – Ομιλία Μητσοτάκη παρουσία των Σαρλ Μισέλ και Μαργαρίτη Σχοινά – Τι είναι το πιστοποιητικό και πώς θα εκδίδεται – Για πόσο καιρό θα ισχύει

Ως εκδήλωση με υψηλούς συμβολισμούς τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο λογίζεται η σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 09:30.

Στην παρουσίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία μιας και η εκπροσώπηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο στην εκδήλωση, δηλοί την πλήρη αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ψηφιακό εμβολιασμού το οποίο θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων εντός της Ένωσης. Η πρωτοβουλία η οποία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρασε από πολλές διεργασίες και αρκετές αντιρρήσεις προκειμένου τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να απομένουν μονάχα οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου την 1η Ιουλίου να εκδίδεται και επίσημα το EU Digital COVID Certificate.

Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 09:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10:30 θα παρουσιαστεί το ελληνικό πιστοποιητικό το οποίο υιοθετεί πλήρως τις οδηγίες που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε και σε ενωσιακό επίπεδο πλέον, απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ώθηση για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών παρέχοντας έτσι και μία σημαντική ανάσα στον τουρισμό ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει με τις χώρες που είναι ήδη έτοιμες πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημειώνεται δε πως η χώρα μας είναι ήδη σε συζητήσεις σε διμερές επίπεδο προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στο μεσοδιάστημα το λεγόμενο green pass. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό

Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.

O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here