Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο Αλεξιάδη για το λαθρεμπόριο καπνού εν μέσω διαμαρτυριών.strong>

Οι βασικές αντιρρήσεις, που εκφράστηκαν στην Ολομέλεια της βουλής αφορούσαν για προχειρότητα στο θέμα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και στην έλλειψη δυνατότητας των φορολογουμένων να προσφεύγουν κατά των ελεγκτών τους, ξανά και ξανά. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης υποστήριξε πως υπήρχαν εταιρίες, που ταλαιπωρούσαν τους ελεγκτές με αλλεπάλληλες μηνύσεις, καθώς τους εκφόβιζαν, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο το έργο τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι έτσι καταργείται η «δύναμη των όπλων» δηλαδή η ίση δυνατότητα πολιτών, έναντι του νόμου. Εν προκειμένω καταργείται η ίση δυνατότητα των φορολογουμένων, έναντι των ελεγκτών της Εφορίας, καθώς οι δεύτεροι προστατεύονται καλύτερα με τη συγκεκριμένη διάταξη και κάλεσε τον κ. Αλεξιάδη να την πάρει πίσω και να την επαναφέρει με διορθώσεις. 

Σημείωσε ότι οι εταιρίες ή οι φορολογούμενοι δεν προστατεύονται το ίδιο με τους ελεγκτές, διότι με αυτή τη διάταξη, θα αναγκάζονται, εφόσον θεωρούν πως αδικούνται να προσφεύγουν σε διοικητικά ή άλλα δικαστήρια. Τόνισε δηλαδή πως οι φορολογούμενοι – αν θεωρούν πως αδικούνται – θα πρέπει  και να καταβάλλουν το 50% του φόρου, που τους έχουν καταλογίσει οι ελεγκτές και να πληρώσουν δικαστικά έξοδα. Την άποψη Λοβέρδου συμμερίστηκαν και όλοι οι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην Χρυσής Αυγής, για το δίκαιο των φορολογουμένων, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα από πλευράς Αλεξιάδη,  ο οποίος έκανε λόγο για συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Το νομοσχέδιο  υπερψηφίστηκε από βουλευτές των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΟΤΑΜΙ,  Ένωση Κεντρώων, ενώ παρών ψήφισαν βουλευτές του ΚΚΕ και εναντίον βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  διαφοροποιήσεις σε επί μέρους άρθρα και επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο μπορούν να αποδώσουν αυτά τα μέτρα, καθώς και αντιρρήσεις γιατί κατατέθηκαν τελευταία στιγμή άσχετες, όπως τις χαρακτήρισαν, τροπολογίες. 

Ο νέος νόμος αφορά στην τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών. Προβλέπει την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου και  εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων για τελωνειακούς σκοπούς. Άλλες διατάξεις πάντως για τον καπνό αναμένεται να έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο, που θα φέρει το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια έγινε κριτική στη διάταξη για τα αγροτεμάχια και βουλευτές της αντιπολίτευσης από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και το Ποτάμι καταλόγισαν προχειρότητα στο θέμα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα κτήματα, παρότι το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρθηκε.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αφορά σε περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ και μίλησε για αναστολή της ρύθμισης ως το 2017. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς ανέφερε πως «ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένας φόρος, που υπερασπιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε πιο δίκαιο φόρο και αναλογικό».  

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τροπολογίας για τα έξοδα μετακίνησης των φρουρών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.ά. ενώ η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση ν΄ απαντήσει,  αν ευσταθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε ταξίδι στην Πάρο, για εγκαίνια, πρόκειται να  συνοδεύεται από 52 άτομα.

Άννα Στεργίου 

ypaithros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here