Αιτία η «σφαγή» σε μαθηματικά, χημεία και οικονομία – Μικρή άνοδος στις Νομικές σχολές – Έως την Τρίτη η προθεσμία για τα μηχανογραφικά

“Βουτιά” στις βάσεις από τις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, της Πληροφορικής και τις Οικονομικές σχολές, πτωτική τάση στις Ιατρικές σχολές και μικρές αυξομοιώσεις στις Νομικές σχολές αποτελούν τα βασικά στοιχεία της τάσης των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η φετινή πτωτική πορεία ” των βάσεων εισαγωγής οφείλεται στην πανωλεθρία των Μαθηματικών , μάθημα βαρύτητας που η πλειονότητα των υποψηφίων δεν “έπιασε “ ούτε τη βάση με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση στις σχολές του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Η πτώση των μορίων στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων αλλά και στα Οικονομικά τμήματα μπορεί να φθάσει και τα 1000 με 1500 μόρια ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις υψηλόβαθμες σχολές και θα είναι μεγαλύτερη από οτι στις αποκαλούμενες μεσαίες. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκτιμούν οτι η πτώση θα κυμαίνεται από 800 έως και 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές

Και ενώ η «σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές, λίγο πιο σε υψηλές σχέση με πέρυσι αναμένονται οι βάσεις στις περιζήτητες Νομικές σχολές.
Αντίθετα, ανοδική πορεία των βάσεων αναμένεται στις Παιδαγωγικές σχολές, όπου η άνοδος μπορεί να είναι ακόμα και 1.000 μόρια. Εκτιμάται επίσης, ότι ακόμα και στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται πτωτική τάση, ενώ οι κοινές σχολές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Πτωτική αναμένεται και η τάση στις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ οι Νομικές και Ψυχολογικές σχολές αναμένεται να έχουν άνοδο της τάξης των 100 μορίων.
Σε οτι αφορά στα μηχανογραφικά δελτία περιθώριο έως και την Τρίτη έχουν οι υποψήφιοι για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς παρατείνεται έως και την Τρίτη, 18 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτικά ανά πεδίο εκτιμάται οτι:

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Ελαφρώς ανοδικές τάσεις (50-100 μόρια), ενώ συμμετέχουν 3.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι.

Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. Αυξητική τάση αναμένεται στις Νομικές και Ψυχολογικές σχολές σχολές Ανοδική αναμένεται να καταγραφεί και η τάση στις σχολές δημοσιογραφίας ενώ στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι ξένες φιλολογίες εκτός από την Αγγλική Φιλολογία που αναμένεται να έχει ανοδική τάση. Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 μορίων. Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στην κλίμακα από το 10 μέχρι το 18 στα Αρχαία και στην Ιστορία, και τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενώ έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά.
Ανοδική τάση αναμένεται για τη Νομική Αθηνών και για τη Νομική Θράκης , όπως και για τη Φιλολογία Αθηνών . Το κατώφλι του πεδίου αναμένεται να κινηθεί στα 11000 μόρια

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)

Καθοδική αναμένεται η τάση στο πεδίο των Φυσικομαθηματικών και Πολυτεχνικών σχολών. Υποχωρήσεις αναμένονται στις σχολές του Πολυτεχνείου όπως ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων , Μηχανολόγων Μηχανικών και στις γεωπονικές σχολές . Αναμένεται να “αντισταθούν” τα τμήματα Αρχιτεκτονικής.
Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών έγραψαν λιγότερο καλά σε σχέση με πέρυσι από το 11 και πάνω στα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Ειδικά στο 2ο πεδίο θα παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, που ξεκινά από τα «ρετιρέ που εκτιμάται οτι οφείλεται κυρίως στα Μαθηματικά και τη Χημεία και λιγότερο στη Φυσική.

3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ

Πηγή: www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here