Πυρετός προετοιμασιών στους Ψαράδες Πρεσπών ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υπογραφή της συμφωνίας που επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM και που αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας.

Του Σπύρου Κουταβά

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας

στην όχθη του χωριού Ψαράδες στην αρχή του προβλήτα που έχει δημιουργηθεί για τον ελλιμενισμό των μικρών σκαφών. Εταιρία ήδη εγκαθιστά ειδικές σκηνές όπου θα φιλοξενηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, οι ξένοι επίσημοι από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, ενώ τοποθετούνται ηχητικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα μεταγλώττισης.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό θα αφιχθούν στην περιοχή του φυλακίου της Κούλας Πρεσπών ανάμεσα στην μικρή και την μεγάλη Πρέσπα με ελικόπτερο Σινουκ της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα αφιχθούν οι ξένοι επίσημοι όπου ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας θα αναλάβουν την μεταφορά, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, του Ευρωπαίου επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, ενώ εκκρεμεί η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εάν δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, θα στείλει αντιπρόσωπό του.

Διασυνοριακή διάβαση Λαιμού Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός των Εξωτερικών και η συνοδεία τους όπως όλα δείχνουν θα περάσουν για πρώτη φορά από την διασυνοριακή διάβαση του Λαιμού των Πρεσπών που θα επαναλειτουργήσει μετά από 50 χρόνια. Μηχανήματα του Ελληνικού στρατού με την βοήθεια της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας το προηγούμενο άνοιξαν τον δρόμο και ετοίμασαν τον χώρο της συνοριακής διάβασης που είχε εγκαταλειφθεί. Το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης ήταν αίτημα των κατοίκων της Πρέσπας που έθεσαν κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα με την άμεση οικονομική ενίσχυση της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας θα δημιουργηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το τελωνείο και τον έλεγχο διαβατήριων. Η διέλευση της πρωθυπουργικής αντιπροσωπείας της FYROM από την διασυνοριακή διάβαση του λαιμού Πρεσπών, που έκλεισε κατά την διάρκεια της Χούντας, θα σηματοδοτεί το κλίμα καλής γειτονίας και θα συμβολίζει το πνεύμα των σχέσεων που επιθυμούν οι δύο χώρες να έχουν το επόμενο διάστημα.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στην αρχή του προβλήτα με φόντο την μεγάλη Πρέσπα όπου στο βάθος θα φαίνεται η FYROM. Την υπογραφή της συμφωνίας θα κάνουν οι δύο υπουργοί των εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπό το βλέμμα των δύο πρωθυπουργών ενώ θα την υπογράψει και ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Στην συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί και οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα μεταβούν με ταχύπλοα στο παραλιακό χωριό Οτέσοβο που ανήκει στη FYROM όπου θα παρατεθεί γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους. Στην μεγάλη Πρέσπα εκτός από τα ταχύπλοα της αστυνομίας που περιπολούν στην λίμνη με μια αστραπιαία επιχείρηση μεταφέρθηκαν και τρία ταχύπλοα του λιμενικού σώματος που θα χρησιμοποιηθούν στην μεταφορά των επισήμων από το χωριό ψαράδες στο Οτέσοβο.

Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και επικρατεί βροχή η δυνατοί άνεμοι η μεταφορά των επισήμων στο Οτέσοβο θα γίνει οδικώς από την νέα διασυνοριακή διάβαση του Λαιμού.

Στην περιοχή έχουν ήδη καταφθάσει εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι και δεκάδες τηλεποτικά συνεργεία για να καλύψουν το γεγονός.

vetonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here