Η φωτιά βρίσκεται έξω από τα Ελληνικά και κοντά στα πρώτα σπίτια στο Τρουπί – Εκκενώνονται Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι – Ετοιμάζουν το παλαιό κλειστό Νοσοκομείο Χαλκίδας για να φιλοξενήσει πυρόπληκτους – Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 349 άτομα

Έξω από το χωριό Ελληνικά βρίσκονται οι φλόγες στην Εύβοια, κι ενώ η φωτιά έχει περικυκλώσει τη Γαλατσώνα και Αγριοβότανο. Παράλληλα, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε στα 350 μέτρα κοντά από τα πρώτα σπίτια. Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που επέμειναν να απομακρυνθούν. Κάτοικοι κόβουν τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους καθώς φοβούνται για τη φωτιά.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να οδηγηθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό. 

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 πλοία του Λιμενικού Σώματος, 2 πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατικό οχηματαγωγό, 2 τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά, που βρίσκονται στην περιοχή Πευκί, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί. Μέχρι στιγμής 349 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί.

Μέχρι νεωτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας – Αιδηψού και Γλυφάς- Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες

Την ίδια ώρα, το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες ξεπέρασε τα 8 χιλιόμετρα και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας. Αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαμπουρνιά.

Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

5355702
5355680
5355674

Ετοιμάζεται το παλαιό νοσοκομείο Χαλκίδας για να μείνουν πυρόπληκτοι

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχει δοθεί εντολή καθαρισμού του κλειστού παλαιού Νοσοκομείου της Χαλκίδας, προκειμένου να φιλοξενήσει πυρόπληκτους, εάν χρειαστεί. Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας παραμένει νοσηλευόμενος ένας πυροσβέστης που έπεσε από μηχανή στις φωτιές.

Κλειστό παραμένει το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, όπου ιατρική φροντίδα στους πυρόπληκτους προσφέρουν δύο κινητές μονάδες.

Σε επιφυλακή είναι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Όλοι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν από ρεπό και άδειες και προσφέρουν φροντίδα στους πυρόπληκτους.

Μετά από έξι ημέρες ενισχύουν τις δυνάμεις στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανεξέλεγκτα μέτωπα της Εύβοιας ενισχύονται με προσωπικό από άλλες περιοχές.

Δυνάμεις από τη Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα έλαβαν εντολή να μεταφερθούν άμεσα στο νησί.

«Είναι αργά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιστιαίας, αποτυπώνοντας πλήρως την ολοκληρωτική καταστροφή στην περιοχή.

Ο Γιάννης Κοτζιάς δήλωσε ότι ο τόπος έχει καταστραφεί και πως θα ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα για την Βόρεια Εύβοια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

«Όλοι όσοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο να μείνουμε όρθιοι και να κρατήσουμε όρθιο αυτό το μέρος» είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων μπόρεσε να υπάρξει ένας μικρός περιορισμός της καταστροφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως αυτή τα λόγια είναι αντίθετα στις εντολές των Αρχών ο δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά «η πρακτική των τελευταίων ημερών απέδειξε ότι οι εντολές εκκένωσης όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να επιχειρήσουν πυροσβέστες στις φωτιές είναι οι ίδιες καταστροφικές. Κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την περιουσία του όταν βλέπει ότι το κράτος δε τον βοηθά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here