Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές και υπαίθριες αγορές μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών και Πωλητών λαϊκών αγορών Καστοριάς, Σάββας Κοτανίδης.

Να σημειωθεί ότι το ν/σ πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους όμως μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., συγκεντρώνοντας την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές ενώ 139 βουλευτές ψήφισαν «κατά». Αντίστοιχη πλειοψηφία συγκέντρωσε και το άρθρο 67 του νομοσχεδίου, που εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε υπουργό για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και για το άρθρο 67. 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει τον θεσμό των λαϊκών αγορών μετά από έναν αιώνα

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής για το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

  • Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού νιώθει εγκλωβισμένη οικονομικά και κοινωνικά, δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και συνεχίζει νομοσχέδιο με νομοσχέδιο τις πολιτικές της διεύρυνσης των ανισοτήτων.
  • Με αυτό το νομοσχέδιο διαλύεται ένας θεσμός που εδώ και έναν αιώνα συμβάλει ώστε οι αγρότες – παραγωγοί να βγάζουν το μεροκάματό τους και οι καταναλωτές να προμηθεύονται χωρίς μεσάζοντες φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.
  • Καταργείται η άδεια που χορηγείται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση της μοριοδότησης για την κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
  • Με το νέο σύστημα μοριοδότησης το πανεπιστημιακό πτυχίο μετράει περισσότερο από την εργασία του παραγωγού.
  • Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο πως ευνοεί μεγάλα συμφέροντα και αφήνει εκτός λαϊκών τους παραγωγούς, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.
  • Το νομοσχέδιο αυτό δεν υπηρετεί τους πολίτες, δεν υπηρετεί το όραμα για μία καλύτερη ζωή. Όπως ακριβώς και η κυβέρνησή της ΝΔ, δεν υπηρετεί το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Και αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται μέρα με τη μέρα.

Το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ,

Στο πρόσωπο του κυρίου Πάνα καταρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας προς το Κίνημα Αλλαγής για την πραγματικά συγκλονιστική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού νιώθει εγκλωβισμένη οικονομικά και κοινωνικά, δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και συνεχίζει νομοσχέδιο με νομοσχέδιο τις πολιτικές της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Ξεκινά με τον πτωχευτικό νόμο, τον οποίο βαφτίζει δεύτερη ευκαιρία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την ισοπέδωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και των ευάλωτων πολιτών. Συνεχίζει με τον εργασιακό νόμο, που βαφτίζει ως επιλογή του εργαζομένου την κατάργηση του 8ώρου με τις απλήρωτες υπερωρίες. Στη συνέχεια φέρνει τον νόμο για την παιδεία, όπου βαφτίζει απελευθέρωση της νεολαίας της πατρίδας μας τον αποκλεισμό της από την τριτοβάθμια εκπαίδευση προς όφελος ιδιωτικών κολεγίων.  Και αδιαφορεί τελείως για την ακρίβεια που εξουθενώνει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Γνωρίζει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ότι στην Καστοριά εδώ και ένα μήνα ανάβουν τζάκια και καλοριφέρ και το πετρέλαιο έχει ξεκινήσει με 1,15 ευρώ; Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι φτωχοποιεί τους αγρότες με την αύξηση στο πετρέλαιο, με την αύξηση στο ρεύμα, με την αύξηση στα αγροεφόδια; Κι αντί να κάνει πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, πριν λίγες μόνο μέρες μειώνει και κατά 63 εκατομμύρια ευρώ την βασική ενίσχυση των αγροτών, οδηγώντας τους σε απόγνωση και απογοήτευση. Την ώρα δηλαδή που οι συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση δεν αισθάνεται καμία ευθύνη, δεν αισθάνεται καμία ενοχή.

Αυτή την ώρα ο λαός μας είναι ανυπεράσπιστος. Ανυπεράσπιστος απέναντι σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σε μεσάζοντες και σε κολλητούς. Και αυτό είναι εμφανές και με αυτό το νομοσχέδιο, που διαλύει έναν θεσμό που εδώ και έναν αιώνα συμβάλει ώστε οι αγρότες – παραγωγοί να βγάζουν το μεροκάματό τους και οι καταναλωτές να προμηθεύονται χωρίς μεσάζοντες φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Το σχέδιο αυτό νόμου, που δεν συνοδεύεται και από επαρκή αιτιολόγηση, πλήττει λοιπόν και τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές, καθώς θα μειώσει το πραγματικό εισόδημα των πρώτων και την καταναλωτική δύναμη των δεύτερων.

Η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές διαταράσσει την ισορροπία του 50-50 και μετατρέπει τις λαϊκές αγορές σε καθαρά εμπορικές, σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ. Αντί, λοιπόν, να ενισχύσουν τον αγροτικό τομέα, λένε στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών να γίνουν επαγγελματίες πωλητές, να παρατήσουν τα χωράφια τους και να γίνουν κι αυτοί μεσάζοντες.

Καταργείτε την έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή που χορηγείται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ένα νέο σύστημα μοριοδότησης, που δεν λαμβάνει υπόψη κοινωνικά κριτήρια για να ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στα κριτήρια χορήγησης άδειας και θέσης δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο καταργείται η μοριοδότηση για την κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Ένα νέο σύστημα μοριοδότησης, όπου λέει το πανεπιστημιακό πτυχίο μετράει περισσότερο από την εργασία του παραγωγού. Η απόλυτη κοροϊδία. Θα βοηθήσει λέτε στην αναβάθμιση των ποιοτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, το να έχουνε θέση οι πτυχιούχοι συναφών επαγγελμάτων. Η απόλυτη υποκρισία για το ενδιαφέρον σας για τους ανθρώπους αυτούς. Για ποιους επιστήμονες μιλάτε; Για ποια συναφή πτυχία; Μιλάτε για αυτά τα παιδιά που αποκλείσατε από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τις γεωπονικές σχολές;

Να σας πω χαρακτηριστικά, σε έναν πρόχειρο υπολογισμό πριν λίγο. Από 2500 εισακτέους συναφών σχολών πέρασαν μόνο 235, με βάση αυτό που θεσμοθετήσατε στην παιδεία. Παράδειγμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αγροτική Οικονομία: πέρασαν 28 από 60. Αγροτική Βιοτεχνολογία στο Διεθνές πανεπιστήμιο: από 196 πέρασαν 24. Φυτική παραγωγή στο Μεσολόγγι: από 223 πέρασαν οι 3. Ζωική παραγωγή στο Μεσολόγγι: από τους 178 περάσανε 2. Γεωπονίας στη Φλώρινα: 12 από τους 299. Γεωπονίας στα Ιωάννινα: 17 από τους 180. Για ποιους γεωπόνους ενδιαφέρεστε; Και για ποια αναβάθμιση στην πρωτογενή παραγωγή, η οποία θα αντανακλάται και τους πάγκους των λαϊκών αγορών; Ποιον κοροϊδεύετε;

Και όλα αυτά τα κάνετε την εποχή της κλιματικής αλλαγής που η πρωτογενής παραγωγή χρειάζεται στήριξη και για την επάρκεια αλλά και για την ποιότητα και την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων.

Αν δεν έχουν πτυχίο δεν θα μοριοδοτούνται. Αν δεν έχουν, όμως, πτυχίο και έχουν κομματική ταυτότητα, μπορούν κάλλιστα να έχουνε μία θέση στο επιτελικό σας κράτος. Όπως συμβαίνει με πολλούς μη πτυχιούχους σε καίριες θέσεις. Ακόμη και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Να τους ενημερώσετε, όμως, όλους αυτούς ότι όταν θα τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης με βάση αυτά που νομοθετείτε δεν θα μπορούν να έχουν ούτε άδεια στις λαϊκές αγορές.

Αποκλείετε από τους πάγκους των λαϊκών αγορών σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όσους έχουν οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους δήμους. Όσοι έχουν θέση στη λαϊκή αγορά θα δηλώνουν λέει στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής κάθε πρωί μέχρι τις 8:00 τις ποσότητες, την ποιότητα και την τιμή. Κάτι που έχει υποχρέωση να το κάνει μόνο εκείνη η επιχείρηση που έχει τζίρο πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα. Ο παραγωγός, λοιπόν, που θα πάει να στήσει τον πάγκο του στη λαϊκή και ξυπνάει στις 4:30 το πρωί, την ώρα που θα ετοιμάζει τα τελάρα και θα στήνει τον πάγκο του, θα δηλώνει  ηλεκτρονικά και στην πλατφόρμα τις ποσότητες και την τιμή και όσο προχωράει η ώρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, που όπως όλοι γνωρίζετε πέφτουν οι τιμές, θα είναι και αντιμέτωπος με πρόστιμα στην περίπτωση που όταν στο τέλος της λαϊκής κλείσει το Ζ θα φαίνεται μικρότερο ταμείο με βάση τις ποσότητες και την τιμή που δήλωσε αρχικά.

Ο δε καταναλωτής θα ψάχνει ηλεκτρονικά από λαϊκή σε λαϊκή. Θα πηγαίνει στη μία να αγοράζει μαρούλια, στην άλλη τομάτες και στην άλλη πατάτες. Για τις τομάτες δεν είμαι σίγουρη ότι θα προλαβαίνει κάθε φορά.

Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο πως ευνοεί μεγάλα συμφέροντα και αφήνει εκτός λαϊκών τους παραγωγούς, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση. Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείτε πάρα πολλά τρωτά σημεία και μάλιστα φτάνετε στο σημείο να έχει μέσα στο νομοσχέδιο αυτό και ένα κρυφό νομοσχέδιο με 16 Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα ορίζουν ακόμη και τα είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί τους πολίτες, δεν υπηρετεί το όραμα για μία καλύτερη ζωή. Όπως ακριβώς και η κυβέρνησή σας, δεν υπηρετεί το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Και αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται μέρα με τη μέρα. Αποτελείτε πλέον μία κακιά παρένθεση. Μια κακιά παρένθεση που θα κλείσει πολύ σύντομα. Και όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερο για τον τόπο μας και τον λαό μας. Ευχαριστώ.»

Η τοποθέτηση Τζηκαλάγια

Αψιμαχίες

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι «μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί» και δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που διαμορφώθηκε αυτό το νομοσχέδιο. «Ο σωστός τρόπος νομοθέτησης είναι όλοι μαζί να συνδιαμορφώνουμε νομοσχέδια που απηχούν την αντίληψη της κοινωνίας, ιδιαιτέρως για σοβαρά λαϊκά ζητήματα. Ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην Ελλάδα, δεν παραχωρούμε στην Αριστερά ούτε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, ούτε την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης, ούτε την εκπροσώπηση των αγροτών. Εμείς είμαστε η λαϊκή παράταξη του τόπου και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα», είπε ο υπουργός.

«Αντί να έρθετε εδώ να συνεννοηθούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, καλόπιστα, για να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών ένα αξιοπρεπές μέλλον, έρχεστε εδώ και λέτε ότι καταργούμε τις λαϊκές αγορές, ότι πάμε κόντρα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ότι δίνουμε τις λαϊκές αγορές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι μόνο στη φαντασία σας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μεταρρύθμιση αναγκαία για το υπαίθριο εμπόριο που δεν θίγει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, που θέτει το αναγκαίο πλαίσιο διαφάνειας και ισονομίας, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο χθες και σήμερα στην ολομέλεια και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές και ότι πολλοί βουλευτές της είναι σε κατάσταση… last year. Ο κ. Σιμόπουλος επέμεινε ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου των λαϊκών αγορών έχει συμβάλει με τις παρατηρήσεις της στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου. 

«Σήμερα, αποδεικνύεται ότι είναι το λάθος νομοσχέδιο τη λάθος στιγμή. Μόλις ανακοινώθηκε ότι έχουμε 6.700 κρούσματα και 59 νεκρούς», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης που πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση καταργεί τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, ένα νόμο για τον οποίο οι παραγωγοί έχουν πει ότι χρειαζόταν βελτιώσεις και όχι συλλήβδην κατάργησή του, η οποία προχωράει σήμερα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πάνε μια βόλτα στις λαϊκές αγορές για να φανεί αν το νομοσχέδιο το στηρίζει ο κόσμος που εργάζεται σε αυτές. Είναι ένα νομοσχέδιο που διώχνει τον μικρό παραγωγό την ίδια στιγμή που αυτή η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους μεγάλους παίκτες, είπε ο κ. Αρσένης και κατήγγειλε ότι με το άρθρο 67 του νομοσχέδιο δίνονται στον υπουργό όλες οι εξουσίες για να κάνει ό,τι θέλει

«Στεκόμαστε απέναντι στη διάλυση ενός θεσμού που λειτουργεί εδώ και 93 χρόνια», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και τόνισε ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είναι ουσιαστικές ενώ παραμένουν οι διατάξεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών που διαφωνούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία με το νομοσχέδιο.

Οι λαϊκές αγορές είναι θεσμός που έχει λειτουργήσει ρυθμιστικά για την αγορά, ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που χτυπάει τον σκληρό πυρήνα των λαϊκών αγορών και επιχειρεί να αλλάξει τον βασικό χαρακτήρα τους, επιχειρεί να μετατρέψει παραγωγούς σε εμπόρους και να βάλει ουσιαστικά εμπόδια ώστε η παραγωγή να φτάσει απευθείας στον καταναλωτή. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι παρά τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε εμπορικές αγορές. Το νομοσχέδιο ενισχύει και οξύνει τον ανταγωνισμό και σύντομα παραγωγοί και έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μπαίνουν εμπόδια για τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές για να εγκαταλείψουν τις λαϊκές αγορές και αυτό θα το πληρώσουν και τα νοικοκυριά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν χαρακτήρα οι λαϊκές αγορές που αποτελούν διέξοδο για το εισόδημα μικρών παραγωγών και εμπόρων και για τα λαϊκά στρώματα, να μπορούν να προμηθεύονται φτηνά και καλής ποιότητας εμπορεύματα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Παίρνετε μέτρα για να προσαρμοστούν οι λαϊκές αγορές στην αντικειμενική διαδικασία της συγκέντρωσης, σε όλο και λιγότερα χέρια, είτε αυτό αφορά την παραγωγή, την μεταποίηση, την αγορά και άλλες διαδικασίες, εκτοπίζοντας βέβαια τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα σούπερ μάρκετ, κατακρεουργώντας τον μοναδικό τους ανταγωνιστή, τις λαϊκές αγορές, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο στην Ολομέλεια. «Είστε ατζέντηδες αρπαχτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών. Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό από μόνο του, αν δεν κάνατε τα πάντα για να μεγεθύνετε, αντί να αποσβένετε τους κραδασμούς που έρχονται από έξω», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Νομοσχέδιο λάθος που έρχεται στη λάθος στιγμή», χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο νόμου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Έχουμε ενεργειακή κρίση, έχουμε άνοδο τιμών και εσείς χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια, γιατί έχει την αγγλοσαξωνική λογική του «διαίρει και βασίλευε»», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι το κόμμα του λέει κατηγορηματικά “όχι” στο νομοσχέδιο γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί στην έξοδο από τις λαϊκές αγορές τους παραγωγούς. Αυτό, είπε, γίνεται με τρόπο ώστε στο μέλλον οι μεγάλες εταιρείας θα βαφτίζουν τους υπαλλήλους τους επαγγελματίες πωλητές και θα μπουν στις λαϊκές αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here